Therese Johaug og Andrus Veerpalu i CAS

Gjør narr av Johaug

Rett før VM-start var løperne redde for at blodsporene skulle vises på hendene deres. Hundrevis av e-mail med stygge detaljer og en ny dopingdom, provoserer langt utover langrennsmiljøet.

TO FALNE NASJONALHELTER: Olympiamester Andrus Veerpalu (til høyre) og trener Mati Alaver var ikoner hjemme i Estland dengang den lille nasjonen herjet i skiløypene under de store mesterskapene. Nå er begge grundig dømt og skammen i hjemlandet er stor. Sist uke måtte Veerpalu levere tilbake sine nasjonale utmerkelser. Men skiløperen fikk en overraskende kort utestengelse fra idretten. FOTO: AFP PHOTO/ RAIGO PAJULA
TO FALNE NASJONALHELTER: Olympiamester Andrus Veerpalu (til høyre) og trener Mati Alaver var ikoner hjemme i Estland dengang den lille nasjonen herjet i skiløypene under de store mesterskapene. Nå er begge grundig dømt og skammen i hjemlandet er stor. Sist uke måtte Veerpalu levere tilbake sine nasjonale utmerkelser. Men skiløperen fikk en overraskende kort utestengelse fra idretten. FOTO: AFP PHOTO/ RAIGO PAJULA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FORLEDEN kunne du lese en notis om den endelige dommen fra Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) mot den tidligere estiske nasjonalhelten Andrus Veerpalu. Dommen var knusende:

  • Skiløperen ble dømt for å ha hjulpet til med bloddopingen under Seefeld-VM i 2019 og for å ha forsøkt å dekke til svindelen.

Selve domsteksten er ennå ikke publisert, men CAS levner ingen tvil om at 50-åringen har forrådt langrennssporten.

Den følelsen er den samme hjemme i Estland. Der trekker nå myndighetene tilbake to store nasjonale æresbevisninger fordi Veerpalu lurte et helt land som jublet for alle medaljene hans.

Likevel får han være med i skisporten igjen allerede til vinteren. Mens det internasjonale Skiforbundet (FIS) opprinnelig ville holde ham borte i fire år, syntes CAS helt overraskende at to års utestengelse var nok.

Den avgjørelsen gir ny debatt om behovet for klarere forskjell på straffereaksjonen på grov planlagt dopingsvindel og tilfeldige, ubevisste brudd på dopingreglene.

Og da er idretten internasjonalt på nytt tilbake til saker som den med Therese Johaug.

NÅR Andrus Veerpalu med en 20 år lang, omdiskutert karriere i sportens grå og svarte soner blir utestengt i bare 24 måneder, er det provoserende. De nye avsløringene av detaljene i Veerpalus sak, gjør denne dommen til en hån mot andre utestengte utøvere som for eksempel Johaug.

Hun fikk jo 18 måneder i en sak der CAS-dommerne i dommen understreket av den norske utøveren ikke hadde forsøkt å lure noen.

Nå er det sporten som blir lurt.

Bare seks måneders forskjell i straffeutmålingen er absurd kort mellom slurvete bruk av leppesalve og en beryktet aktør i en av vintersportens største dopingskandaler.

Det gjør narr av rene utøvere.

I ESTISKE medier vakte det oppsikt da Dagbladet for en måned siden fortalte at styret i Skiforeningen i Oslo lot dopingsvindleren Andrus Veerpalu beholde Holmenkollmedaljen sin mens disse norske skilederne samtidig laget nye regler for denne æresprisen. Og det til og med egne private regler som også ville ha rammet Therese Johaug og alle andre som aldri har jukset noen.

Hjemme i Estland har det bitre oppgjøret med Veerpalu pågått i flere år. Mens stadig flere detaljer om denne langvarige svindelen er blitt avslørt, har skiheltens forklaringer mistet all troverdighet. Folk skjønner at de er blitt grundig sveket:

- De fleste av argumentene hans var ganske dumme, skriver nå kommentatoren i storavisa Postimees og konkluderer:

- Fakta overprøver de vanvittige forklaringene til Andrus Veerpalu.

