Gjør Carew til EM-kaptein

Norges EM-gruppe er full av gråstein, men bør ende som en fest.

La John Carew få kapteinbindet, fortsett å dyrke landslagsprofiler fra Tippeligaen og åpne Ullevaal for folk flest. Slik går Norge til EM.

NORSKE LANDSLAGSSPILLERE har alltid hevdet at de har «blødd for drakta». Det er en sannhet med visse nyanser. Motivasjonen har hatt en lei tendens til å stå i stil med motstanderens FIFA-ranking.

Vi så det seinest i starten av siste VM-kvalik. Med normale resultater mot Moldova borte (0- 0) og Hviterussland hjemme (1- 1), hadde Norge, og ikke Tsjekkia, vært i VM til sommeren.

Nå blir det full fokus på en EM-kvalifisering i stedet. Mot seks nasjoner som totalt mangler publikumstekke og sjarm.

FOR ET PAR år siden hadde Hellas, Tyrkia, Bosnia-Hercegovina, Ungarn, Moldova og Malta vært en risikoøvelse for et norsk landslag, og i alle fall ikke vært noen garantist for topp tenning og moral.

Slik er det heldigvis ikke lenger, av to hovedårsaker:

 Åge Hareide og Stig Inge Bjørnebye har gjennomført et generasjonsskifte på landslaget. Unge, sultne spillere med daglig tilhold i Tippeligaen har gjeninnført vinnerinstinktet og moralen laget tidligere har manglet.

 John Carew er blitt en voksen og ansvarbevisst mann som vil noe med idrettskarrieren sin. Der enkelte godt betalte utenlandsproffer tidligere tenkte mest på neste lønnsutbetaling og å unngå å bli skadet, gikk John Carew i fjor til samtlige landskamper med hjertet utenpå drakta.

CAREW HAR vist holdninger og ferdigheter som gjør ham til en naturlig lederskikkelse. John Carew av i dag er den beste garantisten for å få resten av landslaget i samme kampmodus, enten motstanderen heter England eller Malta. Det er på tide å gi John mer ansvar, det er på tide å gjøre ham til EM-kaptein. Ingen tar større plass enn ham i det offentlige rom, han er den største stjerna vi har. Trolig den mest populære også. I alle fall har han et solkeklart potensiale til å bli det.

SÅ LENGE CAREW styrer energien sin positivt, er det heller ingen som kan dra med seg folk og skape begeistring rundt laget som ham. Dessuten vil han vokse ytterligere hva ansvarlighet og pliktfølelse angår med annerkjennelsen et kapteinsbind gir. Noe som også skjedde med David Beckham da Sven-Göran Eriksson gjorde ham til engelsk skipper.

DERFOR BØR det ikke lenger være noen grunn til å frykte motstandere som i utgangspunktet både er kjedelige og lite attraktive. Med John Carew som leder for en gjeng sultne unggutter med et ektefølt og innstendig ønske om å oppnå noe for Norge, er denne trekninga det beste som kunne skje Åge Hareide.

ENDA BEDRE blir det om landslagssjefen får litt hjelp av forbundet sitt. Fotballpresident Sondre Kåfjords oppgave blir å sørge for et landslaget får den støtten, den stemningen og det publikummet de fortjener hjemme på Ullevaal. Det gjør han ikke ved å overprise billettene og reservere halve stadion til vip\'er og sponsorer som til nød koster på seg en høflig teater-applus ved ei norsk scoring.