Gjert sier nei til Johaug. Kommer med brannfakkel

- Løpsteknikk har ingen betydning, mener Gjert Ingebrigtsen.

UENIGE: Gjert Ingebrigtsen deler ikke Didrik Tønseths syn om hva forbedret løpsteknikk kan gjøre med Therese Johaug. Video: Marie Røssland / Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Parallelt med at Therese Johaug er i gang med en ny langrennssesong hvor hun jakter nye triumfer og gul trøye, har hun i bakhodet en drøm om å kunne skape idrettshistorie også på friidrettsarenaen i EM i Paris neste år.

I så fall trenger Johaug en trener med ekspertise på løping.

Tidligere verdensrekordholder og verdensmester på 10 000 meter Ingrid Kristiansen sa til Dagbladet forrige uke at hun gjerne kan hjelpe Johaug til å nå hennes friidrettsmål etter langrennssesongen.

Det ønsker imidlertid ikke suksesstrener Gjert Ingebrigtsen.

- Mange mener Therese Johaug har et stort forbedringspotensial som løper om hun får rett veiledning. Kunne du takket ja til å bli hennes trener om hun tok kontakt?

- Aldri. Jeg er ikke trener, men far, svarer Gjert Ingebrigtsen til Dagbladet.

BRANNFAKKEL: Gjert Ingebrigtsen mener løpsteknikk har ingen betydning på lengre distanser. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BRANNFAKKEL: Gjert Ingebrigtsen mener løpsteknikk har ingen betydning på lengre distanser. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Didrik Tønseth, som i likhet med Johaug er i norgestoppen både i langrenn og langdistanseløping, tror 31-åringen fra Dalsbygda har et enormt forbedringspotensial om hun forbedrer teknikken.

- Ingen betydning

Premisset for argumentasjonen er ikke Gjert Ingebrigtsen enig i.

- Løpsteknikk har ingen betydning på såpass lange distanser. Jeg vet at langrennsløperne løper veldig mye fra før, og mennesker løper omtrent fra de er født. Du blir ikke bedre av å endre teknikk. Det er ikke som i langrenn, hvor teknikk er veldig viktig. Du løper som du løper, sier pappa Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Om man hadde rendyrket løping, hadde man kan kanskje endret løpeteknikk bitte litt. Det er først og fremst på sprint og kortere øvelser at det krever teknikk. Du løper det som er mest naturlig å løpe for deg. Teknikk er oppskrytt når det gjelder langdistanseløping, mener han.

I SLAG: Therese Johaug herjer både som langrennsløper og løper. Foto. Bjørn Langsem / Dagbladet
I SLAG: Therese Johaug herjer både som langrennsløper og løper. Foto. Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Skeptisk

Gjert Ingebrigtsen tviler på at Johaug blir så veldig mye bedre løper av å legge om treningen etter langrennssesongen og inn mot friidretts-EM i Paris.

- Langrennsløpere løper mye. Om potensialet er så mye større om de går «all in» på løpssatsing, er langt fra sikkert. De trener allerede mye fra før av, påpeker suksesstreneren.

- Løpsteknikk har mer betydning for dem som konkurrerer på 1500 meter. Det er mer avgjørende der enn på lengre distanser. Tiden du holder er kortere, og hvert element har større betydning.

VIL VEKK: Gjert Ingebrigtsen har stor suksess som trener, men hver gang han har forviklet seg inn i mixed zone i VM, har han lett febrilsk etter veien ut umiddelbart. Programledere/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås. Vis mer

Ingebrigtsens budskap står i kontrast til det Tønseth forfektet i Dagbladet forrige uke.

- Hvordan Therese klarer å springe så raskt uten løpsteknikk, er helt utrolig. Det er det som er prestasjonen. Det er egentlig ikke NM-gullet i seg selv som er imponerende, men at hun klarer å gjøre det med så dårlig løpsteknikk, mener trønderen.

- Har ikke løpsteknikk

Han ser et enormt forbedringspotensial i Johaug på løpsarenaen, om hun utvikler løpsteknikken.

TABBE: Ikke alt gikk som planlagt da Therese Johaug feiret sitt tredje gull i Seefeld. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås/Dagbladet. Vis mer

- Therese springer raskt, men hun har jo ikke løpsteknikk. Hvis hun forbedrer teknikken, kan det gå så vanvittig mye fortere, mener Tønseth.

- Det NM-løpet er ikke en veldig bra tid, men hun sprang alene, hun hadde en altfor hard åpning og hun springer på hælene. Therese springer jo bare på hælen. Alle andre løper på tåa. Det er det en god grunn til, påpeker han.

At Johaug er så nærme Europa-toppen - tross svak løpsteknikk og bom på løpsopplegget i NM - forteller en historie om et makspotensial som får mange i Friidretts-Norge til å måpe, men ikke Gjert.

- Det er nok mange friidrettstrenere som klør i fingrene etter å trene Therese. Jeg tror det er mye å hente for henne. Ekstremt mye. Kapasiteten kan ikke bli så mye bedre, men arbeidsøkonomien og teknikken kan bli mye bedre, mener Tønseth.

Gjert Ingebrigtsen er imidlertid ikke en av dem som «klør i fingrene» etter å trene henne. Derimot sier Ingrid Kristiansen gjerne ja til et samarbeid med Johaug.

  • Du kan lese mer om det og hennes varsko her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer