STO FREM SOM HOMOFIL: Etter å ha holdt det for seg selv i en årrekke, valgte Ryan O'Callaghan å stå frem som homofil. Det er han glad for. Nå ønsker han å hjelpe andre. Foto: AP Photo/Jae C. Hong
STO FREM SOM HOMOFIL: Etter å ha holdt det for seg selv i en årrekke, valgte Ryan O'Callaghan å stå frem som homofil. Det er han glad for. Nå ønsker han å hjelpe andre. Foto: AP Photo/Jae C. HongVis mer

Homofili i idretten

Gjennom hele karrieren holdt Ryan på en hemmelighet. Den holdt på å ta livet hans

Tidligere NFL-spiller Ryan O'Callaghan nektet å godta legningen sin. - Vi vil støtte de som ønsker å stå frem, sier NISO-lederen.

(Dagbladet): Gjennom tidene har det bare vært én aktiv homofil spiller i amerikanske National Football League (NFL). En håndfull menn har derimot stått frem som homofile i ettertid, blant dem tidligere New England Patriots-spiller Ryan O'Callaghan.

I et hjerteskjærende intervju med Outsports forteller 33-åringen hvordan planen hans var å spille fotball, legge opp - så ta livet sitt. Han så ingen annen utvei. Etter å ha funnet ut at han var homofil i ungdomsårene, bestemte han seg for at han aldri skulle dele den hemmeligheten med noen.

- Ingen tenkte at denne store, sterke fotballspilleren var homofil. Det er derfor et fotballag er et godt sted å gjemme seg i, sier O'Callaghan til Outsports.

Selmordstanker

O'Callaghan ble så god at han ble tilbudt et college-stipend, og ble etter det draftet til NFL.

- Da jeg gikk på videregående, var det fotballen som fikk meg til å gå på college. College-fotball var en god maske. Så ble NFL bare en måte å skjule min seksualitet på, og å holde meg i live, sier 33-åringen.

Men også NFL-eventyret tok slutt. Etter å ha slitt mye med skader, nærmet det seg slutten på karrieren for Patriots-spilleren. Og da krøp de mørke tankene stadig nærmere. I 2011 begynte han å misbruke smertestillende.

- Det hjalp mot smertene etter skaden, og med smertene jeg hadde innvendig. Jeg bekymret meg ikke over å være homofil da jeg tok pillene, sier O'Callaghan.

Viktig å dele sin historie

Han bygde seg også ei hytte, der planen var å avslutte livet. Han dyttet fra seg familie og venner, og forberedte seg på å ta selvmord. Etter å ha gått i terapi kom han derimot ut av skapet overfor sjefen sin. Måten det ble mottatt på, overrasket ham.

Generelt ble han overrasket over støtten han fikk av både venner og familie. O'Callaghan hadde bygd opp en forventning om at det ville bli helt forferdelig å fortelle hemmeligheten han hadde holdt på så lenge. Men det ble det ikke.

Nå, flere år senere, er han opptatt av å dele sin historie.

- Så lenge det finnes mennesker som tar livet sitt fordi de er homofile, så er det en grunn for meg til å dele mine historie og prøve å hjelpe dem. Det er ikke alltid enkelt å være ærlig, men jeg kan fortelle deg at det er mye enklere og morsommere å være seg selv - og ikke leve en løgn.

Søtter de som vil stå frem

Joachim Walltin er leder for idrettsutøvernes fagforbund (NISO). Han sier at det er få mannlige idrettsutøvere som er åpent homofile i Norge.

- Der har vi fortsatt en jobb å gjøre, det må vi bare erkjenne, sier han til Dagbladet.

Walltin sier dog at det er gjort undersøkelser som sier at norske idrettsutøvere har få problemer med det, dersom noen skulle stå frem. NISO har derfor noen tanker om hvorfor få gjør det.

MER ÅPENHET: Leder i NISO, Joachim Walltin, vil ha mer åpenhet om temaet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MER ÅPENHET: Leder i NISO, Joachim Walltin, vil ha mer åpenhet om temaet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Vi tror det vil bli et voldsomt trykk for den første som står frem. Og det skremmer helt sikkert noen. Men det tror jeg går seg til, vi har jo kommet såpass langt at det bør være trygt å stå frem som homofil. Men vi har en tradisjon for at det ikke er nok åpenhet rundt temaet, det kan være så enkelt som det.

Han legger trykk på at NISO ønsker å støtte de som vil stå fram som homofile.

- Vi kan ikke tvinge noen til å stå frem, men vi har vist at vi støtter dem som gjør det. Det jobber også for eksempel fotballfansen for, sier Walltin.