Glade nok til å stoppe løgnene?

Frida Karlsson hjalp både seg selv, Therese og sporten. I hvert fall for en stund.

FELLES GLEDE: Frida Karlsson og Therese Johaug sammen etter to strålende VM-løp. Tempoet til den svenske tenåringen viste at Johaug ikke lenger er suveren i sporet. FOTO: JOE KLAMAR / AFP.
FELLES GLEDE: Frida Karlsson og Therese Johaug sammen etter to strålende VM-løp. Tempoet til den svenske tenåringen viste at Johaug ikke lenger er suveren i sporet. FOTO: JOE KLAMAR / AFP.Vis mer

BEDRE kunne ikke dette løpet bli. Frida Karlssons storløp ga både langrennssporten og Therese en pause fra mistroen som har herjet rundt sporet de siste dagene.

For så snakket Therese likevel sant når hun fortalte om hvor hardt det er å vinne VM-gull. I dag var det 12 sekunder unna å glippe. Bare all tekniske jobbingen med staking, sikret avstanden ned til den svenske tenåringen.

GULLJENTE: Therese Johaug snakket hardt til seg selv underveis i sekunddramaet mot svenske Frida Karlsson. Det endte til slutt med gull. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

Altså ingen norske monsterkrefter som kritikerne kan bruke til å fortsette med beskyldningene om hva Therese Johaug har gjort for å bli best.

ALTERNATIVET til denne svensknorske gledesfesten hadde vært ille. Et nytt suverent Johaug-gull, hadde gitt negative oppslag verden rundt. Slik det har vært i de første VM-dagene før 19-åringen viste at det finnes gode nok sportslige forklaringer på all suksessen Therese har opplevd både før og etter utestengelsen.

Har du vasset i dopingsport noen tiår, er det ikke så vanskelig å se hva som hadde kommet. Mønsteret ble satt rett etter den nyheten om leppesalven kom for to år siden. Den formiddagen høsten 2016 da nyheten sprakk om Therese Johaugs positive dopingprøve, publiserte Dagbladet ganske fort en kommentar med tittelen "Det verste er å høre at de verste ler".

DET gjør de verste fortsatt. For hvert nye VM-gull til Therese Johaug vil det nok fortsatt komme nye beskyldninger og nye omskrivninger, men ikke rett etter dette løpet.

Og ikke så ofte framover om flere klarer å se hvem som angriper Johaug og hvorfor det skjer; og så skiller mellom bløff og den viktig diskusjonen om hvordan vi kan skape en ærlige sport.

Og mest av alt stopper den åpenbare løgnen at det er umulig å vinne i langrenn uten å dope seg.

DET siste er ikke agendaen til østerrikske langrennsløper og eks-doper Johannes Dürr. Han har den siste tida svermet rundt de internasjonale mediene for å gjenopprette sin tapte ære. Først som såkalt «sannhetsvitne» i det tyske TV-selskapet ARD sin dokumentar om hva som får en topputøver til å dope seg, og så i ulike aviser for å promotere forsøket på come back for Østerrike.

Akkurat det gikk heldigvis skeis. Derfor slapp vi Dürr i VM.

Men vi slipper visst ikke forklaringene hans på hvorfor han ble tatt hardt mens andre visstnok slapp lettere unna.

HER om dagen fortalte han i svenske Expressen at den eneste forskjellen på hans og Johaugs dopingsak, var at den norske løperen hadde planlagt bortforklaringen sin om det med leppesalven. Dürr derimot var den ærlige som til slutt innrømmet alt:

- Hun hadde historien sin klar: «Å, nei, jeg tok tilfeldigvis den kremen. Jeg visst ingen ting», hermer Dürr for journalisten før han fullfører sin høyst personlige liste over sportens to ærligste utestengte med Johaug som nummer to og han selv på førsteplass:

- De fikk ut den fortellingen til omverdenen. Det er en jævlig forskjell til det å stå fram og fortelle at man gjorde alt med vilje, mener Dürr.

Så får de fleste av oss andre mene at forskjellen mellom langvarig, bevisst bloddoping og et tilfeldig regelbrudd, er en etisk avgrunn.

Med Johannes Dürr på feil side.

