- Gjør du noe annet enn alle andre, så blir du stemplet som plageånd

Peter Mueller støtter Petter Northug.

STØTTER NORTHUG: Hovedtrener Peter Mueller, her med sportssjef Eskil Ervik under pressekonferansen der privatlaget Team CBA presenterte årets skøytelag, samt støtteapparatet i OL-sesongen.Foto: Berit Roald / NTB scanpix
STØTTER NORTHUG: Hovedtrener Peter Mueller, her med sportssjef Eskil Ervik under pressekonferansen der privatlaget Team CBA presenterte årets skøytelag, samt støtteapparatet i OL-sesongen. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Peter Mueller støtter Petter Northug og synes ikke det er noe rart at han blir sett på som en «plageånd», når han tar skrittet over i privatlagenes verden.

- Det er jo slik i Norge at dersom du gjør noe annet enn alle andre og enn det som er vanlig, så blir du sett på som en plageånd. Det verste er at de som satser annerledes får forbundet mot seg også, sier den amerikanske skøytetreneren til NTB.

Sammen med sportssjef Eskil Ervik, investor Rolf Hauge og resten av CBA-laget holdt Mueller pressekonferanse i Oslo onsdag, der både laget, støtteapparatet og de ni løperne ble presentert. Målet for det norskeide privatlaget på skøyter er minst to OL-medaljer i Sotsji kommende vinter.

- Det kommer til å bli flere og flere privatlag, og jeg tror vi i CBA har gjort det lettere for mange å ta dette skrittet og bryte ut, sier Mueller, som har vært trener i Rolf Hauges lag siden 2009. Før det var han ansatt som norsk landslagstrener, men han fikk sparken i forbundet på grunn av en sak om sextrakassering.

Muligheter - De løperne som velger å bryte med forbundet i små idretter som, blant annet, skøyter og ski, gjør det fordi de ser mulighetene disse lagene kan gi dem. Det er snakk om muligheter forbundene ikke har, mener Mueller.

Han er derfor ikke overrasket over at det dukker opp flere og flere lag utenom forbundsregi, og han støtter Petter Northugs valg fullt og helt.

- De løperne som går fra landslag til privatlag gjør ikke det fordi det er lett, for det er det absolutt ikke i Norge. Du blir sett på som en plageånd når du går egne veier, men mulighetene i profesjonelt drevne privatlag er helt annerledes enn i landslagene. Dessuten har dette også noe med økonomi å gjøre, mener amerikaneren.

- Se bare på sykkelsporten. Der har de lykkes med sine sponsorlag. Det er ingen som setter spørsmålstegn når en syklist går til et slikt lag. Nå ser det ut som om vi andre kommer etter, og jeg er overbevist om at privatlag er kommet for å bli i de fleste idretter, sier Mueller.

Amatører Mueller sier at han ikke helt forstår tankegangen bak landslagene.

- I små idretter er det umulig å bygge fullgode lag gjennom landslagsmodellen. Det er for få utøvere til det. Fordelen med å drive i et privatlag er at det kan bygges lag med mange svært ulike løpere, som kan hentes fra flere hold. Dette er en styrke det bare er mulig å få til i et lag som CBA eller andre tilsvarende lag, påstår Mueller.

Han mener løperne er de første som får problemer med å være i lag som bygges på landslagsmodellen.

- I forbundene er det amatører som driver jobben med utøverne. Det er det som skaper problemer, mener Peter Mueller med bakgrunn i sin amerikanske oppvekst.

Det er to norske løpere i CBA-laget kommende sesong. 21-åringene Hanne Haugland og Kjetil Stiansen satser for fullt under Peter Mueller. OL i Sotsji er hovedmålet for begge to, som først og fremst satser på mellomdistansene, altså 1000 og 1500 meter.

(NTB)