FAR OG SØNN: Gjert og Jakob Ingebrigtsen har sammen fått til utrolige resultater i ung alder.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FAR OG SØNN: Gjert og Jakob Ingebrigtsen har sammen fått til utrolige resultater i ung alder. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Gjert Ingebrigtsen gir ut bok

Gjert frykter for Jakobs løpeframtid

En feil beinstilling gjør at Jakob Ingebrigtsen i verste fall kan måtte legge løpeskoene på hylla, frykter pappa Gjert.

Jakob Ingebrigtsen har gått fra høydepunkt til høydepunkt så langt i karrieren. Denne sesongen kulminerte med to EM-gull i Berlin på 1500 og 5000 meter.

18-åringen er bare i startgropa av karrieren, men far og trener Gjert Ingebrigtsen er usikker på hvor lang sønnens karriere kommer til å bli.

I sin nye bok «Kunsten å oppdra en verdensmester», som Ingebrigtsen har skrevet sammen med Frode Saugestad, kommer det fram at han frykter for sønnens karriere.

Jakob har nemlig en feil beinstilling som gjør at han faller veldig innover i fotnedsettelsen, ifølge pappa Gjert.

«Det at han tråkker så kolossalt innover, gjør at han får belastningen veldig feil på hele foten, helt opp i hoftene. Og jo fortere han løper, og jo større og tyngre han blir, desto mer trykk blir det ned i beina på ham. Han kan risikere at han ikke kan holde på med løping» skriver Ingebrigtsen.

Lege ikke bekymret

NY BOK: Gjert Ingebrigtsen har gitt ut bok i samarbeid med Frode Saugestad. Foto: Dagbladet
NY BOK: Gjert Ingebrigtsen har gitt ut bok i samarbeid med Frode Saugestad. Foto: Dagbladet Vis mer

Siden våren 2015 har Jakob holdt seg skadefri, og utviklingen har vært fenomenal. I 2018 har han forbedret sin egen personlige rekord med over åtte sekunder på 1500 meter. Likevel er faren redd for sønnens fotstilling.

«Jeg kjenner på den frykten. Kanskje han rett og slett ikke kan satse for fullt på løpingen?» undrer Gjert i boka.

Dagbladet har vært i kontakt med Olympiatoppen-lege Lars Engebretsen. Han er også professor i ortopedi ved Universitetet i Oslo og avdelingsoverlege ved Ortopedisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, og er dermed en ekspert på føtter.

Engebretsen understreker at han ikke har sett føttene til Jakob, men sier at han på generelt grunnlag ikke ser noen grunn til å bekymre seg.

- Jeg har aldri sett på pasienten, så jeg skal ikke uttale meg om han spesifikt. Hvis han har inntåing som det heter innen ortopedien, altså at tærne peker litt innover, kommer det fra hoftene. Jeg har aldri sett at det har stoppet en idrettskarriere, sier Engebretsen.

HELOMVENDING: Gjert Ingebrigtsen har tidligere ment at løpersønnenes kjærester har stjålet fokus fra det de egentlig bør konsentrere seg om. Nå ser han annerledes på saken. Video: NRK Vis mer

Engebretsen forteller Dagbladet at de fleste tilfeller av inntåing forsvinner i ungdomsårene.

- Det er ufarlig, men det er en del som har det, ofte unge jenter, og de får det i ung alder. De aller, aller fleste forandrer seg når de blir voksne, men det er fortsatt en liten gruppe som opplever å ha det med til voksen alder. Da har de vondt særlig i fremre del av kneet, når de bøyer seg eller går i nedoverbakker eller lignende. Samtidig finnes det en naturlig seleksjon. Den gjengen blir neppe løpere.

- Når du er blitt så gammel som pasienten i dette tilfellet, ville jeg ikke vært bekymret. Han har åpenbart en veldig liten feilstilling. I utgangspunktet ville jeg ikke fryktet for karrieren hans, sier Engebretsen til Dagbladet.

Manglende faglig kapasitet

Det er langt fra det eneste som kommer fram i boka til den frittalende supertreneren.

Gjert Ingebrigtsen skriver også i boka at han føler det er problematisk at han ikke har noen på Olympiatoppen (OLT) han kan snakke med om «faglige ting». Ingebrigtsen har siden OL i 2012 benyttet seg av den legendariske treneren Ørjan Madsen, som fram til 2015 var ansatt som rådgiver hos OLT.

Madsen sier til Dagbladet at han ikke synes det er mangel på faglig kompetanse som er årsaken til mangelen på samarbeid, men tror heller det har med personkjemi å gjøre.

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg er usikker på om det er det han mener. Kompetansen på OLT er veldig høy, det er stor kompetanse innenfor alle fagfelt, det er det ingen tvil om. Det har også med personkjemi. Gjert og jeg har funnet en tone sammen, som gjør at han føler seg trygg på å komme til meg med problemene han har, helt tilbake til ei tid da han var mye mindre erfaren, sier Madsen om Gjert.

- I dag er han mye mer trygg og selvsikker på seg selv. Jeg tror det ligger noe der at i starten av dette eventyret, så var nok Gjert også veldig tilbakeholden med å søke kontakt i OLT, rett og slett fordi jeg tror han var litt usikker, men også fordi han sikkert var ganske kontroversiell, nettopp fordi han gjennomførte en trening som var ganske ekstrem og ganske annerledes enn den formen for langsiktig oppbygging, som mange følger og som blir propagandert i norsk idrett, fortsetter Madsen.

På Olympiatoppen tar de i mot Gjerts kommentar om manglende faglige samtaler med nysgjerrighet og ønske om tettere samarbeid. OLT-coach for mellom- og langdistanse friidrett, Dag Kaas, sier han vil ta initiativ til tettere samarbeid.

- Jeg har et helhetsansvar for flere idretter, og jeg ser at Gjert nå ønsker seg et tettere samarbeid. Vi har en god tone og snakker godt sammen. Han er en av absolutt verdenstoppene som trener i mellomdistanse friidrett og da synes jeg det er positivt at han ønsker mer kontakt og samarbeid. Jeg kommer til å ta initiativ til et tettere samarbeid, uavhengig av det han skriver i boka. Gjert er en utfordrende og spennende mann å jobbe med, sier Kaas.

DRAMATISK: Filip Ingebrigtsen ble revet ned i et fall halvannen runde før mål. Video med tillatelse fra NRK Vis mer

Kaas håper det skal være starten for en utveksling av idéer hvor de får tatt i bruk Ingebrigtsens lærdommer.

- Vi driver med å bistå utøverne der de trenger det. Det vi ønsker å lære av Gjert er hans filosofi på mellomdistanse, det er veldig spennende, men vi skal ikke ha noen eksperter på 1500 her, det er opp til idrettsforbundene, sier Kaas.

- Han er dristig

Ørjan Madsen, som blant annet har trent olympisk mester Eirik Verås Larsen, er personen Ingebrigtsen går til når han ønsker å diskutere trening og teorier han har tro på. De to ble satt i kontakt av Olympiatoppen etter sommer-OL i London i 2012 og har samarbeidet siden.

Ingebrigtsen roser 72-åringen i boka, og kaller Madsen teamets konservative ytterpunkt, og sier at Madsen «vet at vi ikke kan gjøre det han foreslår, for da vi vinner vi ikke».

Madsen mener forskjellen mellom de to er at Gjert er autodidakt og derfor ikke tenker på tingene som kan gå galt, men er mer villig til å teste nye ting og hans nysgjerrige natur gjør at han suger til seg ny kunnskap overalt.

- Siden han ikke har den bakgrunnen, er han ganske dristig. Jeg som har en idrettsfaglig bakgrunn har en litt annen tilnærming. Selv om jeg anser meg selv som ganske dristig i mange tilfeller, er jeg nok mye mer bevisst alle tingene man kan gjøre galt. På den måten kan jeg nok skjønne at han anser meg som konservativ. Han tester ut sine egne tanker og teorier på meg, forklarer Madsen.