Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gjemmer vekk dopingfuskerne

Den russiske taktikken stopper i deres eget OL.

TESTET POSITIVT: Russiske Julia Tchepalova er en av tre russere som er dopingtatt. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
TESTET POSITIVT: Russiske Julia Tchepalova er en av tre russere som er dopingtatt. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Vis mer

AVSLØRINGEN av dopbruket hos de russiske langrennstjernene Julia Tsjepalova og Evgenij Dementjev etterlater en floke av løse tråder. Det er ikke sikkert at hverken jukserne eller dopingjegerne har lyst til å nøste dem opp. Frontlinjene er uklare i den seige kampen for eller imot en renere idrett og partenes taktikk er ofte vrien å få tak på.

Det eneste som er sikkert er at den dopbefengte russiske idretten har en deadline.

Innen OL på hjemmebane i 2014 må det være ryddet opp blant de største nasjonale vinterutøverne. Da nytter det ikke bare å gjemme vekk skiten.

HVEM
som har gjemt hva denne gangen gjenstår å se.

Saksbehandlingen mellom det aktuelle doplaboratoriet, det russiske skiforbundet, det internasjonale skiforbundet (FIS) og verdens antidopingbyrå (WADA) er skjult.

Foreløpig er Tsjepalova, Dementjev  og to andre yngre russiske løpere etter sigende bare utpekt på grunnlag av A-prøver. Det i seg selv er en gåte hvis denne testingen av de to toppløperne virkelig stammer fra Tour de Ski tidlig i januar sist vinter. Normalt følger resultatet fra B-prøven, som bare er en annen utvalgt del av det orginale testgrunnlaget, en uke eller to ettpå. Her er det snakk om åtte måneder.

Avsløringene skal også gjelde flere løpere. Sprinteren Nina Rysina blir utpekt som en av dem. Hun vant spesialøvelsen sin i U-23 VM i februar, og det er interessant ettersom dette var et mesterskap der det ble avslørt en rekke helt unormale blodverdier.

NÅR det russiske skiforbundet hevder at de ikke visste noe om funnene før for et par uker siden, kan det også ha en sammenheng med usikkerheten som rår sentralt i internasjonal langrenn hvordan materialet med slike blodverdier skal brukes.

Før det nevnte U23-mesterskapet ble flere løpere nektet start på grunn av for høye blodverdier, men selve oversikten over variasjonene hos den enkelte løper er ennå ikke tatt i bruk i dopingkampen.

DETTE skyldes først og fremst mangel på en sikker juridisk prosedyre rundt selve vurderingen av de enkelte funnene. Her spinner fortsatt WADA i sin egen tvil.

Rett før sommerferien skar det internasjonale sykkelforbundet (UCI) gjennom denne juridiske vegringen og innførte de såkalte «blodpassene» som sikrer kontroll over unormal variasjon hos hver utøver.

Langrennsporten har lenge hatt materiale til å gjøre det samme, men der er den politiske kampen uavklart. Sånn er det kanskje ikke tilfeldig at nyheten om de positive russiske A-prøvene ennå ikke finnes på FIS sin offisielle nettside.

I MELLOMTIDA er det lettere å komme unna med juks. Hvor mange av Julia Tsjepalovas 11 VM -og OL-medaljer som er vunnet slik, kan hun bare svare på selv. Det er kanskje ikke til å tro likevel. Det er vel derfor Frode Estil som såvidt ble slått av Evgenij Dementjev på 3-mila i Torino-OL 2006, svarer lakonisk til Dagbladet i dag:

- Jeg lever veldig godt med sølvet mitt uansett.

Likevel er ikke dopingbruken i langrenn fortid. Når unge utøvere som Rysina blir plukket opp av kontrollen, forteller det at miljøet ennå  er ute av kontroll. Der er det ikke bare russerne som må stramme til virkemidlene for å få en renere konkurranse.

KANSKJE hjelper det med livstids utestengelse for første gang brudd på dopingbestemmelsene, eller kanskje må de ulike sponsorene legge inn økonomiske klausuler i kontraktene med utøverne.

Russland har selv ikke forsikringene fra statsminister Putin og president Medvedev om at dopingen skal stoppes, gitt et raskt resultat. I pakt med russisk dophistorie er det foreløpig mest nærliggende å tro at disse testresultatene fra langrennsløperne er blitt holdt igjen nasjonalt lenge nok til at både Julia Tsjepalova og Evgenij Dementjev har fått tid til å legge opp. Begge sier nå at de er ferdige som langrennsløpere på grunn av personlige helseproblemer.

RUSSERNE selv har deadline til vinter-OL i 2014. På samme måte som Beijing-OL ble et vendepunkt i kinesernes jobbing med sine egne dopproblemer, kommer Sochi-OL til å presse fram en nasjonal opprenskning.

Den skal feie med seg det verste dopingmiljøet som finnes etter at den kommunistiske lillebroren DDR seint på 1980-tallet sluttet å bruke sport systematisk for å yppe seg. Jukset i Russland er neppe statlig organisert, men blir definitivt et statsanliggende gjennom prestisjeprosjektet i Sochi.

Det forandrer også langrenn til det bedre.

SLO ESTIL, DOPTATT: Eugenji Dementjev kjempet seg foran Frode Estil på jaktstarten i 2006-OL. Foto: EPA/GERO BRELOER
SLO ESTIL, DOPTATT: Eugenji Dementjev kjempet seg foran Frode Estil på jaktstarten i 2006-OL. Foto: EPA/GERO BRELOER Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling