Gjorde helomvending i draktspørsmålet

- En seier for Alexander Dale Oen.

FORNØYD: Alexander Dale Oen er fornøyd etter at Det internasjonale svømmeforbundet ombestemte seg i draktspørsmålet. Her sammen med landslagssjef Petter Løvberg. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .
FORNØYD: Alexander Dale Oen er fornøyd etter at Det internasjonale svømmeforbundet ombestemte seg i draktspørsmålet. Her sammen med landslagssjef Petter Løvberg. Foto: Heiko Junge / SCANPIX .Vis mer

- Dette er en seier for Alexander (Dale Oen), sa svømmepresident Per Rune Eknes etter at Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) gjorde helomvending i draktspørsmålet.

Under en kraftig eksponert pressekonferanse tirsdag opplyste FINA-president Julio Maglione og generalsekretær Cornel Marculescu at de nye «superdraktene» med oppdriftsegenskapene laget av plastikk blir forbudt i løpet av første halvår 2010.

- Jeg er overrasket, dette hadde jeg faktisk ikke trodd. Avgjørelsen er veldig bra for svømmesporten. Jeg håper bare det ikke er en aprilspøk. Vi ser at vi har gode etiske regler, sa Alexander Dale Oen til NTB.

De nye reglene skal også være på plass ved utgangen av 2010. Da blir det kun lov til å bruke «gammeldagse» nylondrakter.

De nye draktene skal heller ikke være elastiske. Eksakt hvordan de nye tekstildraktene skal være avgjøres av en teknisk komité innen 30. september. Deretter kan etter hvert produsentene av svømmedraktene sette i gang produksjonen av draktene som skal gjelde i framtida. 18 måneder med komplett kaos og regelendringer kan være over etter tirsdagens beslutning.

Vant fram

- Alexander har vunnet fram. Han vet hva han er god for uten den nye drakten, det vet ikke de andre. Rettferdigheten har vunnet fram. Dette var veldig fornuftig og positivt gjort av de gamle menn, sa Norges svømmepresident Per Rune Eknes til NTB.

- Jeg er faktisk overrasket over beslutningen. Dette hadde jeg ikke trodd, konkluderte en fornøyd Eknes.

Alexander Dale Oen har konsekvent nektet å bruke de nye draktene under årets VM i Roma. Han vil ha fair regler der det er duellen mann mot mann uavhengig av drakten som avgjør. Nå får han det akkurat som han vil. 

Rekorder slettes ikke

- Verdensrekordene satt med superdraktene blir ikke strøket?

- Nei, og det synes jeg er fornuftig. Det er flere faktorer enn drakten som spiller inn, og vi ha respekt for utøverne. Det vil kanskje ta lengre tid før rekordene, som er blitt og blir satt med superdraktene, blir tatt, men det lever vi godt med, mente Eknes.

De nye draktene for menn skal ikke gå ovenfor navlen og ikke under knærne. For kvinner skal drakten ikke gå over ovenfor nakken, ikke rundt skuldrene og ikke under knærne.

(NTB)