Gjenåpner sak etter sykkelstjernas død

Moren har aldri akseptert konklusjonen etter Marco Pantanis' død. Nå legger hun fram nye dokumenter.

OVERBEVIST: Tonina Pantani (i bildet) er overbevist om at sønnen ikke tok sitt eget liv. Hun sitter ved siden av Marco Pantanis far, Paolo. Foto: Luca Bruno/AP/NTB
OVERBEVIST: Tonina Pantani (i bildet) er overbevist om at sønnen ikke tok sitt eget liv. Hun sitter ved siden av Marco Pantanis far, Paolo. Foto: Luca Bruno/AP/NTB Vis mer
Publisert

Italienerne trykket Marco Pantani til sine hjerter da han i 1998 vant Giro d'Italia og Tour de France.

Siden gikk det nedover med italieneren, som ble kastet ut av giroen på grunn av høye blodverdier. Det ble starten på en lang, nedadgående spiral av paranoia, depresjon og tungt kokainmisbruk.

Selv om Pantani aldri testet positivt som aktiv, ble han flere ganger beskyldt for dopingbruk.

14. februar 2004 ble han som 34-åring funnet død i et hotellrom i byen Rimini. Obduksjonen viste at han hadde vært død i minst seks timer - og at hjerne og lunger hadde svulmet opp. Dødsårsaken: Kokainoverdose, i kombinasjon med diverse andre medikamenter, ifølge politiet.

Dødsfallet rystet Italia og har siden vært omdiskutert. Marco Pantanis mor, Tonina Pantani, hevder til dags dato at sønnen hennes ble myrdet, og at politiet feier sannheten under teppet.

Andre hevder at han ble indirekte drept av italienske myndigheter, og at den italienske mafiaen hadde et ord med i saken da han ble kastet ut av Giro d'Italia i 1999.

Åpner etterforskning

Nå skal dødsfallet etterforskes på nytt. Ifølge blant andre Cyclingnews har det italienske politiet åpnet ny etterforskning - dette som følge av at moren har lagt fram nye dokumenter i saken. Hun har gitt politiet 51 sider med informasjon om sønnens siste dager.

- Jeg gikk gjennom hele historien. Jeg var - og er fortsatt - overbevist om at sannheten om Marcos død ikke har kommet fram, om det som skjedde på hotellet i timene og dagene før han døde, sa Tonina Pantani til Quotidiano Nazionale nylig.

Narkolangeren Fabio Miradossa, som solgte kokain til avdøde Pantani, har også kommet med «hemmelige bevis» som skal undersøkes.

Miradossa hevder at Pantani ble drept, og har tidligere uttalt at de etterlatte burde undersøke hva som skjedde med de 20 000 euroene som tilsynelatende skal ha forsvunnet fra Pantanis hotellrom - penger som skulle gå til kjøp av kokain og nedbetaling av gjeld til nettopp Miradossa.

- Marco døde ikke av kokain. Marco ble drept, har Miradossa tidligere uttalt til italienske medier.

Tredje gang

La Gazzetta dello Sport hevder at Pantani tilbrakte kvelden før han ble funnet død på et annet hotell med andre folk, noe som fører til flere spørsmål angående hans siste timer i live.

- Han ringte politiet og klagde på at det var mennesker som plaget ham. Én time seinere ble han funnet død, har Tonina Pantani tidligere uttalt.

Det er ikke første gang saken åpnes på nytt. Det samme skjedde i 2014.

- Jeg har bedt om en gjenåpning av saken, for jeg vil ha svar. Jeg vil vite hvordan sønnen min døde. Det jeg er mest bekymret for er at han ble drept. Jeg tror han hadde gjort en del mennesker oppbrakte. Han snakket om doping og kalte det et stort problem, har moren uttalt til det italienske TV-programmet Mattino Cinque, før saken ble gjenåpnet første gang.

Første gang ble saken avsluttet med konklusjonen om at mistanken til Pantanis familie var «kreativ gjetting». Nå håper familien på et endelig svar.

- Målet er å få endelig fred og det siste ordet, på en eller annen måte, angående Pantanis død. Vi vet at det er vanskelig at noe nytt dukker opp etter så mange år, men politiet etterforsker og vi er sikre på at de vil gjøre det nøye. Uansett hva dommen blir, vil vi godta den, sier familiens advokat Fiorenzo Alessi til La Gazzetta dello Sport.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer