Gjenbruk av Vikingskipet gir ja-flertall for Oslo-OL

Men et "Spare-OL" har også sin pris.

 SNART FORAN SKJEMA TIL OL-JA?  Johan Olav Koss på vei til gull på 5000m under OL 1994 i Vikingskipet. Nå gir gjenbruk av disse gamle arenaene plutselig et nasjonalt flertall for å søke om vinterlekene i 2022.
SNART FORAN SKJEMA TIL OL-JA? Johan Olav Koss på vei til gull på 5000m under OL 1994 i Vikingskipet. Nå gir gjenbruk av disse gamle arenaene plutselig et nasjonalt flertall for å søke om vinterlekene i 2022.Vis mer

DEN nye meningsmålingen som viser et ja-flertall for et "Spare-OL" med gjenbruk av Lillehammer-anlegg, gir OL-entusiastene i Høyre og Arbeiderpartiet en helt annen ryggdekning for å sikre et flertall i Stortinget for statsgaranti. Samtidig bør ikke denne plutselige endringen i opinionen øyeblikkelig forandre tenkningen bak Oslo sin OL-søknad. Da forsvinner det meste av vitsen med å arrangere "Games in the City".

For det blir ikke nødvendigvis billigst i lengden med et "Spare-OL" til noen milliarder kroner under normalpris.

BAKGRUNNEN for idrettsbevegelsens nesten samstemte støtte til de opprinnelige Oslo-planene, var sammenhengen mellom OL-anlegg og etterbruk. Storbyens spesielle anleggproblemer og opprustningen av Holmenkollen til VM der i 2011, gjorde selve stedsvalget ganske lett. Et par nye olympiske anlegg løser riktignok ikke misforholdet mellom befolkningsvekst og lekeplasser i Oslo, men OL-satsingen i seg selv vil gi en kraft til hele idrettsbevegelsen. Og altså aller sterkest i Oslo-regionen.

Det var derfor Oslo Idrettskrets med sin tette kontakt til Arbeiderpartiet var kategorisk da Oslo kommune og søkerkomiteen for et par uker siden jobbet fram sparetiltak som kunne gjøre disse lekene mindre upopulære nasjonalt:

•• Enten arrangeres skiskyting og Paralympics på et nytt anlegg på søppelplassen på Grønmo nær de raskt voksende bydelene sørøst for Oslo, eller så blir det ingen vinterleker i Norge i 2022.

Den trusselen forandret spareplanen i siste liten, og gjorde at kun skøytehallen og en treningshall for ishockey forsvant ut av av byen.

LIKEVEL har satsingen på Vikingskipet på Hamar og innsparingen på 4,3 milliarder tilsynelatende hatt dramatisk effekt på folkemeningen:

•• Over en tredjedel av OL-motstanderne sier i denne Ipsos MMI-meningsmåling for Dagbladet at de ville støttet OL-søknaden hvis det blir gjenbruk av flere anlegg fra Lillehammer-OL.

Det blir det definitivt. Flyttingen av skøyter til det flotte, gamle anlegget på Hamar er en politisk nødvendighet for å få Arbeiderpartiets støtte på Stortinget. Kanskje gjør det også at Senterparti-medlemmene i partiets interne avstemning ber sine Stortingsrepresentanter om å stemme ja.

I tillegg er alle de gamle Lillehammer-anleggene i alpint allerede på plass i OL-programmet for 2022. Det gjør at Høyres stortingsgruppe på i morgen ganske sikkert ber Erna Solberg om å si ja til statsgarantien.

HER er hun ikke vond å be. Siden Erna som statsministerkandidat danset inn på nachspielet under Idrettsgallaen for et par år siden, har hun markert seg i den nasjonale idrettsdebatten. Denne uka fikk Bergen Sykkel-VM; et prestisjearrangement som Erna etter regjeringsskiftet selv kjapt loset igjennom med statsgaranti. Med OL-satsingen posisjonerer hun Høyre som det sterke idrettspartiet.

Den posisjonen har Arbeiderpartiet tradisjonelt hatt enerett på. Båndene til folkeidretten er historisk tettest der. Nettopp derfor er det vesentlig at Ap i sin gjennomgang ser kritisk på hva hverdagsidretten kan miste om det endelige forslaget for et "Spare-OL" mangler troverdig etterbruk. Denne meningsmålingen forteller jo ingen ting om hva de som sier ja til OL-søknaden, mener om å få anlegg flyttet ut av den regionen der lekene pr. definisjon har best etterbruk.

Der det allerede er all grunn til å diskutere den endelige prisen for et vinter-OL i 2022, blir det uansett meningsløst å kutte avgjørende forbindelse mellom fest og etterbruk.

Da blir et "Spare-OL" fort for dyrt.