- Glad jeg hoppet mye strikk med jentene på skolen

Gullvinner Petter Northug måtte hoppe over konkurrent som falt like før mål.

KONGEN: Petter Northug var overlegen på innspurten av 50 kilometeren. Foto: EIRIK H. URKE
KONGEN: Petter Northug var overlegen på innspurten av 50 kilometeren. Foto: EIRIK H. URKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Petter Northug parkerte russiske Maxim Vylegsjanin i «Northug-bakken» og tok sitt tredje VM-gull på den gjeveste av VM-øvelsene.

Russeren tok sølvet foran Tord Asle Gjerdalen som tok en knallsterk bronse.

- Det var dette løpet jeg har tenkt mest på i sommer og høst. Jeg ønsket å avslutte mesterskapet med medalje, da jeg gikk helt til topps er det en drøm. Jeg har tenkt på dette løpet hver dag det siste året. Det er utrolig artig å gå i Kollen, jeg veit at vi kunne vente oss utrolig mye publikum. Nå ble været bra også. Gjerdalen på tredjeplass viser også at vi som lag har vært bra, sier Northug til NRK etter rennet.

Prøvde å riste av Northug På den siste runden prøvde Daniel Rickardsson å mørne Petter Northug, men 25-åringen fra Mosvik beit seg fast og ga ikke Rickardsson en eneste meter opp de knalltøffe bakkene.

Etter å ha passert stadion for siste gang før målgang var finske Lallukka den neste som prøvde å kjøre av Northug.

Uten hell.

Inn på stadion økte spenningen og Northug var nære et fall da Dolidovich gikk i bakken. Heldigvis slapp Northug unna uten fall etter at han hoppet over skiene hans.

- Der skal du være glad for at jeg hoppet mye strikk med jentene på ungdomsskolen, sier Petter Northug.

Monsterrykk Russiske Vylegsjanin prøvde å rykke fra i det svenskene døpte «Hellner-bakken», og satte inn et voldsomt rykk mot toppen, men Northug klarte å henge på og da var det duket for en avgjørende sprint mellom russeren og Northug.

I den siste bakken inne på stadion var Northug helt suveren, og rykket forbi russeren. På flata satte han inn Northug-rykket og parkerte Vylegsjanin fullstendig.

- Jeg var ikke trygg i det hele tatt. Russeren var sterk, jeg visste at han ville prøve seg i siste bakken. Men jeg klarte å slå om og komme opp på siden av ham, sier Northug.

Over målstreken så Northug fullstendig sluttkjørt ut, og det var ikke noe bremsing i mål, men heller et lettelses sukk.

HELT TOM: Petter Northug gikk ned i kjelleren - og kom opp igjen med gullet. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
HELT TOM: Petter Northug gikk ned i kjelleren - og kom opp igjen med gullet. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer

- Vi veit at Petter er i god form og leverer når det er alvor, men det er aldri slik at man er sikker. Jeg hadde forventet at Petter skulle være der, men at vi skulle være to mann på pallen - jeg har ikke ord, sier Morten Aa Djupvik.

- En fest Tord Asle Gjerdalen gjorde dagen til en helnorsk fest med sin bronsemedalje.

- Dette var en fest. Dette var skikkelig moro. Utrolig moro å gå der, hele Norge er samlet opp på Frognerseteren. Deilig med bronse. Stafettgullet er det største jeg har opplevd. Dette er nummer to, sier Gjerdalen til NRK.

Northug skryter voldsomt av lagkameraten:

- Grunnen til at Tord fortjener dette er at han aldri har gitt opp. Han har måttet trene alternativt de siste to åra. Utrolig morsomt for oss som lag og ikke minst for Tord, sier Northug.

Sjur Røthe fulgte opp med en solid fjerdeplass, mens Petter Eliassen ble nummer elleve etter et fall i den siste bakken. Martin Johnsrud Sundby endte på 24. plass.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

BRONSE: Tord Asle Gjerdalen gikk inn til bronse. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
BRONSE: Tord Asle Gjerdalen gikk inn til bronse. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer