Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Edvartsen-saken

Gjennom å betale ut Edvartsen har NFF slukket en brann. De har ikke løst problemet

Med Oslo Tingrett som alternativ til den presenterte løsningen har NFF kjøpt seg åtte måneders pusterom fra Edvartsen-problematikken. Skadebegrensning kalles det.

ENIGHET:    Svein-Erik Edvartsen til til enighet med NFF i går. Dommeren skal ikke dømme i 2017, men får en ny sjanse neste år. Foto: Bjørn Langsem
ENIGHET: Svein-Erik Edvartsen til til enighet med NFF i går. Dommeren skal ikke dømme i 2017, men får en ny sjanse neste år. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): For Norges Fotballforbund og generalsekretær Pål Bjerketvedt har utgangen på striden mellom dommersjef Terje Hauge og dommer Svein-Erik Edvartsen handlet om å unngå tapere. Gjennom å betale Edvartsen en god slump mer enn han ville fått om han hadde dømt fotballkamper i 2017 er problemet inntil videre satt på vent.

Å GJENOPPRETTE TILLIT mellom partene har vært Bjerketvedts overordnede mål i arbeidet som startet da fredsforhandlingene fasilitert av Røde Kors-president Sven Mollekleiv havarerte torsdag i forrige uke. Om det lar seg gjøre er det umulig å si noe om nå.

Men så lenge Terje Hauge inntil videre ikke trenger å true med oppsigelse for å få det som han vil, og så lenge Svein-Erik Edvartsen har signert en avtale som både er økonomisk god og som ganske sikkert vil holde ham unna tastaturet hva sms'er til dommerkollegaer angår - det siste fordi han ikke bare ønsker å komme tilbake som dommer i 2018, men vil gjøre alt han kan for å muliggjøre det - velger NFF både håp og tro.

At dommerforeningen prøvde å holde NFF som gissel gjennom å true med en slags kollektiv oppsigelse dersom Edvartsen fikk komme tilbake er det ingen som har tatt hensyn til.

De har jo ikke vært en part i saken.

SLIK SITUASJONEN BLE er dette den beste tenkelige løsningen. Ikke bare for Terje Hauge som slipper å tape ansikt og kan beholde jobben sin og fortsette å dele ut dommerjobber.

Men også for Svein-Erik Edvartsen. For da Oslo Tingrett syntes å være det eneste alternativet til den regisserte løsningen valgte den utstøtte dommeren å sette navnet sitt på en avtale som 1) ikke forverrer noens omdømme, verken hans eller fotballens, 2) ikke representerer en økonomisk risiko en rettssak alltid bærer med seg når det gjelder utfall og eventuelle saksomkostninger, 3) ikke setter den andre NFF-jobben på spill, den som handler om å lede avdelingen for samfunnsansvar, men som 4) gir Edvartsen muligheten til å komme tilbake i 2018.

En, to og tre er derfor enkle å svelge unna.

Fire er gulrota han trenger inn i framtida.

Se høydepunktene mellom Vålerenga og Stabæk her. Video: Fotball Media Vis mer

NFF HAR HATT mye dokumentasjon på bordet de siste dagene. Fra begge parter i saken. Og bare så det er helt klart - det er ikke bare dommerforeningen som har presentert dokumentasjon på mobbing og trakassering i sms-format. Flere kilder bekrefter at det har gått noen tekster den andre veien også, presentert av Elden på vegne av Edvartsen. Og der har du begynnelsen på det holdningsarbeidet Norges Fotballforbund må starte i kjølvannet av denne affæren.

Vi snakker ofte om sjargonger i idretten og unnskylder støtende ordbruk og ytringer med det.

Slike dialogformer må NFF tydeliggjøre at fotballen ikke tolererer.

NORGES FOTBALLFORBUND MÅ også besvare spørsmålet om Edvartsen-saken bare er toppen av et isfjell. Vi vet jo det har vært uro i dommermiljøet over mange år. Hvem har visst hva, når - og hvorfor er det eventuelt ikke rapportert, varslet og håndtert? Men det blir i neste runde, denne uka har alt handlet om å slukke en brann med gode penger, frykten for Oslo Tingrett og et håp om å gjenreise tillit.

Når dommerkontraktene for 2017 utgår på dato og nye skal utstedes for 2018 får vi svaret på hvor vellykket det har vært.