Det er klar tale mot den skiløperen og OL-vinneren som var den aller største i det nye, selvstendige Estland.

AVSLØRINGENE av bakspillet fram til bloddop-skandalen i Seefeld-VM 2019, forteller at den tidligere langrennsstjernen jobbet for å dope de unge løperne rundt seg. I sak etter sak har avisa Öhtuleht tegnet bildet av Veerpalus rolle i denne europeiske dop-ringen rundt den tyske doktoren Mark Schmidt fra kontoret i hjembyen Erfurt.

Det var Veerpalu som allerede i desember 2016 dro med 30 000 kroner i kontanter stappet ned i en konvolutt for å hente det forbudte veksthormonet IGF-1 på en motorvei-kafé utenfor østerrikske Villach. Dopet ble levert av en kroatisk friidrettstrener han ikke kjente, mens doktor Schmidt holdt seg i bakgrunnen.

Veksthormonet skulle brukes av Alexei Poltaranin. Stjerneløperen fra Kasakhstan ble trent av suksessrike Mati Alaver i den private estiske klubben Team Haajan.

- Mati Alaver sa det var en kur mot dårlig immunforsvar. Poltoranin var litt skral på den tida, forklarte Veerpalu denne turen.

Den tidligere skikongen syntes ikke det var noe rart å hente apotekvarer hos en ukjent mann ved motorveien. Selv ikke etter at Veerpalu selv tilbrakte flere år med rettslig strid om eget bruk av veksthormon og andre forbudte apotekvarer.

Men det syntes altså dommerne i CAS.

DOPET var ikke bare til Poltoranins forkjølelse. Tre dager seinere ble det fordelt på de estiske skiløperne som trente oppe i treningsparadiset Livigno. I denne italienske fjellbyen er det som kjent lett å få kjøpt leppesalve med et effektivt anabolt innhold på det lokale apoteket.

På et turiststed er sånt vanlig forbruksvare om du har fått stygge munnsår fordi sola brenner på over 1800 meters høyde, og du leter febrilsk etter god nok medisin.

Da er det verre å få kjøpt veksthormonet IGF-1 i Livigno over samme apotek-disk; et produkt som ble brukt fast i treningshverdagen for stjernene i Team Haanja.

VI vet ennå ikke om det var Veerpalu som hadde med dopet da han kjørte de femti milene opp til Livigno. De detaljene kommer kanskje når hele CAS-dommen blir kjent. Men de stygge små historiene fra tida hans som dop-bud opp mot VM to år seinere. er allerede dokumentert i retten.

For da hadde Team Haanja i flere år misbrukt medisin for å gå fortere på ski. Hundretalls frigitte e-mailer mellom doktor Schmidt i Erfurt og hans langrennspasienter i Estland forteller om hverdagslige problemer som svindler:

- Har du noen forklaring på eller tanker om hvorfor jeg fikk så dårlig effekt i Lahti, spør sprinteren Karel Tammärv etter et skuffende VM der februar 2017.

- Vanligvis skulle du hatt god effekt med en eneste blodpose. Virker ikke dette, er det noe feil med kroppen din, svarer doktor Schmidt og antyder en mulig infeksjon.

TAMMJÄRV som har innrømmet alt, har fortalt at han totalt hadde 30 slike blodoverføringer de siste åra i tillegg til veksthormon:

- Vi har begynt å tenke på at injeksjonene kan komme for tett på rennene. Jeg må være sikker på at hendene mine ikke blør, skrev han til doktor Schmidt i oppkjøringen til Seefeld-VM.

Da begynte flere å bli redde for at de overdopet seg. Pappa Andrus ba Karel Tammjärv spørre Schmidt om en medisinsk vurdering. Dette gjaldt tross alt også helsa til eldstegutten hans:

- Tåler virkelig kroppen alt dopet?

I den neste e-mailen er VM så nær at alt annet må vike:

- Åh; det var bare enda en pappa-reaksjon. Andreas selv mener alt er ok i betraktning av tida igjen til start, skriver Karel Tammjärv.

Mer brutalt ærlig om sportssvindel kan du vel ikke skrive.

SÅ da dette mesterskapet endelig kom, ruslet norgesvennen Andrus Veerpalu; fortsatt både doptrener og pappa, blant feststemte norske skifans i restaurantgata tett ved stadion for å møte den gamle faren til doktor Schmidt.

Denne pappaen, Ansgard Schmidt, var rekruttert inn i dop-ringen for å hjelpe til med det praktiske. Den februarkvelden i Seefeld trengte han nøkkelen til Veerpalus rom på hotellet Excelsior.

HAUKE: Svenske Expressen har snakket med den dopingdømte Max Hauke, som ble tatt på fersken under VM i Seefeld da han bloddopet seg. Østerrikeren åpner seg om hvorfor han tok det valget han gjorde. Video: SportsExpressen TV Vis mer

DETTE enkle trestjerners leilighetshotellet ligger strategisk inntil den vakre steinkirken i byen bare noen meter fra det fantastiske løypenettet. Rommet til Veerpalu skulle brukes til blodoverføring på Alexei Poltoranin. Stjernen kunne gå rett fra rom nummer 24 ut i løypa med nytt blod.

Pappa Ansgard hadde selv kasakhstanerens ekstrablod i en pose i bagen, og gjennomførte selve overføringen.

Bloddoping er forbudt også ifølge østerriksk sivil lov. Bare fem dager etter sprakk alt. Politiet raidet et rom i Seefeld der en annen av Veerpalus dopløpere satt i stolen og fikk overført nytt blod rett før start.

Videoen derfra sjokkerte en hel sportsverden, men Andrus fikk gjemt unna sin egen dopete sønnen Andreas i bilen. Sammen flyktet de hjem til Estland og et vondt nasjonalt oppgjør med pappa Andrus sitt fall.

MEDSKYLDIG: Dürr er også funnet skyldig i å hjelpe andre med å dope seg, ved å ha en rolle i dopingnettverket som ble avslørt under VM i Seefeld i vinter. . Video: Emilie Rydning og Fredrik Filtvedt / Dagbladet Vis mer

SEINERE er doktor Mark Schmidt; hovedmannen i dopingringen blitt dømt til nær fem års fengsel i Tyskland. Trener Mati Alaver fikk ett års fengsel hjemme i Estland etter en rettssak som belyste mye av Andrus Veerpalu sin rolle.

Han venter en sivil rettssak i Østerrike for å ha hjulpet til med bloddoping på hotellrommet i Seefeld. Det samme gjør Alexei Poltoranin, den estiske sprinteren Karel Tammjärv og sønnen Andreas.

Tiltalene omfatter i tillegg til bloddopingen i Seefeld også bruk av veksthormon og andre forbudte medisiner. Den østerrikske skiløperen Max Hauke som ble filmet midt i blodoverføringen, er allerede dømt til fem måneders betinget fengsel.

NÅR du leser slike detaljerte fortellinger om svindel, blir du matt av idrettens egen domspraksis. Jo; samtlige aktører er blitt utestengt mellom to og fire år. Samtidig er forskjellen på straffelengden påfallende liten mellom slik grov, organisert dopingsvindel til et ubevisst, slurvete regelbrudd:

  • Fra Andrus Veerpalu; som på tross av sin spesielle forhistorie med veksthormon, slapp billigst unna, er det snakk om seks måneder til en dom mot ikke-skambelagte forhold som for eksempel Therese Johaugs leppesalve.

Allerede til høsten kan veltrente Veerpalu suse rundt i skiløypene igjen som langrennstrener. Om estisk idrett er så ukloke.

DET er denne sportsbevegelsen neppe. Det offisielle Estland har tatt oppgjøret etter at landet for første gang har fått kvinner i vervet både som statsminister og president. Denne måneden trakk president Kersti Kaljulaid tilbake de nasjonale æresbevisningene Estlands Røde Kors og Den Hvite Stjerne. Forleden fikk Veerpalu likevel beholde sin årlige tildeling på 50 000 kroner som dobbelt olympiamester, men det spørs om den overlever flere dommer.

Når det gjelder doping, må samfunnets reaksjon stå i forhold til hva som virkelig har skjedd.

Men det gjelder altså også idrettens ulike straffelengder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer