Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykkel-VM 2018 i Innsbruck:

Gjøs beste norske under VM-tempoen

Storfavorittene feilet i småkupert løype.

INGEN NORSKE MEDALJER: Martine Gjøs og Silje Mathisen åpnet VM for Norges del, mandag. Her er førstnevnte avbildet. FOTO: Norges Cykleforbund
INGEN NORSKE MEDALJER: Martine Gjøs og Silje Mathisen åpnet VM for Norges del, mandag. Her er førstnevnte avbildet. FOTO: Norges Cykleforbund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Vittoria Guazzini og Hannah Ludwig var nevnt blant de ypperste favorittene i forkant, men duoen klarte ikke å følge opp medaljene fra EM i Tsjekkia (11,5 kilometer) i sommer.

Den 19,8 kilometer lange løypa i Innsbruck var omtrent dobbelt så lang, og hadde i tillegg småkupert terreng mot slutten.

Fikk problemer med Alessios sluttid

Tidlig så det ut til at Britt Knaven og Elynor Backstedt skulle være med å kjempe om edelt metall. Mens Knaven gikk på en stjernesmell i det kuperte terrenget, holdt Backstedt til en viss grad stand, selv om hun måtte gi tapt mot Camilla Alessio mot slutten.

Bestetiden til den italienske jenta (27:10) skulle vise seg å være langt mer enn et skremmeskudd. Det var faktisk bare Rozemarjin Ammerlaan som skulle ende opp med å slå den.

- Det er en skikkelig stor overraskelse. Det var uventet for min del. Jeg har egentlig ikke ord, uttalte Ammerlaan etterpå i et intervju med UCI.

Beskjedne norske plasseringer

Verken Guazzini og Ludwig maktet å blande seg inn i medaljesjiktet. Guazzini kom nærmest på en sjetteplass.

Backstedt fikk en opptur da hennes sluttid likevel holdt til bronse. For Norges del ble Martine Gjøs best på 23.-plass, mens Silje Mathisen ble nummer 35.

Slik gikk det til:

Den første VM-øvelsen for landslagene hadde 46 ryttere til start, derav to norske startende: Martine Gjøs (Horten OC) og Silje Mathisen (Halden CK).

Gjøs tok tidligere i høst den norske rekorden på 20 kilometer tempo, noe som tyder på at 18-åringen er i bra slag.

Mathisen ble norgesmester i tempo i juniorklassen under NM i Sandefjord i sommer.

Den 19,8 kilometer lange løypa var småkupert, med noe mindre kneiker underveis. Da de første jentene la ut fra startblokkene var det lett regn i Hall-Wattens.

Tidlig skremmeskudd fra Alessio

Camilla Alessio satte standarden ved å kjøre inn Anzhela Solovyeva underveis, og ankom målområdet i Innsbruck til tiden 27:10.

Hun tok plass i «hot seat» i målområdet, og det skulle vise seg at hun skulle sitte der en god stund ...

Ved 10,2 kilometer lå Gjøs 24 sekunder bak den italienske jentas passeringstid, noe som holdt til en foreløpig tredjeplass.

Det var fremdeles mange gode ryttere som hadde til gode å passere. Blant dem to jenter med sykkelklingende etternavn: Britt Knaven, datter av ikke ukjente Servais Knaven. Og Elynor Backstedt, datter av annen Paris-Roubaix-vinner, nemlig Magnus Backstedt.

Begge to plasserte seg foran Alessio. Knaven rundt samme tid, mens Backstedt var hele 10 sekunder raskere (13:30).

Knaven sprakk

Det skulle vise seg at Knaven hadde åpnet altfor hardt. I mål var hun over halvminuttet bak Alessio. Gjøs hadde også tapt tid, hun var 1:21 bak den italienske jenta, noe som holdt til en foreløpig femteplass.

- Det var utrolig hardt. Vi hadde medvind de første 10 kilometer, og da satt vi egentlig bare og spant på girene, men så ble det veldig tungt i bakkene som var dere ute. I fjor var jeg tre minutter bak, så nå har jeg halvert tiden, så jeg er egentlig ganske fornøyd, sa Gjøs til TV 2 Sporten etter målgang.

Heller ikke Backstedt klarte å holde trøkket oppe. Den britiske jenta var 11 sekunder bak bestetiden til Alessio i mål.

Favorittene ventet

Mot slutten startet flere av forhåndsfavorittene. Rozemarijn Ammerlaan er nederlandsk mester av året, og utliknet åpningsfarta til Elynor Backstedt.

Den kanskje aller største favoritten var tyske Hannah Ludwig. Hun ble nummer to på EM-tempoen, kun slått av Vittoria Guazzini.

Ved første passering var hun likevel 15 sekunder bak teten.

Alessios bestetid for fall

Ammerlaan hadde ikke gått i den samme fella som Knaven og Backstedt. Hun holdt tempoet oppe i motbakkene, og hadde los på tiden til Alessio hele veien inn til mål.

Over streken var hun 6,8 sekunder raskere enn bestetiden, og en småskuffet Alessio var nødt til å flytte seg ut av hot seat.

Heller ikke Mathisen hadde noen toppdag på temposykkelen. Haldenseren kjørte inn til 37.-plass, og var med det også klart slått av Martine Gjøs.

Med kun tre jenter igjen i løypa lå det an til gull for Ammerlaan, sølv til Alessio og bronse til Backstedt. Jade Wiel (Frankrike) kom for sent til å straffe trioens sluttider. Da var det kun de to beste fra EM-tempoen i Tsjekkia som kunne skape uorden i rekkene.

Ludwig levde ikke opp til forventningene

Guazzini var også for sent ute. Det betød at det kun var Hannah Ludwig som var igjen ute i løypa.

Heller ikke den tyske jenta ankom målområdet tidsnok. Hun var +28.93 bak Ammerlaan i mål, og det holdt ikke til mer enn en 10.-plass.

Gjøs ble til slutt nummer 23 (+1:28 bak vinnertiden). Mathisen ble nummer 35 (2:21 bak).

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!