Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gjentatte slag mot hodet førte til hjerneskade. Til slutt tok han sitt eget liv

- Ting vi så mot slutten av livet hans gir mer mening nå, sier kona.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere tragiske selvmord har preget den amerikanske fotballigaen NFL de siste åra. I desember var det Kansas City-spilleren Jovan Belcher (25) som skjøt både kjæresten sin og seg selv.

Diskusjonen rundt hodeskader i idretten har pågått i lengre tid og de tidligere NFL-profilene Dave Duerson, Ray Easterling og Junior Seah tok sine egne liv på en måte som bevarte hjernen til medisinske undersøkelser.

Nå har forskere gjort et funn etter en studie av hjernen til Junior Seau (43), som tok sitt liv i mai i fjor, ifølge ABC News.

- Hjerneskade
Etter analyse av hjernevevet til den tidligere anerkjente spilleren, kan forskerne slå fast at Seau led av en hjerneskade etter omfattende slag mot hodet gjennom sin aktive idrettskarriere.

- Det vi fant ut etter analysene av hjernen, var celleforandringer i samsvar med kronisk traumatisk encefalopati (CTE), sier Russell Lonser, lege ved universitetet i Ohio.

Kronisk traumatisk encefalopati kan oppstå etter gjentatte slag mot hodet, og familien til Seau valgte etter tragedien i mai å donere hjernen til videre forskning.

FANT HJERNESKADE: Tidligere New England Patriots-spiller Junior Seau valgte i fjor å ta sitt eget liv. Nå har forskere funnet ut at spilleren hadde utviklet en hjerneskade etter gjentatte slag mot hodet. Foto: AP Photo/Charles Krupa
FANT HJERNESKADE: Tidligere New England Patriots-spiller Junior Seau valgte i fjor å ta sitt eget liv. Nå har forskere funnet ut at spilleren hadde utviklet en hjerneskade etter gjentatte slag mot hodet. Foto: AP Photo/Charles Krupa Vis mer

Gina Seau, den tidligere kona til Junior Seau, har uttalt at den tidligere NFL-spilleren slet med søvnproblemer.

- Ting vi så mot slutten av hans liv gir mer mening nå, sier Gina Seau etter at diagnosen ble kjent.

- Hodesmellene og alle kollisjonene i idretten er ute av kontroll. Han var en kriger og elsket idretten. Men.. Jeg vet at han ikke elsket slutten på livet sitt, sier Gina Seau.

Kritiserer NFL
Mange har ønsket en større debatt rundt hodeskader i amerikansk fotball, og etter dødsfallet til Belcher i forrige måned, gikk blant annet den tidligere NFL-spilleren Nate Jackson fra Denver Bronco ut og kritiserte NFLs holdninger.

- Alle menn er svake. Alle menn er redde. Alle menn kan bryte sammen. Det som består er NFLs drømmeverden om vold uten konsekvenser og psykiske lidelser. Så snart en spiller viser svakhet, blir han erstattet og ingen bryr seg om han. For de som er igjen er lærdommen klar: Hold smerten for deg selv, uttalte Jackson.

- Jeg er ikke i posisjon til å spekulere i hvorfor Belcher gjorde det han gjorde. Om det var alle smellene på banen som fikk ham til å miste kontrollen, vil jeg overlate til spesialister. Jeg kan si at da jeg spilte i ligaen, hadde jeg konstante smerter. Humøret var uberegnelig. Jeg medisinerte meg med piller, alkohol og marihuana. Stoffene var ikke et problem for meg, og ikke kilden til smerten. Kilden til smerten var fotballen, sa Jackson.

SØRGET: Familien til Junior Seau sørget etter tragedien i mai i fjor. Foto:   Harry How/Getty Images/AFP
SØRGET: Familien til Junior Seau sørget etter tragedien i mai i fjor. Foto: Harry How/Getty Images/AFP Vis mer

Tidligere i sesongen uttalte redaktøren i New York Magazine bekymring for sportens utvikling.

- Vi har skapt det som i realiteten er menneskelige missiler som dundrer sammen på de mest dramatiske måter. Vi har aldri tidligere sett menn med 300 pund (136 kilo) tunge kropper som kan løpe 40 yards (36,6 meter) på 4,6 sekunder (en vanlig test utøverne må igjennom, journ. anm.). Den type krefter vi aldri tidligere fått fram i den menneskelige kroppen, sier Will Leitch.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!