- Gjør du det igjen, slår jeg deg faen meg i trynet

Holst Enger sviktet lagkompis, fikk høre det.

- TENKTE IKKE KLART: Sondre Holst Enger forteller om skyllebøtta som ventet etter at han sviktet IAM Cycling designerte sprinter for dagen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
- TENKTE IKKE KLART: Sondre Holst Enger forteller om skyllebøtta som ventet etter at han sviktet IAM Cycling designerte sprinter for dagen. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COMVis mer

(procycling.no): Det er 19. juni og Sondre Holst Enger sykler sitt første ritt av året sammen med Heinrich Haussler.

Australieren med tyske aner hadde allerede vært igjennom Tour Down Under, Paris-Nice og Giro d´Italia denne sesongen.

21 år gamle Holst Enger hadde ennå ikke fått sin WorldTour-debut. Dessuten hadde langvarig trøbbel med bronkitt gitt en kronglete start i IAM-drakta.

- Normalt sett gir jeg litt faen og er avslappet til ting. Nå hadde jeg kommet omtrent halvveis i sesongen, og tenkte at det måtte skje noe snart. Jeg begynte å stresse litt under løp og gjorde noen taktiske feil, forteller Holst Enger til procycling.no.

Hortenseren var vant til lek og moro med kompiser i Team Sparebanken Sør.

Hvor er opptrekkeren min? På WorldTour-nivå er det litt annerledes. Ledelsen forventer resultater, og at du presterer. De forventer også at du er en god lagspiller.

Det var ikke Holst Enger under den andre etappen av årets Ster ZLM Toer.

Etappen i Limburg-provinsen er 190,5 kilometer lang, og kupert — men det forventes å kulminere i massespurt ved målgangen i Buchten.

IAM har avtalt å gi Haussler sjansen i spurten, og nordmannen er plukket ut som sisteopptrekkeren hans:

- Det som skjedde var at alle lagkameratene satt med foran, men ikke jeg. Det var kanskje 700 meter igjen da jeg endelig kom meg fram, akkurat tidsnok foran spurten. Jeg tok hjulet hans og gikk forbi for å dra ham fram. Vi satt allerede litt langt bak, men jeg prøvde likevel. Det endte med at jeg kom meg forbi ham, men vi mistet hverandre og jeg var først i mål av oss to. Da var helvete løs, sier Holst Enger.

- Hvorfor satt du ikke der framme når du skulle være hans opptrekker?

- Jeg var vel litt i mine egne tanker. Jeg stresset litt og tenkte ikke klart.
 
- Haussler klikket da han så meg Etter etappeslutt møtes rytterne i bussen for felles transport hjem. Det var ikke noe den ferske proffen gledet seg til.

- Jeg syklet til bussen og visste at jeg hadde gjort noe galt. Haussler klikket da han så meg.

- Hva skjedde videre?

- Jeg fikk noe jævlig til kjeft: «Next time I´ll fucking punch you in the face», skrek han. Og «This is not Sondre Holst Enger-team».

Nordmannen endte på en, for anledningen, lite respektabel 23.-plass, mens illsinte Haussler ble nummer 40.

- Vi har et veldig godt forhold i dag, presiser Holst Enger.

- Hva kan du lære av ham?

- Massevis. Han er typen som sier ifra, og jeg prøver å lære av det. Han har veldig mye erfaring. Slike ting kan skje etter sykkelløp, men det er glemt og vi kødder mye med hverandre.
 
Liker seg best som avslutter Både før og etter denne episoden har Holst Enger bekledt forskjellige oppgaver både som hjelperytter og spurter.

- Jeg har vært hjelperytter fra starten av og har hjulpet til med å kontrollere bruddet. Det er ikke det morsomste, det er faktisk veldig slitsomt. Det er mye hardere enn å bli kjørt for, for å si det sånn.

- Hva slags tilbakemelding har du fått fra IAM-laget etter debutsesongen din?

- Jeg føler det etter hvert har begynt å se potensialet mitt og ønsker å bygge videre på det. Jeg fikk skryt for måten jeg avsluttet sesongen på, påpeker nordmannen.

Mot slutten av året har han stort sett delt spurtansvaret med Jonas Van Genechten, mens Haussler har fått prøve seg i enda tøffere terreng.

- Under Eurometropole byttet jeg på med Jonas i spurtene. Da var begge i god form. Jeg fikk én sjanse og tok en andreplass. Han fikk tre sjanser og vant én etappe. Vi er nok ikke helt ulike som typer, og han er en veldig grei fyr, sier Holst Enger.

PS! I høst syklet Holst Enger og Haussler sammen under Vattenfall CyClassics i Hamburg, GP Plouay, Tour de Eurometropole og i Paris-Tours. I sistnevnte ritt ble Haussler nummer 7, mens Holst Enger ble 36.

Dette var del 3 av procycling.nos intervju med Sondre Holst Enger. Les de andre her:

• Del 1: - Jeg har lyst til å prøve meg i Flandern

• Del 2: Hushovd om Holst Enger: - Kan bli Norges store rytter

EN MAN KAN KØDDE MED: Heinrich Haussler sier ifra når han ikke er fornøyd, men etterpå er han ferdig med det. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
EN MAN KAN KØDDE MED: Heinrich Haussler sier ifra når han ikke er fornøyd, men etterpå er han ferdig med det. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer