Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Helland hyller Karlsens Brann-håning

Gjør grep for å tre ut av marerittet: Dette er Hellands nye plan

Pål André Hellands siste skade er ekstra vanskelig å takle. Overfor Dagbladet er han likevel klar på at han nekter å gi opp. Nå gjør han grep for å slå kraftfullt tilbake.

MOTGANG: Pål André Hellands skademareritt har fått flere til å spørre om karrieren går mot slutten. Det avviser Helland, som har lagt en ny plan for å komme knallsterkt tilbake. Foto: Bildbyrån
MOTGANG: Pål André Hellands skademareritt har fått flere til å spørre om karrieren går mot slutten. Det avviser Helland, som har lagt en ny plan for å komme knallsterkt tilbake. Foto: Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): 26. august gikk det galt igjen. Pål André Helland var akkurat tilbake fra en av sine altfor mange skader, før han nok en gang måtte forlate banen, denne gang etter bare 24 minutter hjemme mot Strømsgodset.

Verden gikk i svart. Helland var sønderknust.

Spekulasjonene gikk raskt: Var dette det siste vi så av Helland? Var dette skaden som fikk begeret til å renne over?

Heldigvis ikke.

Til Dagbladet forteller Helland at han aldri har vurdert å gi seg og er klar på at han skal tilbake.

En ny plan med nye grep er lagt.

-Fryktelig frustrerende

FRUSTRASJON: Rosenborgs Pål André Helland måtte gå av banen i tårer etter nok en skade i eliteseriekampen mellom Rosenborg og Strømsgodset 26. august.
Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
FRUSTRASJON: Rosenborgs Pål André Helland måtte gå av banen i tårer etter nok en skade i eliteseriekampen mellom Rosenborg og Strømsgodset 26. august. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Samtidig påpeker han at skaden mot Strømsgodset var ekstra ille å svelge.

- Den skaden var spesielt tung å få. Jeg har strevd litt med egne prestasjoner, men så begynte formen å bli stadig bedre. Så kom det noe som ikke kan forklares. Det er mye greiere sånn det var mot Celtic, da jeg ble skadet av en takling. Sånne ting kan man ikke gardere seg mot, forteller Helland til Dagbladet.

- Det er bedre når du vet hva som er årsaken, som eksempelvis en takling. Da er det langt tyngre det som skjedde sist, at det gikk galt da jeg forsøkte å hurtigjogge i press for å tvinge en forsvarer til å slå en støttepasning. Jeg er helt alene, og det er ingen logisk forklaring på hvorfor jeg ble skadet igjen. Da er det tøft å takle situasjonen.

- Det er fryktelig frustrerende. Du vet at du blir frarøvet muligheten til å gjøre det du liker best i X antall uker, sukker RBK-profilen.

Muskelskaden i leggen betyr fort en ny måned i styrkerommet for Helland. Selv aner han ikke når supporterne kan forvente å se ham i aksjon igjen.

- Jeg vet ikke når jeg er tilbake, sier 28-åringen, som har vært målpoengkonge i omtrent alle sine sesonger i Eliteserien.

I 2014 leverte han ti målpoeng på elleve kamper fra start. I 2015 banket Helland til med 20 målpoeng på 18 kamper fra start, etterfulgt av ti målpoeng på 16 kamper fra start i 2016 og 14 på 21 opptredener i fjor. I år har det gått langt tråere med tre mål og én assist så langt i Eliteserien.

Hellands nye plan

En ny plan er lagt for å komme tilbake. Denne gang skal ikke Helland stresse med å gjøre comeback. Rosenborg har så mange kantspillere at det ikke behøves.

Issam Jebali og Jonathan Levi er begge kantspillere i god form. Yann-Erik de Lanlay er akkurat tilbake fra sin skade, mens Samuel Adegbenro nærmer seg et comeback. Også Erik Botheim, Alexander Søderlund og Nicklas Bendtner kan vikariere på kanten.

- Nå har vi heldigvis så mange kantspillere at jeg ikke trenger med å stresse med å komme raskest mulig tilbake, men konsentrere meg om å komme sterkest mulig tilbake. Jeg må gjøre det som er aller verst og kjedeligst som fotballspiller, altså å gå inn i gymmen der når kompisene dine skal ut på gressmatta og spille fotball, sier Helland til Dagbladet.

- Jeg må være ekstra tålmodig og heller ta ei uke ekstra i styrkerommet for å være sikker på at jeg er klar når jeg er på bana igjen. Det er det det handler om. Vi ser at Levi og Issa er i storform, mens De Lanlay er på vei tilbake. Vi kan tåle at jeg bruker tiden jeg trenger på å bli 100 prosent igjen.

- Hemmelig oppskrift

Nå varsler han endringer.

- Vi gjør noen grep nå, som forhåpentligvis vil slå positivt ut, sier kantspilleren.

- Hvilke grep da?

- Det holder jeg hemmelig. Den oppskriften er mellom meg og fysioterapeuten. Det er en hemmelig suksessoppskrift, sier humørsprederen, som likevel ikke legger skjul på at større tålmodighet på veien tilbake blir essensiell.

Helland kan glede seg over at kollektivet Rosenborg begynner å skinne mer og mer. 22 av 24 mulige poeng på de siste åtte eliteseriekampene er knallsterkt, ikke minst tatt i betraktning av at de har spilt viktige kamper i Europa parallelt.

- Det er veldig gledelig at laget vinner så mye. Det er ikke noe overraskende, men samme utvikling som i fjor. Vi hadde vel ett poeng mer ved halvspilt serie år enn i fjor og har sett mange av de samme tendensene. Vi leder serien, er videre i cupen og klar for gruppespillet i Europa League. Det er begrenset hvor mye vi kan klage da, sier Rosenborg-profilen til Dagbladet.

Han fikk også en humoristisk opptur da han så sin gode kompis Michael Karlsen gjøre et stunt utenom det vanlige da han sang «Nystemten» sammen med Brann-spillere da Ranhein besøkte Bergen søndag.

Hyller Karlsens Brann-stunt

Stuntet var en motreaksjon på hvor bitter debatten har vært mot at tidligere Brann-spillere har sunget med. Karlsens oppgjør med den alvorlige tonen hylles av Helland som strålende humor.

Rosenborg-esset er nesten overrasket over sin gode venn.

- Det synes jeg er stor humor. Det er nesten som jeg er litt positivt overrasket over «Mikke». Jeg trodde ikke at han hadde det i beltet. Det har jeg sagt til ham også. Jeg flirte som bare det, sier Helland til Dagbladet.

STUNT: Pål André Helland hyller Michael Karlsens stunt mot Brann. Foto: Bildbyrån
STUNT: Pål André Helland hyller Michael Karlsens stunt mot Brann. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Det var stort. Måten han holdt maska på også da han sto der, var beundringsverdig. Han står strakt opp og synger. Der ser ut som det er klink seriøst, selv om jeg vet at han kødda. Uansett er det stor humor.

- Alt trenger ikke å være så farlig, at folk skal bli krenket hele tiden. Vi må tåle at folk byr på seg selv og gjør narr av hverandre. Det er en kunstform, mener 28-åringen.

Karlsen og Helland spilte sammen for RBKs juniorlag og var også romkamerater da de spilte sammen i Hødd. Duoen bruker mye humor i det daglige.

- Kunne du ha gjort det samme som Michael?

- Ja, det kunne jeg ha gjort, men det ville vært til unison pipekonsert fra Brann-fansen. De fleste skjønner humoren i det heldigvis. Det var stor idrett av« Mikke», et av årets øyeblikk i norsk fotball, mener Helland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!