SLO MAGNUS: Alexandra Kosteniuk slo overraskende Magnus Carlsen i lynsjakk-VM i fjor. Etterpå la hun ut videoen av triumfen. Foto: Sveinung Uddu Ystad / DAGBLADET.
SLO MAGNUS: Alexandra Kosteniuk slo overraskende Magnus Carlsen i lynsjakk-VM i fjor. Etterpå la hun ut videoen av triumfen. Foto: Sveinung Uddu Ystad / DAGBLADET.Vis mer

- Gjorde det ikke for å hovere over seieren

Sjakkdronningen la ut video av Magnus Carlsens tabber i saktefilm.

||| (Dagbladet): Den russiske sjakkdronningen Alexandra Kosteniuk slo Magnus Carlsen overraskende i lynsjakk-VM i november i fjor.

I januar la sjakkdronningen ut video av partiet på sin videokanal på Youtube.

Videoen viser fire av Magnus Carlsens avgjørende feilgrep i reprise og sakte film, før de også vises i «super slow motion».

For å gjøre opp for den siste, avgjørende tabben ville Carlsen gjøre et omtrekk, men det gikk ikke Kosteniuk med på.

I sjakken er nemlig en brikke berørt også et trekk utført.

Etter tapet reiste nordmannen seg irritert opp, og forsvant straks fra bordet uten å takke for partiet.

- Jeg la ikke ut videoen for å hovere over seieren, eller vise verden at jeg vant. Det var kun fordi jeg ønsket å vise intensiteten og anspenheten i spillet, og for å vise fansen hvordan kampen gikk, sier hun til Dagbladet.

- Jeg gjør det samme med andre motstandere.

Skjønner skuffelsen
Om den unge nordmannens oppførsel etter partiet sier hun følgende:

- Han var skuffet, og jeg skjønner det. Avslutningen overrasket ham, tror jeg, sier hun.

Kosteniuk, som er verdensmester i sjakk for kvinner, tror ikke Norges sjakk-ess tok henne alvorlig.

- Noen av trekkene hans viser at han nok ikke tok meg alvorlig, og det er synd, for man bør ta alle motstandere seriøst, sier Kosteniuk.

FORLOT BORDET: Magnus Carlsen ble slått i lynsjakk av russiske Kosteniuk, og gikk fra bordet uten å takke for partiet. Her er han fotografert etter å ha fått folkets idrettspris i Dagbladet. Foto: Henning Lillegård / DAGBLADET. Vis mer

25-åringen, av mange omtalt som «sjakkens Anna Kournikova», har sansen for det Norges soleklare ener i brettspillverdenen gjør for sporten.

- Han er en fantasisk sjakkspiller, men jeg kjenner ham ikke personlig. Magnus gjør veldig mye for sjakkens rykte, både i Norge og ellers i verden.

- Da jeg var i Gibraltar på turnering nettopp var det 38 unge deltakere fra Norge der. Mye av det er takket være Magnus.

Promoterer «norsk» spill

I helga er Kosteniuk i Oslo for å promotere det nye sjakkspillet Chess Attack, som er utviklet av norske Werner Kling.

Spillet, som er mindre enn vanlig sjakk (5x6 ruter med ti brikker til hver spiller) kan fungere som en introduksjon for uefarne sjakkspillere.

- Jeg kom i kontakt med Werner via Facebook, og etter å ha blitt presentert opplegget, synes jeg det så veldig bra ut. Spillet kan introdusere mennesker i hele verden for sjakk, sier hun.

Chess Attack er lagt opp enklere enn vanlig sjakk. Samtidig er det, ifølge Werner Kling, mulig for garvede spiller å bryne seg på det.

- Jeg tok det med til sjakk-OL for å teste det. Responsen fra stormestere og andre sjakkprofiler var overveldende, sier Kling til Dagbladet.

Spillet skal først lanseres på iPhone, før Facebook står for tur. 

Simen Agdestein har tidligere skrytt uhemmet av spillet, det samme har Magnus Carlsen og hans far, Henrik Carlsen.

PS: Etter tapet slo Magnus Carlsen Alexandra Kosteniuk flere ganger, og vant som kjent hele lynsjakk-VM.

MODELL: Kosteniuk livnærer seg som modell ved siden av sjakken. Foto: Kosteniuk.com. Vis mer