Henrik Kristoffersen saksøker Norges Skiforbund

Gjør ikke Henrik Kristoffersen som skiforbundet sier, kan han miste retten til å gå på jobben

En fotballspiller kan si nei takk til NFF og landslaget uten å risikere karrieren. Henrik Kristoffersen er bundet på hender og føtter av Norges Skiforbund.

GIR IKKE OPP FIGHTEN: Henrik Kristoffersen og faren Lars vet hvor mange fordeler de vil få ved å bli fullverdige medlemmer av Red Bulls eksklusive alpinteam. Bare de beste i verden blir gitt denne muligheten. Det er bare å se på sammenlagtlista i verdenscupen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GIR IKKE OPP FIGHTEN: Henrik Kristoffersen og faren Lars vet hvor mange fordeler de vil få ved å bli fullverdige medlemmer av Red Bulls eksklusive alpinteam. Bare de beste i verden blir gitt denne muligheten. Det er bare å se på sammenlagtlista i verdenscupen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SALZBURG (Dagbladet): Før VM i Åre valgte Henrik Kristoffersen bort landslaget, dro til Trysil for egen regning og endte opp med VM-gull i storslalåm og en frustrerende åttendeplass i slalåm. Da han vant i Åre hadde han ikke vunnet et skirenn siden januar 2018 (Kitzbühel), og et storslalåmrenn siden mars 2015 (Meribel).

For Team Kristoffersen var ikke det bare et bevis på at de har gode argumenter i uenighetene med alpinlandslagets ledelse.

Det fortalte dem at de klarer seg godt på utsida av laget.

PÅ MESTERSKAPETS SISTE dag valgte landslagstrener Christian Mitter å fjerne lokket på den stadig eskalerende konflikten. Plutselig fikk vi høre om en trener som under Kitzbühel-helga hadde forlatt landslaget i protest mot Team Kristoffersens gjentakende og meget kritiske angrep. Situasjonen var plutselig verre enn noen gang.

NORGES SKIFORBUND OG Team Kristoffersen – selv om det kunne se ut som om Henrik Kristoffersen ble kastet fra laget på bakgrunn av Kitzbühel-episoden – ble enige om å skille veier enda en gang. Med seg på lasset til egentreningen i østerrikske Reiteralm fikk far og sønn to trenere betalt av NSF. Siden det er det kjørt tre renn i verdenscupens tekniske disipliner.

Henrik Kristoffersens resultater er to førsteplasser i storslalåm og en andreplass i slalåm.

For far og sønn Kristoffersen begynner alenetilværelsen å nærme seg en fasit på utvikling og suksess.

19. MARS STARTER rettssaken der Henrik Kristoffersen krever 15 millioner kroner av Norges Skiforbund som kompensasjon for tapte utviklingsmuligheter (Red Bull-midler/tilrettelagt infrastruktur). Ifølge Norges mest omstridte skiløper er ikke beløpet på 15 millioner faktabasert i tapte inntekter, det er mest et symbol på hva Henrik Kristoffersen går glipp av.

Et tegn på at familiens ambisjoner ligger på Marcel Hirscher-nivå.

Et tegn på at det er et høyt fjell som må klatres om man ønsker å bli best i verden.

- Beløpet er stort men vi må vise at vi mener alvor, sier Henrik Kristoffersen.

- Det hadde liksom ikke nyttet med hundre tusen kroner.

ALPINVERDENEN ER IKKE ukjent med sterke far/sønn-konstellasjoner. Eksemplene er mange. I mange land. Problemstillingene er stort sett de samme. Og etter at familien Girardelli i 1976 – etter en lang konflikt med det østerrikske skiforbundet om hvor og hvordan 14 år gamle Marc skulle trenes for å bli best i verden – valgte familien å la sønnen kjøre for Luxemburg, før han etter hvert, på grunn av kravene til OL- og VM-deltakelse, også ble statsborger i det lille hertugdømmet.

Marc Girardelli vant verdenscupen sammenlagt fem ganger, vant ti disiplin-cuper, 46 verdenscuprenn, hadde 101 pallplasseringer, 13 VM-medaljer (4-4-3) og to OL-sølv.

DA JEG MØTTE Team Kristoffersen i Salzburg i forrige uke, ble selvfølgelig spørsmålet og mulighetene for å ta en Girardelli – bytte statsborgerskap og kjøre for en annen nasjon – tatt opp.

- Jeg vil ikke si vi har diskutert det, men tanken har vært der, sier Lars Kristoffersen.

- Men nei, det er karantenebestemmelser (to år), og der vi er nå er det utenkelig å kjøre på ski for en annen nasjon enn Norge.

- Selv om situasjonen er som den er og nødvendigvis ikke blir bedre om dere taper i retten, kan hende til og med verre?

- Det er ingen alternativ vei for oss. Skal Henrik kjøre for et annet land, må han begynne helt på nytt, starte sist. Det er Norges Skiforbund som sitter på lisensen, og den vil aldri bli frigitt. Det eneste vi tenker på og jobber mot er en best mulig løsning.

- I tillegg er jeg norsk, sier Henrik Kristoffersen.

- Det betyr ikke bare en del. Det betyr veldig mye.

I FOTBALL ER det klubben du spiller for som sitter på lisensen som til enhver tid gjør deg spilleberettiget, være seg Liverpool, Lillestrøm eller Rælingen. Du er ikke avhengig av landet ditt for å kunne gå på jobb og utøve ditt virke. Er du landslagsaktuell, og takker ja, gjør du egentlig landet ditt en tjeneste.

I SKISPORTEN ER det annerledes. Er du skiløper er det forbundet som gjør deg en tjeneste ved å la deg delta internasjonalt. I tillegg sitter de på løpernes markedsrettigheter. Selv om det er mor, far, søsken, venner og den lokale skiklubben som har gjort deg god gjennom å legge ned tusenvis av timer, er det Norges Skiforbund som skal stå først i køen når det skal høstes.

Der riset bak speilet, trusselen som henger over løperne, er frykten for å miste startlisensen.

DA HENRIK KRISTOFFERSEN tilbake i 2014 fikk det første tilbudet fra Red Bull, var det bare fire andre alpinister med tilsvarende avtale: Aksel Lund Svindal, Eric Guay, Lindsey Vonn og Alexis Pinturault. Inneværende sesong er det Lindsey Vonn, Marcel Hirscher, Alexis Pinturault og Dominic Paris Lindsey som er i stallen. Og ser du på verdenscuplista sammenlagt, er det topp fire som følger:

  • 1 Marcel Hirscher
  • 2 Alexis Pinturault
  • 3 Henrik Kristoffersen
  • 4 Dominik Paris

Denne lista forandrer nødvendigvis ikke noe på skiforbundets prinsipper eller tankegang, selv om norsk alpinsport alltid har vært avhengig av de resultatmessige sportslige lokomotivene.

Men den underbygger hvorfor Team Kristoffersen tenker som de gjør, og hvorfor de tar fighten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer