Gjør som stjernene

Lær hvordan toppidretts-utøverne motiverer seg.

• Har du lyst til å være med i trekningen av et weekendopphold for to på Rica hotell, og en drøss med andre gode premier? Svar på vårt OL-spørsmål her.

(Dagbladet.no): Det å være toppidrettsutøver er en langt annerledes situasjon enn det å være mosjonist.

Likevel er det noen ting vi amatører kan lære av proffene for å motivere oss til en treningsøkt.

Sett realistiske mål

- Toppidrettsutøverne har som regel to måter og motivere seg på. Den ene er å sette mål om medaljer og plasseringer. Den andre måten er å sette egne mål. Våre beste utøvere pendler mellom disse metodene å måle seg på, sier Marit Sørensen, Førsteamanuensis i seksjon for coaching og psykologi ved Norges idrettshøgskole.

For mosjonister er det å sette seg egne mål viktig for motivasjonen, men ikke sett deg for høye mål med en gang.

Ingenting er mindre motiverende enn mål som ikke oppnås. Da blir det lett å gi helt opp i stedet for å være realistisk, og heller justere på målene underveis.

Ikke sammenlikn deg med andre

LIV GRETE: GP konsentrerer seg om neste skyting. Foto: SCANPIX
LIV GRETE: GP konsentrerer seg om neste skyting. Foto: SCANPIX Vis mer

Vi sammenlikner gjerne idrettsutøverne med hverandre, men utøverne prøver i størst mulig grad å sammenlikne seg med egne prestasjoner og måloppnåelse.

- Du trenger ikke se så mye på hva andre får til. Sett deg mål om for eksempel en treningsøkt i uka, og hvis du når det så presterer du bra ut fra egne mål. Da føler vi mestring, noe som er viktig for motivasjonen vår, sier Sørensen.

Visualiser

Toppidrettsutøvere visualiserer konkurransen eller treningen før de setter i gang. Det vil si at de tenker gjennom hvordan de bør gjennomføre aktiviteten, og ser for seg situasjonen mest mulig levende.

På denne måten blir de forberedt, og tenker positivt.

- Dette gjelder for mosjonister også. Aller først må du bestemme deg for hvilken aktivitet du trives med, deretter må du mentalt forestille deg at du gjør den spennende aktiviteten. Det kan du for eksempel gjøre på bussen, foreslår eksperten.