Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  Gjorde ingenting med vilje

Fortsatt i sjokk snakket den tsjekkiske backen Tomas Jakes i går kveld ut om mistanken om at han er en juksemaker.

LILLEHAMMER (Dagbladet): Jakes gjorde giganttabben som ga Comet seieren mot Lillehammer.

-  Jeg var ikke akkurat glad etter kampen. Så hørte jeg ryktene om kampfiksing. Da ble jeg sjokkert, sier Jakes som kom til Lillehammer fra den tsjkkiske toppserieklubben AC Ceské Budejovice i oktober.

Det ble en lang og tung dag for 29-åringen i går. I alle nettaviser, alle TV-kanaler og radiokanaler raste debatten om hvorvidt han og de seks andre tsjekkiske spillerne til Lillehammer hadde bidratt til å fikse tap mot Comet og klekkelige oddsgevinster til østeuropeiske gamblere fra Tsjekkia og Polen tirsdag kveld.

-  Dette er bare rykter. Jeg tror ikke noen som spiller i Norge ville gjort noe sånt. Jeg er profesjonell, og oppfører meg deretter, sier Jakes.

-  Jeg gjorde ingenting med vilje. Det er umulig å gjøre noe sånt mot de du spiller sammen med. Det er på samme måten som når dere lager aviser. Dere kan ikke skrive noe som ikke er sant. Da blir dere tatt på det.

Mistet pucken

Det er ikke pent å se på bildene av Jakes som i egen sone som sistemann uforklarlig ga bort pucken til Comets Peter Lorentzen 17 minutter ut i første periode. Lorentzen ga Comet 1-0.

Jakes snakker dårlig engelsk men med hjelp fra to andre tsjekkiske lagkamerater, Michal Pinc og Martin Spanhel gir han her sin versjon av det som skjedde:

TRIST: Mannen som mistenkes for å ha rotet bort pucken for å fikse en ishockeykamp, Tomas Jakes (t.h.), var i går kveld lei seg på grunn av spekulasjonene om fiksing. Heller ikke hans tjekkiske lagkamerater Michal Princ (t.v.) og Martin Spanhel skjønner påstandene. Foto: Torbjørn Grønning
TRIST: Mannen som mistenkes for å ha rotet bort pucken for å fikse en ishockeykamp, Tomas Jakes (t.h.), var i går kveld lei seg på grunn av spekulasjonene om fiksing. Heller ikke hans tjekkiske lagkamerater Michal Princ (t.v.) og Martin Spanhel skjønner påstandene. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

-  Jeg hadde tenkt å slå en pasning mot den ene siden, men kunne plutselig ikke fordi en Comet-spiller kom i veien. Jeg forsøkte å få pucken tilbake, men den forsvant over kølla. Han var god på skøytene, og stjal pucken. Ingen er perfekt, sier Jakes.

-  Skjønner du mistankene?

-  Selvsagt er jeg litt nedfor. Alle snakker om de tsjekkiske spillerne, men vi prøver å stå sammen. Vi har få kamper igjen av sesongen, og jeg ønsker å fortsette å spille her i Norge. Det ville ødelegge alt for meg om jeg prøvde å påvirke resultatet av en kamp.

-  Hvordan ser du på situasjonen?

-  Dette er bare bullshit. Vi håper bare at noen kommer opp med en løsning. Nå må vi vise alle her på Lillehammer at vi jobber hardt for klubben, og gjør alt vi kan.

Støtter Jakes

Martin Spanhel støtter lagkameraten sin, og blir betenkt når han hører at mistanken om kampfiksing var kjent over et døgn før kampstart:

-  Jeg skulle ønske vi fikk vite om dette før kampen slik at vi kunne gjort noe med det.

-  Hva ville dere gjort?

-  Vel, jeg vet ikke. Vi hadde vel bare blitt helt skjelvne og nervøse, fått flere utvisninger og gjort det enda enklere for Comet.

Opp i det hele forsøker Spanhel likevel å finne noe positivt:

-  Dette er selvsagt ikke bra, men på den annen side kan dette kanskje bidra til å øke oppmerksomheten rundt norsk ishockey. Vi trenger mer folk på tribunene. Om vi nå jobber hardt videre, kan kanskje flere se dette, slik at flere unger begynner å spille ishockey istedenfor å trekke på gata og begynne med narkotika.

-  En lagspiller

Lagkaptein Jarle Næsset gir også gode skussmål til Jakes:

-  Tsjekkerne har aldri vært noe problem i laget vårt. Det er herlige gutter som har glidd bra inn i laget.

-  Hva med Jakes?

-  Han er en stille og rolig type som kom hit midt i sesongen, og har gjort det kjempebra for oss. Han har vært en viktig spiller for at vi skulle klare sluttspillplassen. Han er en lagspiller, og det skjer at en spiller gjør en blemme som den i går - også for ham, sier Næsset som understreker at det ikke er en bombe at Lillehammer tapte i Halden.

Frykter mafia

Trener Jiri Justra (også fra Tsjekkia) hadde jobbet som trener i Danmark i 16 år før han kom til Lillehammer. Han har aldri hørt om kampfiksing i ishockey, men kommer med følgende advarsel:

-  Jeg har ingen mistanker. Men skulle jeg få vite at noen av mine spillere hadde vært med på kampfiksing, hadde de forsvunnet rett ut på dagen.

-  Hvordan forklarer du gamblingen fra Øst-Europa på kampen?

-  Det har jo vært mye rart i tysk fotball, og også i tsjekkisk fotball. Det er mye mafia i Øst-Europa som er ute etter å tjene penger.