Fluorskandalen i Italia:

Gjorde sjokkfunn på kontoret til Swix-kontakt

Politiet mener produsenten av norsk fluor-skismøring i Italia står bak forgiftningen av drikkevannet til 120 000 mennesker. Avgjørende funn ble gjort på kontoret til Swix' kontaktperson hos selskapet.

KONTAKTPERSONEN: Alessandro Pisoni var i mange år kontaktpersonen til Swix hos italienske Miteni. Han er opprinnelig kjemiker, men jobbet lenge som kommersiell direktør. Foto: Torgeir P. Krokfjord
KONTAKTPERSONEN: Alessandro Pisoni var i mange år kontaktpersonen til Swix hos italienske Miteni. Han er opprinnelig kjemiker, men jobbet lenge som kommersiell direktør. Foto: Torgeir P. Krokfjord Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MILANO (Dagbladet): Da italiensk politi saumfarte kontorene til kjemiselskapet Miteni i Trissino i Nord-Italia, gjorde de flere oppsiktsvekkende funn.

Politiet mener Miteni i en årrekke har holdt skjult at de har forgiftet drikkevannet til over 120 000 personer. I lokalene fant de flere konsulentrapporter som nå brukes som bevis for at Miteni i en årrekke holdt skandalen skjult.

I politidokumenter framgår det at funnet ble gjort på kontoret til en mann ved navn Alessandro Pisoni.

Han er opprinnelig kjemiker, men var da kommersiell direktør i selskapet.

Han har også en spesiell rolle i historien om norsk langrenn.

Hyllesten

På LinkedIn-profilen til Alessandro Pisoni står følgende hilsen fra Harald Bjerke, nå pensjonert produktsjef i Swix:

«Alessandro Pisoni har jobbet med Swix i nærmere 20 år, innenfor fluorprodukter til skismøring. Han har vært til stor hjelp med sine forslag og kreative løsninger, som har gjort det mulig for Swix å bli verdensledende innen skismøring. Han har vært en god partner og er lett å være sammen med. Vi er også imponert over hans atletiske kapasitet og vilje til å holde seg i form, til tross for at han har en travel jobb.»

Swix har gjort det klart at de ikke har kjent til saken i Italia. Dagbladet har avdekket at arbeidere på skismøringsavdelingen hos Miteni har fått omfattende helseplager. Samtidig er ni personer fra Miteni og eierselskapet tiltalt for miljøkriminalitet, etter en gigantisk forurensningsskandale der utslipp fra Miteni skal ha forgiftet drikkevannet til minst 120 000 mennesker i en årrekke. De nekter skyld.

I juni møtte Alessandro Pisoni Dagbladet i Milano.

-TRIST: De norske landslagsstjernene om Dagbladets fluoravsløringer. Vis mer

- Politisk våpen

Fra en kaféstol i skyggen av duomoen i Milano tar han nå til motmæle mot anklagene mot selskapet.

Pisoni nipper til en sukker-Cola og lar selv ikke en hysterisk, svensk turistfamilie forstyrre sitt forsøk på å nyansere bildet av selskapet.

MØTTE DAGBLADET: Alessandro Pisoni, kommersiell direktør i Miteni, møtte Dagbladet i Milano. Foto: Torgeir P. Krokfjord
MØTTE DAGBLADET: Alessandro Pisoni, kommersiell direktør i Miteni, møtte Dagbladet i Milano. Foto: Torgeir P. Krokfjord Vis mer

- Miteni ble brukt som et politisk våpen, av opposisjonen, mot lokale myndigheter. Miteni ble brukt som syndebukk for en stor industri. I slike miljøsaker er folk ofte veldig emosjonelt styrt. De har ikke en vitenskapelig innfallsvinkel, sier Pisoni.

- Miteni var det mest kontrollerte selskapet i Italia, mener han.

- Det finnes flere konsulentrapporter, som er bestilt av Miteni selv, som sier at det har blitt lekket kjemikalier ut i vannet i flere tiår. Hva tenker du om det?

- Jeg har jobbet der i 20 år. Hva som skjedde før, vet jeg ikke. Men Miteni, da jeg jobbet der, tok vi alltid miljø- og sikkerhetshensyn. Vi kastet ikke avfall i elva, slik mediene har hevdet. Avfallshåndteringen vår ble kontrollert, avfallsvannet ble samlet av et lokalt konsortium. Gassavfall ble sendt til Mitenis forbrenningsanlegg som ble overvåket og kontrollert i «real time».

SJOKKET: Ole Jørgen Pettersen - faren til ‹‹Pølsa›› - har smurt ski i mange år. Han forteller om heftig fluorsjokk. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- I politidokumenter står det at konsulentrapportene ble funnet på din pult?

- De ble ikke funnet på pulten min, men på kontoret mitt, i et skap. Opprinnelig lå de ikke der, men da vi flyttet til et annet kontor for flere år siden ble mange dokumenter lagret der det var plass – i dette tilfellet på mitt kontor. Konsulentrapporten var blant mange andre dokumenter, men det visste ikke jeg om. Jeg vet ikke hva som har skjedd i fortida. Det jeg vet er at Miteni i 2013 besluttet å følge ISO 4001. For å kunne det måtte vi analysere bakken. Vi fant da ut at det var et mikro-utslipp i bakken. PFOA var ikke et regulert kjemikal den gangen. Vi begynte å samarbeide med ARPAV, det lokale miljøtilsynet, om å håndtere mikro-utslippet. Vi installerte en hydraulisk barriere for å fange opp og rense vannet.

Ut av kontroll

- Politiet sier at den barrieren ble installert for mange år siden, fordi dere selv oppdaget utslippene? Men du mener at den ble installert etter 2013?

- Det ble helt klart en «sak» i 2013, etter at Miteni frivillig analyserte bakken. I tre år ble dette håndtert som et «teknisk spørsmål» mellom Miteni og miljøetaten ARPAV. I 2016 begynte mediekampanjen. Siden har det vært en stor mediesak, som har kommet helt ut av kontroll.

- I området rundt Miteni er det mange som har dødd, mange er syke, det har vært overhyppighet av kreft og dødfødte barn. Forskere og politiet sier at dette skyldes lekkasjer hos Miteni. Hvis det ikke er tilfelle, hva er grunnen?

LEGEN: Bård Freberg, mangeårig landslagslege for skiskytterne, har tatt blodprøvene til Dagbladets undersøkelse av amatør-skismørere. Video: Bjørn Langsem og Christian Roth Christensen Vis mer

- Dette blir fortsatt debattert, og undersøkt vitenskapelig og epidemiologisk. Jeg er verken lege eller forsker, og foretrekker å ikke ha noen mening om det. Like fullt, selv om PFOA ikke var et regulert kjemikal, har det blitt regulert av ECHA i år. Miteni avsluttet frivillig produksjonen av PFOA i 2011, på samme måte som flere industrier rundt om i Europa avsto fra å bruke det. Det er imidlertid sant at PFOA og relaterte produkter fortsatt blir importert i stort volum – for Italias del, cirka 200 tonn i året – og fortsatt blir brukt av flere industrier.

- ANTE INGENTING: Swix sier de har gått igjennom hele sin historikk med Miteni, og ikke funnet hint om skandalen i Italia. Foto: Nina Hansen
- ANTE INGENTING: Swix sier de har gått igjennom hele sin historikk med Miteni, og ikke funnet hint om skandalen i Italia. Foto: Nina Hansen Vis mer

Swix: - Ante ingenting

Swix har vært krystallklare på at de aldri ble informert om saken i Italia.

Direktør Åge Skinstad og forskningssjef Christian Gløgård har sagt at Miteni har «brutt kontrakten med Swix» og «ført det norske selskapet bak lyset».

- Da dette kom opp ble jeg såpass sjokkert, at jeg ringte og pratet med alle som har vært med på møter med Miteni, sier Åge Skinstad.

- Ingen har noen gang hørt noe om denne saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer