Gjesp - litt vinnerkultur

MOLDE har aldri hatt vinnerkultur. Men slikt kan skapes. Når laget ikke slipper Brann mer enn en keepertabbe innpå seg, og aldri faller for fristelsen til å bryte ut av den defensive strukturen i forsøket på å ydmyke Brann etter den tidlige 1- 0-scoringa, så forteller det mye om at utviklingen allerede har startet.

KJEDELIG, ja, fryktelig. Men effektivt. Og om ytterligere 25 serierunder vil Moldes plassering avhenge av nettopp evnen til å hente ut tre poeng av ærlige arbeidsøkter som den i går. Kamper de tidligere avga poeng i. Og som har bidratt til å stemple laget som litt mentalt pysete og ute av stand til å kvitte seg med fotballbyen Moldes største kompleks: Rosenborg.

DET ER MOLDE selv som må bevise at stempelet er ufortjent, og at pratet om manglende vinnerkultur bare er tøv. Men det er i hvert fall hovedårsaken til at laget ikke tar medalje i Dagbladets forhåndstips. Spillermateriellet er ingen god nok grunn. Antakelig er det bare Rosenborg som har samme kvalitet i spillerstallen.

FORTSETTER MOLDE som i serieåpningen, får de mange nye poeng - men ingen nye venner. Gårsdagen burde vært en fest underholdningsmessig, bortsett fra at serieåpninger sjelden er festlige. Det er et faktum som glemmes hvert år på denne tida. I likhet med et annet: Det er aldri feststemning på Molde Stadion, selv om byggverket innbyr til det. Resten av bedrøvelighetene får Brann ta mesteparten av skylda for.

MOLDE KOMMER helt sikkert til å spille flott og underholdende fotball ut over sesongen. Det gjør de hvert år. Forskjellen denne sesongen - basert på høsten i fjor og serieåpningen i går - er at Molde framstår med en defensiv trygghet og en balanse i laget som gjør at flere av de mer hverdagslige fotballkveldene ender med tre poeng. Og de kveldene er det desidert flest av. Som i går.

BRANN FIKK ÉN stor sjanse, som neppe hadde kommet om Moldes førstekeeper hadde spilt kampen. Og Molde scoret på to av tre store sjanser.

  • Det første etter et kjapt og velplassert frispark - som så ofte administrert av Karl Oskar Fjørtoft - der Andri Sighthorsson enkelt kunne sette inn en retur fra Brann-keeper Rønningen.
  • Det andre etter at Anders Hasselgård gamblet på Bent Hulskers fart og freidighet - og plutselig var alene på 13 meter.

En bunnsolid kamp defensivt for Molde, og to scoringer som resultat av en slags systematisert frekkhet. Det gir en like sterk trygghet etter de første 90 minuttene av Tippeligaen som det gir forhåpninger om det som skal skje framover.

BERGENSERNE SNAKKER sikkert om Brann-krise i dag. Vi venter noen serieomganger til. Mye på grunn av den styrken Molde viste i går. Bedre lag enn Brann vil ventelig slite tilsvarende på Molde Stadion.

Men: I øyeblikket ser det ut som om Brann har et like stort problem med Thorstein Helstad og Raymond Kvisvik, enten de forsvinner eller blir i klubben på ubestemt tid.

De to utgjør mesteparten av Branns offensive styrke. Derfor blir de et tilsvarende stort problem når de ikke fungerer. Som i går. Årsakene kan være flere. For eksempel at det var serieåpning. Men en åpenbar teori er naturligvis at de har både tanker og bein i mer pengesterke utenlandske klubber. Trener Teitur Thordarsons dilemma er åpenbart:

Skal han fortsatt gi tillit til to spillere som er på vei vekk, eller skal han dyrke erstatterne allerede nå? Han hadde garantert gjort det siste, hvis han hadde hatt erstattere...