DER er han ikke alene. Rundt ham står alle de som de siste årene har forklart sitt eget fall med løgnen om at alle andre gjør det samme. Det er reprisen på det finske kollektive sammenbruddet under Lahti-VM 2001, og den underliggende aksepten i Russland om at det der med doping ikke er så farlig. Resten av verden jukser jo også.

Men den bortforklaringen holder ikke. Eller som den tyske landslagstreneren Peter Schlickenrieder sier til østerrikske Trautsteiner Tagblatt:

- Jeg tror ikke det er tilfelle. Dürr var aldri blant verdens beste. Han prøver bare å rettferdiggjøre seg selv; gi alle andre skylden. Han gjør det for lett, mener Schlickenrieder og peker på det viktigste i dette spørsmålet:

- Doping er et spørsmål om karakter. Vi må snakke mer med løperne våre om dette. Åpenhet er avgjørende. Ved å diskutere fritt internt vil vi bedre se om noen nær oss har en svak karakter, sier han.

MEN hva ser TV-publikummet? At bildene fra 10km i sugende VM-spor i Seefeld har få tegn på sjokkerende dopingløp av type Mühlegg på 3-mila i OL 2 002. Jentene flest er uten tegn på kunstig styrke. De er slitne, trøtte og leie. Bare Frida Karlsson skinner på sin eventyrlige dag.

Også Therese da. Hun som klarte å presse fram en god nok avslutning selv på en røff dag.

Uten at det overrasker noen av de som følger henne fast.

FOR de bildene du så i dag, ser treningsvenninnene hennes hver dag. Therese er et unikum i kondisjonsidrett. Hun tåler å ligge på normalt syrenivå, uten å få stive bein.

- Jeg har ikke sett at hun har hatt en eneste dårlig økt, sa landslagstrener Ole Morten Iversen til meg her om dagen. Han overtok laget i mai. Da blir det ganske mange økter.

OG tro ikke at det er et særnorsk syn på dette skifenomenet. Få har støttet henne med mer faglig tyngde i utestengelsen enn Travis Tygart; sjefen for det amerikanske antidopingbyrået (USADA). Han var mannen som nesten alene fullførte jakten på å gi oss sannheten om et annet sportsfenomen dengang Tygart stoppet Lance Armstrongs herjinger i sykkelsporten.

Nettopp den jakten er bakgrunnen for at Tygart aldri har vært i tvil om hvor han skal plassere Johaug-saken i arbeidet for å stoppe den virkelige svindelen:

- Det er en tragedie. Jeg vil ikke høre noen argumentere for at hun forsøkte å dope seg med hensikt eller hadde en prestasjonsfremmende effekt av en leppekrem. Johaug har et ansvar for å unngå at ulovlige stoffer havner i kroppen, men straffen hun får for noe som ikke påvirket prestasjonene hennes, er altfor hard, sa han selv før den enda strengere straffeutmålingen i Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) som økte den nasjonale utestengelsen med fem måneder.

ETTER at Johaug kom tilbake fra soning, var det nesten stille i internasjonale medier helt fram til VM startet. Så begynte Johaug å vinne. Da ble det daglige vinklinger både på skyld og straff.

Annerledes kan det knapt bli når en utestengt er tilbake, og vinner mer overlegent enn noen gang. Dette er medienes oppgave også om sport. Sette prestasjoner i sammenheng, forklare og fortelle. Og helst hele tida begeistre eller sjokkere.

Men det må skje med bruk av kunnskap; altså de åpne saksopplysningene, den politietterforskningen og de nasjonale og internasjonale juridiske vurderingene som forlengst har vist at Therese Johaugs gull ikke har noen sammenheng med Johannes Dürr sine nederlag.

STOLT: Gry Johaug, Thereses mamma, oppsummerer det dramatiske løpet og forteller til Dagbladet TV at Therese kanskje ikke har fortalt hele sannheten om hvordan hun hadde det da hun var utestengt. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

DET er derfor du ikke igjen skal la deg bløffe, men heller glede deg over at verdens beste skijente såvidt har vunnet igjen.

For med Frida Karlsson som utforder er det heldigvis ingen selvfølge lenger.

Det spenningen gir i hvert fall flere glade dager.

FOTNOTE: Nytt glimrende løp av Ingvild Flugstad Østberg. Avstanden opp til Johaug på drøye halvminuttet viser både hennes gode form og nivået på selve distansen. For Therese leverte et nytt sterkt løp da hun måtte ta ut alt for å slå den unge svensken.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.