Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gjør toppturen trygg

Snowboardere som kjører utenfor slalombakkene unngår håndleddsbrudd på isete funboxer. Noen fare for å bli nedrent av nybegynnere på ski står de heller ikke ovenfor. Men frikjørere har en fiende, som er langt dødeligere enn farene som lurer i et alpinanlegg: snøskred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Velger man å kjøre utenfor preparerte løyper, må man vise en helt annen aktsomhet enn ellers. Perfekte forhold for snowboard, (bratt og snørikt), er som regel ensbetydende med overhengende skredfare. Alle erfarne frikjørere kan bekrefte at kunnskap om snøskred er helt nødvendig. Skredkurs er pensum for frikjøreren. Mens fjellvettreglene oppfordrer skigåeren til å lytte til kjentfolk, er snowboarderens gyldne regel å ta med seg kjentfolk.

Spaden viktigst

'Sunn fornuft, erfaring og spade', er ifølge topptur-entusiasten Kjetil Håve utgangspunktet for en trygg topptur. Spaden er det viktigste redskapet ved off-piste-snowboarding. Med den kan man grave en snøprofil for å undersøke snøens konsistens, og dermed skredfaren. Hender det som ikke bør hende, er spaden den eneste effektive måten å grave fram kamerater på. Enhver som har forsøkt å grave et hopp i bakken med et snowboard eller hendene, vet hvor ineffektivt dette er. Videre er skredsøke-pinne uunværlig.

Delta på skredkurs, og bruk kunnskapen aktivt. Si ifra til andre hvor du planlegger å vandre, og angi et tidspunkt for hjemkomsten. Følg fjellvettreglene. Prioriter sikkerhet fremfor ultimate kjøreopplevelser. Kjør med god avstand, men aldri så langt fra hverandre at man ikke har kontakt. Ikke gjør den tradisjonelle tabben å kjøre fra kameraten som skal pakke ned kameraet eller tisse. Velg en god rute når du står i bunn, før vandringen begynner. Pakk sekken med tanke på å tilbringe en natt på toppen. Drikk rikelig med væske før, og under vandringen.

Riktig brett

-Velg et brett med nose som er lang og slak. Brettet bør være nokså langt, men dette kan delvis kompanseres med en riktig nose, sier Sverre Haraldsen, eier av Bikes and Boards i Asker. Haraldsen har selv topptur-erfaring, og hører til de snowboardere som liker seg best i dypsnø. -Er det bare litt urørt nysnø holder det med et normalt brett under 160 centimter. Set back, å justere bindingene bakover på brett, sparer beina for mye påkjenning. En set back på opptil åtte centimeter gjør at brettet flyter mye bedre. Ordentlig puddersnø krever et bredt, langt brett. Da synker man ikke i svinger og ved lav fart. Trenden går mot lengre brett, også i bakken, forklarer Haraldsen. Han er redd enkelte 'gir litt f. i sikkerheten' fordi skikkerhetsutstyret er dyrt.Haraldsen har selv deltatt på skredkurs i alpene. -Skredfaren er den virkelige faren ved frikjøring, sier han.

Topptur-sekken:

1. Anatomisk sekk med festeanordning for snowboard.

2. Lett, men kraftig, sammenleggbar spade.

3. Sammenleggbar skredsøke-stav.

4. Elektronisk skredsøker. Gjør det mulig å finne kamerater, og bli funnet selv.. Leies ut av Skandinavisk Høyfjellsutstyr.

5. Bivuakk-sekk. Veier lite, tar liten plass. Fungerer som telt, anorakk og signalflagg for redningsmannskap.

6. Kit for undersøkelse av skredfare. Måler forholdet mellom helling, snøtemperatur og snøkrystall-type, og angir skredfaren. Må ikke brukes som en erstatning for skredkurs og sunn fornuft.

7. Kompakt verktøy-sett, ekstra bindingsdeler og insert-skruer. Den eneste måten å uunngå et av snowboarderns ultimate mareritt: Å gå i syv timer, bare for å oppdag at en binding mangler vitale deler.

8. Termos. Varmt vann er bedre enn ferdigblandet drikke, da det kan brukes til å smelte snø og fordoble væsketilførselen. Bruk kakaoposer eller pulverkaffe.

9. Sjokolade eller annen mat med høyt sukkerinnhold.

10. Gnagsår-plaster

11. Håndvarmere.

12. Tørre ull-strømper. Ikke tennis-sokker

Ekstrautstyr: Truger, helst med stålbrodder for skare.

Teleskopstaver. Letter vandring i dyp snø og bratt eller ulendt terreng. Kjøp typen som kan ombygges til skredsøke-stav.

UT PÅ TUR: Standardutstyr for toppkjørere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!