Gjerts dom over Jakobs nye stil

- Det må være lov å pynte seg litt, sier Gjert Ingebrigtsen om Jakobs nye stil. Samtidig kommer han med en advarsel.

NY STIL: Jacob Ingebrigtsens nye stil ble en snakkis under Bislett Games. Pappa Gjert kommer med en advarsel. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås/Dagbladet TV Vis mer

BISLETT (Dagbladet): Jakob Ingebrigtsen (18) ble forrige uke ferdig med skolegangen og er godt i gang med sitt voksenliv, snart ett år etter at han vant to EM-gull på seniornivå i Berlin i august 2018.

Løpstalentet har lenge hatt en konkurranseulempe, i hvert fall ifølge seg selv og pappa Gjert Ingebrigtsen, i kraft av at han har måttet bruke tid på skolearbeid der konkurrentene har kunnet ha fullt fokus på å restituere seg.

Med skolen som et ferdigskrevet kapittel for 18-åringen, utløser det mer ledig tid. Spørsmålet er hva den ekstra tiden brukes på.

Dette spørsmålet er trener Gjert Ingebrigtsen veldig opptatt av.

- Hvis Jakob fortsetter å ta hull i ørene og tatoveringer, er det ikke sikkert at han får så mye overskudd av å være ferdig med skolegangen. Det handler om hva han bruker tiden på, sier Gjert Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Jakob må bygge det ekstra overskuddet som skolen ikke ga ham. Jeg håper han bruker den ekstra tiden på en fornuftig måte.

Gjerts dom over Jakobs nye stil

Mange har etterlyst Gjerts vurdering av den nye tatoveringen og de nye øreringene som Jakob denne sesongen løper med.

Nå kommer Gjert med dommen.

PAPPA OG TRENER: Gjert Ingebrigtsen var tydelig på at sønnene har mye å gå på, og sa også noen ord om hva han synes om yngstemannens «forvandling». Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Det synes jeg er helt fint. Det har veldig lite med det vi holder på med. Jakob må få ha et liv utenom også. Å pynte seg litt, er det ikke noe galt i, sier pappa Ingebrigtsen til Dagbladet.

«Fast» er teksten i Jacobs tatovering.

Og rask har virkelig Sandnes-gutten vært også denne sesongen så langt.

I Diamond League-åpningen i Stockholm ble Jacob nr. 3 etter en forrykende avslutning, midt i eksamensperioden. Under Bislett Games var Jakob en periode helt i tet, før han fikk det litt mot slutten og ble passert på oppløpet.

Vil ikke bruke ekstratida til mer trening

Framover er alt fokus rettet mot løpingen i Jacobs første periode uten skole å tenke på.

- Jeg tror det blir bra Jeg er ferdig med skolen for alltid. Nå kan jeg kalle meg 100 prosent idrettsutøver, sier han.

Men det er ikke aktuelt å øke treningsdosene ytterligere, konstaterer Gjert.

- Nei, det er ikke aktuelt. Jakob er allerede oppe på antallet til brødrene nå. Den ledige tiden skal heller brukes på bedre restitusjon, tydeliggjør suksesstreneren.

BLE FOR IVRIG: Jakob Ingebrigtsen er klar på at han nærmer seg verdenstoppen, men fikk det ikke helt til å stemme på Bislett under Diamond League. Årsaken, ifølge ham selv, er at han ble for ivrig på grunn av publikum. Vis mer

- Det har vært litt rusk i sesongåpningen. Betyr det at Jakob og brødrene har en del å gå på i ukene og månedene som kommer?

- Ja, de har veldig mye å gå på. Veldig mye, varsler han.

Om Jakobs offensive stil under Bislett Games, som bare nesten holdt helt inn, sier Gjert:

- Jakob var nok litt overivrig og tent. Han giret noe voldsomt på farten tidlig og herjet på. Det straffet seg utover i løpet. Men jeg synes det er veldig modig av ham. Når det er sagt, synes jeg det bare er fint at han eksperimenterer litt nå.

Bedre start

18-åringen fra Sandnes tror at han er noen hakk sterkere enn da han vant to EM-gull i Berlin i fjor.

- Jeg håper å gjøre det en del bedre enn i fjor. Det er vanskelig å forbedre seg så veldig mye i tid, men jeg har startet sesongen en del bedre enn jeg gjorde forrige sesong, sier det 18 år gamle stortalentet til Dagbladet.

MANGE TALENTER: Amalie Iuel er mektig imponert over søster Maja Iuels helt spesielle talent. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Det ble naturlig nok mange fraværsdager for ham i løpet av de tre åra på videregående skole, som han har kombinert med friidrettssatsingen på det aller høyeste nivået, med to EM-gull i Berlin i fjor som det foreløpige klimakset.

- Hvor mange skoledager ble det egentlig på deg i løpet av et skoleår?

- Jeg hadde en del treningsleirer, som regel tre måneder i skoleåret som jeg er vekke, pluss stevner. Så det ble ikke så veldig mange dager på skolen. Men når jeg først var der, kunne det få store konsekvenser, sier Jakob Ingebrigtsen.

- Det gjaldt ikke minst på treningsleirer, hvor jeg alltid måtte ha skolen i bakhodet og gjøre ting som ikke var bra for løpingen.

Jakobs karakterer på skolen

Selv om frustrasjonen har vært periodevis veldig stor, kommer Ingebrigtsen ut av skolen med gode karakterer.

- Karakterene mine er veldig greie, til tross for mitt hat mot skole. Hadde jeg ikke drevet med friidrett, hadde det gått enda bedre, men jeg har slått meg til ro med de karakterene jeg har nå, sier 18-åringen.

- Hva er ditt beste fag?

- Jeg er vel en liten jurist av meg. Jeg er glad i rettslære, økonomi og matematikk. Enkle, objektive fag.

Noen jusskarriere blir det imidlertid neppe for verdens største løpstalent.