Glad han slipper å høre Arsenal-fansen

Forbannet Wenger krever bedre oppførsel.

||| • Direkte 20.45: Åtte Champions League-kamper

(Dagbladet.no) Arsenal er allerede sikret avansement til åttendelsfinalen i Champions League, og spiller derfor bare om gruppeseieren borte mot Porto.

Det er viktig nok det, for uavgjort i kveld kan gi dem en lettere vei til kvartfinalene.

Estádio do Dragão er en fryktet arena - og ingen engelske lag har vunnet der før. Likevel er Arsene Wenger glad de skal spille der og ikke hjemme på Emirates. Han vil nemlig heller ha fanatiske portugisere på tribunen enn sine egne fans.

- Jeg er veldig skuffet over våre egne supportere, sier Wenger ifølge The Times.

- Gikk for langt
Årsaken er denne: Lørdag kom Emmanuel Eboue inn i ettmålsseieren mot Wigan etter en halvtime. 25-åringen var tilbake etter skade, men kampen ble ingen etterlengtet opptur for ham. Flere grove feil gjorde at han ble byttet ut igjen, og store deler av Arsenal-fansen reagerte med å latterliggjøre ham.

- Det var en vanskelig avgjørelse. Jeg føler at han fullstendig mistet selvtilliten og ikke kunne holde på ballen lenger. Da ble han farlig for oss, var Wengers forklaring etter kampen.

Nå ønsker han ikke lenger å rette kritikk mot Eboue - i stedet skyter han mot egne tilhengere.

- Jeg håper de skjønner at de gikk for langt. Nå må vi sørge for at de bruker engasjementet sitt for oss igjen, for jeg tror de bare vil oss vel, sier den franske manageren.

Telefonstøtte
Han varsler at Eboue vil starte på høyrebacken i kveld, og forteller også at han er glad for at det bare er 1500 tilreisende Arsenal-fans på tribunen.

- Dette vil være enklere for ham enn å komme rett tilbake til Emirates. Det kan være en fiendtlig atmosfære i Porto, men tilhengerne deres vil i vært fall være fiendtlige overfor alle våre 11 spillere. Den beste responsen hans nå vil være å vise seg sterk og han takler situasjonen, sier Wenger.

Ivorianeren forlot lørdag Emirates med tårer i øynene og en klump i halsen. Som om Arsenal hadde tapt. Wenger forteller at alle i klubben har støttet 25-åringen de siste dagene.

- Han hadde det selvfølgelig veldig tungt i dagene etter kampen, men alle vennene og lagkameratene hans ringe ham søndag og forsøkte å muntre ham opp.

Selv om Eboue nå får en ny sjanse, er det godt mulig han havner på benken igjen mot Middlesbrough til helga, for da er Bacary Sagna trolig tilbake. Wenger tror likevel ikke det som skjedde på lørdag vil gjenta seg.

- Det var spesielle omstendigheter for Eboue i den kampen. Han ble sliten siden det var hans første kamp på lenge og vi var alle litt nervøse siden vi bare ledet med ett mål, sier han ifølge The Guardian.

Mer landslagspiping
Mange fotballsupportere mener det blir helt feil å vende seg mot egne spillere - selv om det går dårlig. Likevel er det ikke uvanlig å høre piping når et hjemmelag går til pause etter en skuffende førsteomgang.

Det har blant annet det norske landslaget fått erfare denne sesongen. I høst har også både det svenske og engelske landslaget blir buet av banen på Råsunda og Wembley.

Arve Hjelseth er førsteamanuensis ved NTNU og idrettsosiolog med lang bakgrunn i forskning på supporterkultur. Han forteller at landslagstilskuere raskere kan ty til piping mot sine egne enn klubbsupportere.

- For det første er det nok gjennomgående en annen type publikum som går på landskamper. Flere av disse ser nok ikke så mye på klubbfotball på tv ellers, og kommer derfor til kamp med større forventninger om å bli underholdt. Klubbsupportere ser gjerne på kampene som en mulighet til å hylle laget sitt. Det finnes en mye mer utbredt holdning om å støtte laget i tykt og tynt. Klubbfølelsen er ubetinget, sa Hjelseth til Dagbladet.no for et par måneder siden.

Wenger håper nå de 1500 Arsenal-supporterne som har reist til Portugal vil bruke røsten til å bygge opp Eboue igjen.

Hvis ikke blir det nok ikke noe hyggelig jubileum (leder The Gunners for 700. gang i kveld) for Arsenal-sjefen.