Gjør deg klar til gull-fest!

TRONDHEIM (Dagbladet): I går kveld eksploderte VM-gleden i Nidarøhallen. Det ble en håndballkveld Norge vil huske lenge. Først og fremst fordi vi slo Ungarn, som har vært så sterke hittil i turneringen, men også fordi de norske jentene endelig slo til med en fantastisk god kamp. Nå er det faktisk god grunn til å tro på norsk VM-gull på hjemmebane.

Forventningene til landslaget har vært enorme på forhånd og i de seks innledende kampene har Norge hatt så store problemer at selv Marit Breivik ble forbannet på de mange kritiske spørsmålene som ble stilt. Men kritikken har vært berettiget. Spillet har ikke fungert som ønsket verken i forsvar eller angrep. Det har vi sett i hver eneste kamp. Og jentene er selvfølgelig de som har visst dette best.

Men i går lyktes de. Endelig.

  • Vi som var i hallen, følte tenningsnivået blant spillerne. Og tøffere innsats og vilje til å vinne har ikke de norske jentene vist siden EM-gullet for ett år siden.

Det norske forsvarsspillet var tilnærmet perfekt gjennom hele kampen, der spesielt Tonje Larsen, Birgitte Sættem og Elisabeth Hilmo imponerte med en voldsom aggressivitet. Bare 11 baklengs etter første omgang mot et lag som Ungarn er sjelden kost. Norges 15 mål kom ikke etter et blendende angrepsspill, men også her lyste det vilje lang vei. Kjersti Grinis fem mål på straffer er klar tale.

  • Men i håndball snur det fort og i løpet av en fem minutters periode fram til det 14. minutt utliknet Ungarn til 19- 19 ved å score fem mål på rad.

Det var da Cecilie Leganger fikk Nidarøhallen til å eksplodere i begeistring med en akrobatisk dobbeltredning jeg aldri har sett maken til. Redningsprosenten hennes var ikke det som imponerte mest i går, men Cecilies evne til å redde i kampens helt avgjørende faser.

  • Kjersti Grini har vært langt fra noen dronningstatus så langt i VM. I går ble hun straffedronningen. Hun tok samtlige ni og scoret på alle. Det kaller jeg en overlegent bra utførelse av kapteinsrollen.

Også i går mislyktes Kjersti med flere av sine innspill til strek, men det må også slepphendte Else-Marthe Sørlie ta noe av skylda for.

  • Marit Breivik har fått mye kritikk for sitt rullerings-prinsipp og taktiske disposisjoner så langt i VM. I forbindelse med Ungarn-kampen fortjener hun bare ros.

Det forsvarsarbeidet som ble gjort mot Ungarn, er en gullkandidat verdt.

  • Nå venter Østerrike i semifinalen på Lillehammer - en motstander Norge har hatt et godt tak på i de siste oppgjørene. Danmarks sjokktap mot Frankrike gir VM-finalene en ny og overraskende dimensjon. Vi hadde gledet oss til en finale mot Danmark. Nå blir det Romania eller Frankrike, dersom vi slår Østerrike.

Jeg tør vedde på at det blir en festlig helg på Lillehammer. Håndball-Norge gleder seg.