Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Gjemte meg bak idretten

Den svenske alpinisten Anja Pärson brukte idretten som et skjold for sitt eget privatliv. Så dukket Filippa Rådin opp.

GIFT: Anja Pärson og kona Filippa Rådin.
Foto: NTB Scanpix
GIFT: Anja Pärson og kona Filippa Rådin. Foto: NTB Scanpix Vis mer

42 verdenscupseire, sju VM-gull, ett OL-gull og to sammenlagtseire i verdenscupen er hovedingrediensene i historien om Anja Pärsons karriere.

Hun la opp, 30 år gammel, i 2012, og like etter ble livet hennes snudd på hodet for alltid.

Turte ikke være seg selv

Den svenske alpinisten sto fram som homoseksuell, og fortalte at hun og Filippa Rådin ventet barn. Da hadde hun holdt på hemmeligheten om egen legning i lang tid.

- Jeg tror jeg ikke sa noe fordi jeg ønsket hundre prosent fokus på løpene mine, sier Pärson i podkasten «Sårbar och supersterk», gjengitt hos Expressen.

OL-BRONSE: Anja Pärson viser fram OL-bronsen i hun vant i 2010. Foto: NTB Scanpix
OL-BRONSE: Anja Pärson viser fram OL-bronsen i hun vant i 2010. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Pärson har tidligere forklart at hun lenge sleit med å være trygg på seg selv. Til tross for at hun hadde stor suksess, sleit hun med alle forventningene om at hun skulle være på den ene eller andre måten.

- Det var veldig vanskelig å finne balansen mellom å være privat og å gi av meg selv. Jeg ble utslitt av det, sier 39-åringen. I starten av karrieren sleit hun voldsomt, og idretten ble som et skjold for omverden:

- Jeg har alltid vært sjenert, men jeg har hatt idretten å gjemme meg bak. Jeg gjemte bort følelseslivet mitt og min egen personlighet til jeg var 26.

ER DET SANT?!: Lindsey Vonn, som ga seg etter alpint-VM i Åre, fikk en personlig hilsen fra selveste Roger Federer etter sitt siste løp. Det ble veldig godt mottatt. Vis mer

Forandret alt

Den store forandringen i livet kom først da Pärson møtte Filippa Rådin. De møttes for første gang i klesbutikken til Rådin og begynte å omgås stadig oftere sommeren 2005.

Hun hjalp den svenske alpinisten med å finne seg selv.

- Hun stilte harde krav og skjelte meg ut. Jeg lærte mye av henne, og det er takket være henne at jeg tør å være meg selv, sier den åpenhjertige alpinisten.

I 2014 giftet paret seg og har sammen barna Elvis og Maximilian, samt Emmi fra Rådins tidligere ekteskap.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!