Gjør comeback for Chelsea

Gianfranco Zola returnerer til London i august.

(Dagbladet.no): Chelsea har ikke glemt den italienske magikeren Gianfranco Zola. Over et år etter at han sluttet i klubben blir det endelig en slags testimonial for publikumsfavoritten.

- Vi er glade for at vi er i stand til å arrangere denne kampen for å ære en av Chelseas beste spillere, og vi er sikre på at det blir en minneverdig dag for fansen, sier Chelsea-direktør Peter Kenyon til The Sun.

Rask exit

Da Roman Abramovitsj kjøpte London-klubben før forrige sesong, ga han samtidig slipp på den mest populære spilleren på Stamford Bridge. Zola hadde ikke blitt tilbudt ny kontrakt, og lovet italienske Cagliari å komme hjem.

Derfor kunne han heller ikke si ja til kontraktstilbudet Abramovitsj la på bordet noen uker senere.

- Dette er en perfekt mulighet til å si farvel til fansen. Da jeg forlot Chelsea skjedde det hele så raskt. Jeg hadde ikke ventet det, og jeg har hatt besøk av så mange fans på kampene i Cagliari at det er utrolig, sier Zola til Chelseas offisielle hjemmesider.

Tidenes beste

Zola føler at han aldri har fått gjort seg skikkelig ferdig med Chelsea, og han er takknemlig for at klubben lager en kamp for ham. Enda mer takknemlig for at kampen går bare en uke før Chelsea møter Manchester United i ligaåpningen. Og at det er den første kampen Jose Mourinho leder på eget gress.

- Det Chelsea gjør for meg er fantastisk fordi de har et veldig tett program. Jeg kan ikke få takket klubben nok, og jeg gleder meg enormt til å være sammen med fansen igjen, sier Zola.

Forventningen er nok gjensidig. Tidligere i år stemte Chelsea-supporterne fram Zola som tidenes beste Chelsea-spiller. I løpet av sju sesonger brakte den lille italieneren mer glede til vest-London enn de noensinne har hatt.

Og drøssevis av mål. Mål som var en fryd for øyet selv for bortelagenes supportere (Han fikk stående applaus på Anfield i en 2-2-kamp i 2001).

Det eneste innenlandske trofeet han ikke vant med klubben var ligaen. Og den har ikke Chelsea vunnet siden 1955.

Seiersmaskin

Gianfranco Zola er den eneste utenlandske spilleren som har spilt flere enn 300 kamper for Chelsea. Han endte på 312 offisielle kamper. Scoret 80 mål, og hadde 108 målgivende pasninger. Mens Zola var i Chelsea vant klubben 6 trofeer. Blant annet cupvinnercupen.

Ikke verst for en spiller som ifølge rapportene var over middagshøyden da han kom fra Parma som 30-åring i 1996.

Han er også den eneste Chelsea-spilleren som er blitt årets spiller i England. Det ble han etter sin første sesong i klubben.

  • Jublieumskampen er satt opp på Stamford Vridge søndag 8. august. Motstanderen er ikke klar ennå, men billetter kan kjøpes på Chelseas nettsider.
WONDERFUL TIMES: Zola feirer en scoring i Chelsea-trøya med påskrift på t-skjorta. 8. august får han en ny stund i rampelyset på Stamford Bridge, og du kan kjøpe billetter. På testimonials gjelder ikke sesongkort.
FIKK GOD HJELP AV GULLFOTEN: Tore Andre Flo kan sikkert skrive under på at Zolas pasningsfot var fantastisk. Zola hadde mer enn 100 målgivende pasninger på 312 kamper i Chelsea-trøya.