Ingvild Flugstad Østberg har bestått helseattesten

Gladmelding: Gjør comeback

Ingvild Flugstad Østberg (31) har fått grønt lys, godkjent helseattest og er klar for konkurranse-comeback på Beitostølen om ei drøy uke. - Jeg er veldig glad.

COMEBACK: Langrennsløper Ingvild Flugstad Østberg annonserte 7. november comeback til skiløypene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SOGNSVANN (Dagbladet): - Jeg har fått godkjent helseattest og er klar for å gå skirenn, sier Ingvild Flugstad Østberg og legger til:

- Det er jeg veldig stolt av og veldig glad for.

Mandag morgen offentliggjorde hun den positive beskjeden gjennom en pressekonferanse på Sognsvann.

- Den endelige signeringen av helseattesten ble gjort så seint som i dag, men beskjeden fikk jeg forrige uke. Jeg ble veldig glad. Jeg var nervøs; jeg skal ikke si noe annet, forteller 31-åringen.

Klarsignalet gjør at Flugstad Østberg kan og skal delta i den nasjonale åpningen på Beitostølen mot slutten av neste uke.

- Jeg har lave resultatmål på Beitostølen, men om det går som jeg ønsker, har jeg høye mål seinere i sesongen, varsler Flugstad Østberg.

FÅR GRØNT LYS: Ingvild Flugstad Østberg. Foto: Bjørn Langsem
FÅR GRØNT LYS: Ingvild Flugstad Østberg. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

VM-mål

Flugstad Østberg var usikker selv på hva hun kunne forvente både på kort og lang sikt, men gjør det helt klart at hun har store mål hvis alt går som hun drømmer om.

- Det er VM som er hovedmålet, og det blir mange muligheter til å vise seg fram, sier hun.

En av utfordringene gjennom sesongen blir at hun ikke er på landslaget lenger, og dermed er avhengig av å prestere for å gå verdenscup. I fjor fikk hun for eksempel lov til å gå tre renn på «gamle meritter», noe som ikke blir mulig nå.

31-åringen fra Gjøvik forteller videre at hun skal være selektiv i hvilke renn hun skal gå i vinter. Sannsynligvis blir ikke Tour de Ski en del av konkurranseplanen.

- Det er umulig å legge en plan. Først og fremst skal jeg gå på Beitostølen, og jeg blir overrasket om jeg går superfort der. Kanskje er det godt nok til å få gå verdenscup. Hvis ikke er det norgescup helga etter Beito. Jeg må prøve å være så selektiv som mulig. Det er ikke slik at jeg skal gå alt av skirenn.

Flugstad Østberg mistet plassen på landslaget etter forrige sesong, men har jobbet hardt for å komme tilbake i toppslag.

- Jeg har hatt et veldig bra team rundt meg og har gjort en god jobb. Det kreves at vi gjør en god jobb videre, men jeg er glad for at jeg får lov til å gå fort på ski etter hvert, sier hun.

HEMMELIGHETSFULL: Ingvild Flugstad Østberg nektet å røpe dette på TV. Video: Bilder fra TV 2 og TV 2 Play. Vis mer

Trøblete periode

Det var i 2019 at Flugstad Østberg gikk offentlig ut og fortalte om problemene sine for første gang. Det skjedde samtidig som at hun fikk startnekt på Beitostølen.

Det var starten på tre tøffe sesonger. Hun kom seg tilbake i form, før et tretthetsbrudd i 2020 satte henne ut igjen. Flugstad Østberg mistet blant annet hele VM-sesongen i Oberstdorf (2020/21).

Forrige sesong fikk hun et spesialopplegg rettet inn mot OL i Beijing. Da 31-åringen sto på startstreken i Ruka 27. november 2021, hadde hun ikke konkurrert på 636 dager. Flugstad Østberg viste en positiv utvikling over de tre rennene hun gikk den sesongen, men 2. juledag kom et nytt tilbakefall:

Østberg, som har vunnet verdenscupen sammenlagt og Tour de Ski i samme sesong, tålte ikke rennbelastningen og måtte ha en ny pause fra konkurranser:

TILBAKE: Ingvild Flugstad Østberg under verdenscupen i Ruka forrige sesong. Foto: Bjørn Langsem
TILBAKE: Ingvild Flugstad Østberg under verdenscupen i Ruka forrige sesong. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Dette var en utrolig tøff beskjed å få. Jeg har lagt ned ekstremt mye jobb, gjort mitt beste, følt meg bra og storkost meg med å være med på skirenn igjen. Drømmer er knust, men jeg kan ikke gjøre annet enn å se framover, sa hovedpersonen den gang.

Ny trener

I et intervju med Dagbladet for kort tid siden kom trener Pål Gunnar Mikkelsplass med en gladmelding, og han fortalte at eleven hadde gjort endringer i treningen, noe som hadde gitt oppløftende målinger.

Den gladmeldingen ble forsterket gjennom Østberg selv i dag.

- Ingvild har konkurrert lite de siste åra. Jeg er trygg på at hun vil gå fort i vinter, men hun trenger nok noen konkurransehelger for å bli trygg på de situasjonene igjen. Å spå resultater er vanskelig, men hun er i bra form nå, sa Mikkelsplass, før han påpekte at hun kunne komme tilbake til samme form som VM i Seefeld i 2019.

Da tok hun fem medaljer på fem renn.

Kampen for å komme tilbake i VM-form, starter under den nasjonale åpningen på Beitostølen 18.-20. november.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer