Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gjerdalen har overvåket sin egen puls og hjerterytme i snart fire år

Gikk på en smell i VM-sesongen 09.

NYSGJERRIG: Tord Asle Gjerdalen overlater ingenting til tilfeldighetene. Her tester han krokstavene det var så mye blest om før fjorårssesongen. I morgen går han for seier i Birken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
NYSGJERRIG: Tord Asle Gjerdalen overlater ingenting til tilfeldighetene. Her tester han krokstavene det var så mye blest om før fjorårssesongen. I morgen går han for seier i Birken. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen skal nok en gang tusenvis av langrennshelter finne veien fra Rena til Lillehammer i Birken. Én av dem som faktisk kan vinne i morgen er den tidligere landslagsløperen Tord Asle Gjerdalen. 

- Det er alltid styr og mas før disse langløpene, men det er da moro også, sier Gjerdalen til Dagbladet mens han forbereder morgendagens start. 

Mannen som har individuelle VM-bronser fra både Oslo og Val di Fiemme, går nå langløp for Team Santander og kan faktisk vinne langløpcupen i år. 

Måler hele tida
Før Birken ligger han 111 poeng bak den regjerende mesteren Petter Eliassen. Det er godt innenfor rekkevidde. Vinnerne av langløpene får nemlig 200 poeng, og etter Briken avsluttes sesongen med Årefjällsloppet. Det er med andre ord 400 poeng igjen å kjempe om. 

Men veien til langløpstoppen har heller ikke vært snorrett for legen fra Ringerike. Etter å ha gått på en smell i 2009-sesongen har han brukt utrolig mye tid på å overvåke sin egen puls og hjerterytme. 

- Det er vel mellom tjue og tredve netter jeg ikke har målt dette på snart fire år, sier Gjerdalen til Dagbladet. 

Det han måler er variasjonen i løpet av natta, men gjerne også i løpet av hele døgn. Ved hjelp av et analyseverktøy leser han når det er han er restituert og klar for å trene mer. 

Overtrent
Målingene gir også indikasjoner på om kroppen fungerer normalt. Følelsen han hadde av det forsvant nemlig i overtreninga før VM-sesongen i 2009. 

- Jeg fikk de første signalene i oktober det året, men jeg vant jo NM, så resultatene var ikke så verst likevel. Men det er typisk for  overtrening også, du har gode dager og dårlige dager. Det svinger så mye, forteller Gjerdalen. 

Og som så mange andre skjønte ikke Gjerdalen at han var overtrent. Han var stort sett sliten, men syntes altså det var vanskelig å lese kroppens signaler. De stemte liksom ikke helt med hva han hadde opplevd før. 

- Jeg skjønte ikke at jeg var overtrent til å begynne med, men etterhvert ble det ganske tydelig, sier han. 

Det skulle likevel gå ganske lang tid før han fant fram til det han bruker for å overvåke kroppen sin i dag. Puls-overvåkingen begynte han ikke med før i juli 2012. 

- Det gir meg et objektivt mål på hvordan kroppen fungerer, da er det ikke bare følelsen jeg styrer etter, sier Gjerdalen. 

Tre typer mennesker
Kunnskapen han nå har om hvordan kroppen faktisk fungerer, fra dag til dag, hadde vært til stor hjelp om han hadde brukt pulsanalyse tidligere. 

- Men jeg hadde neppe brukt det om jeg hadde visst det før heller, ler han og forklarer: 

- Jeg deler mennesker inn i tre kategorier. De dumme som aldri lærer av egne feil. De smarte som lærer av egne feil, og geniene, de som lærer av andres feil. Jeg er ikke noe geni. 

Og der ligger også hovedgrunnen til at han ikke begnyte med pulsovervåking før det var gått tre år etter overtreninga. Han måtte rett og slett gå på den smellen selv og fordøye den. 

- Hadde jeg lært av andres gå-på-en-smell-feil hadde jeg kanskje unngått å gå på smellen selv, sier han, og legger til at han ikke følger resultatene av analysene helt blindt. 

Sekkens hemmelighet
For eksempel gikk han Vasaloppet selv om han var tett i nesa, og analysene sa at han ikke var i sin beste form. Han ble nummer 27, men bare 13 sekunder bak vinneren John Kristian Dahl. 

- Det fine med dette er at jeg ser når jeg er i form. Dessverre ser jeg når jeg ikke er i form også, ler han, og røper at han kunne vært i bedre form før Birken i morgen. 

- Men jeg har hvilt masse etter Vasaloppet, og nå kjenner jeg at forkjølelsen slipper, så jeg har masse overskudd å gå med. 

Det kan han trenge også. I tillegg til de 54 kilomterne over fjellet, må alle gå med en sekk som veier minst 3,5 kilo. Så hva har man egentlig i den sekken?

- Jeg har det man må ha, votter, lue, buff, vindtett jakke og bukse og superundertøy. Og vekt da, sier Gjerdalen til Dagbladet.

- Hva bruker du som vekt da?

- Folk bruker alt mulig rart. Sand, skruer, bly...

- Og du?

- Det er en hemmelighet.

- Men det veier vel det samme som det de andre har?

- Ja, jeg har ikke funnet opp noe man kan skru av underveis, nei. Men man får prøve å beholde de konkurransefortrinnene man har.

VM-SUKSESS: Da Tord Asle Gjerdalen tok bronse på 15-kilometeren i Val di Fiemme i 2013, var det Petter Northug som vant. Senere tok de to VM-gull på stafetten sammen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
VM-SUKSESS: Da Tord Asle Gjerdalen tok bronse på 15-kilometeren i Val di Fiemme i 2013, var det Petter Northug som vant. Senere tok de to VM-gull på stafetten sammen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer
Hele Norges coronakart