UNG MOT GAMMEL: Patrick Berg (16) i duell med Odds Frode Johnsen (40) under Tippeligakampen på Aspmyra lørdag.
Foto: Bjørn Erik Olsen / Avisa Nordland
UNG MOT GAMMEL: Patrick Berg (16) i duell med Odds Frode Johnsen (40) under Tippeligakampen på Aspmyra lørdag. Foto: Bjørn Erik Olsen / Avisa NordlandVis mer

Gjetter du hvem denne karen er sønnen til? Patrick (16) er fra en helt unik fotballfamilie

- Har aldri følt noe press.

BODØ (Dagbladet): I Bodø/Glimts hjemmekamp mot Odd lørdag - som riktignok endte 0-3 - debuterte en tenåring med et velkjent etternavn, da han ble byttet inn ved 73 minutters spill.

16 år gamle Patrick Berg er sønn og sønnesønn av Ørjan og Harald Berg - legender i Glimt og norsk fotball etter sine herjinger på 1970- og 1990-tallet.

Minne for livet - Selvfølgelig litt kjipt å debutere i en kamp vi taper 0-3. Men samtidig vil jeg huske det for alltid. Tempoet i kampen var høyere enn jeg er vant til. Men jeg syns det gikk greit å ta nivået, sa Patrick til Dagbladet etter kampen.

Det nye medlemmet av fotballfamilien Berg trener med A-laget tre ganger i uka. Han fikk sin Glimt-debut 16 år og sju måneder gammel.

 - Tror du at du slo pappa Ørjan?

 - Det aner jeg ikke. Vi har ikke snakket om sånne ting, sier Patrick.

Ørjan slo sønnen - men... Dagbladet kan avsløre at han ikke slo sin far. Ørjan debuterte nemlig for Glimt høsten 1984, 16 år og to måneder gammel. Til gjengjeld kom Ørjans debut i det som het nordnorsk 2. divisjon, mens Patrick altså fikk sin i Tippeligaen.
 
- Jeg har aldri følt noe press fra familien. Jeg spiller fotball og har det gøy. Så får vi se hvor langt det bærer, sier Patrick Berg til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 - Er du og pappa ulike i spillestilen?

 - Nei, vi er ganske like. Begge er små og kjappe. Og har et ganske likt blikk for spillet, mener Patrick.

 - Har du høye ambisjoner?

 - Jeg har alltid hatt en drøm om å spille i Champions League. Den drømmen skriver seg fra alle kampene jeg satt på Lerkendal og så pappa spille sånne kamper for Rosenborg, sier Patrick.

 - Hvilken klubb vil du spille i Champions League med?

 - Det vet jeg ikke. Glimt kanskje? Hadde vært gøy om vi kom oss så langt.

Harald Berg - Patricks "faffa" Tidlig A-lagsdebut er forøvrig et varemerke for den eksepsjonelle fotballfamilien Berg fra Parkveien i Bodø. Harald "Dutte" Berg - nå 72 år, en gang kåret til Norges beste fotballspiller gjennom tidene - debuterte også på Glimt som 16-åring.

Senere fikk han en eventyrlig karriere i Lyn og hollandsk Æresdivisjon - i tillegg til uforglemmelige landskamper for Norge - før han vendte tilbake til Glimt og skapte fotballfeber i hele Nord-Norge på 1970-tallet.

 - Tenker du på arven du bærer?

 - Nei. "Faffa" og pappa bryr seg ikke om sånt, sier Patrick, som i likhet med de andre fotball-Berg'ene er midtbanespiller.

Runar var den yngste De to andre sønnene til Harald Berg - Arild og Runar - debuterte også tidlig på Glimt. Arild var eldst, han hadde akkurat fylt 18 da han slapp til på Glimts beste årgang i moderne tid (1993, red.), med å score da Glimt utklasset Brann 8-1.

Runar Berg - den andre av Patricks onkler - tar kaka. Han fikk A-lagsdebuten som 15-åring i 1986 - riktignok i nordnorsk 2. divisjon, som bror Ørjan.

Ørjans hilsen Ørjan Berg (45) har vært nøye på at han ikke skal bidra til forventningspress på sin talentfulle indreløper-sønn. Jobben hans i Glimt legger også bånd på ham.

 På spørsmål fra Dagbladet om en kommentar til sønnens debut, skriver Ørjan følgende korrekte (og humoristiske) sms:
 
"Som utviklingsleder i Bodø/Glimt er det alltid moro og gledelig når en av våre unggutter debuterer."

- Stiligere på håret enn faren Runar Berg (43) - markedssjef i Glimt og Patricks onkel - har også en lun kommentar:
 
- Som markedssjef i Glimt er jeg opptatt av spillernes hår, utseende og image. Og Patricks hårsveis har han ikke fra faren. Ørjans hockeysveis fra 80-tallet går ikke inn i fotballhistorien som den kledeligste. Patrick er langt stiligere.

 Runar legger til:

 - Som onkel vil jeg gratulere Patrick med en velfortjent debut. Han klarte seg bra! Patrick har forøvrig en meget bra skuddfot - og den har han definitivt ikke arvet fra faren. Den stammer fra onkelen.

 Runar legger også til en saklig hilsen:

 - Jeg synes det er stas hver gang kjekk ungdom fra Bodø og Nordland kommer seg gjennom nåløyet og debuterer på Glimts A-lag.

Runars sønn, Lasse Berg, er jevngammel med Patrick. De to har spilt sammern på aldersbestemte lag, og Lasse spiller i dag på klubbens B-lag (juniorlag). Det kan med andre ord fort komme et nytt blad Berg i norsk fotball.