Ingvild Flugstad Østberg: Disse endringene har hun gjort

Gladmelding

Ingvild Flugstad Østberg har justert kursen, foretatt treningsgrep og rapporteres nå i godt slag. Målingene er oppløftende, og planen er klar.

GODE SVAR: Ingvild Flugstad Østberg har respondert godt på treningen i høst. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GODE SVAR: Ingvild Flugstad Østberg har respondert godt på treningen i høst. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært stille rundt Ingvild Flugstad Østberg lenge.

Hun leverte en av tidenes langrennsprestasjoner da hun sanket hele fem VM-medaljer på fem forsøk i Seefeld i 2019, før utfordringene startet påfølgende sesong, da Gjøvik-jenta ikke besto kravene i helseattesten.

Etter tre vanskelige sesonger ble Flugstad Østberg vraket fra landslaget i vår. Nå prøver hun i stedet å kjempe seg tilbake til verdenseliten utenfor landslaget, med Pål Gunnar Mikkelsplass som trener.

Østberg har ikke konkurrert siden verdenscuphelga i Davos i desember i fjor og har heller ikke vært å se i noen av sommerens rulleskirenn.

- Livredd

Men ifølge Mikkelsplass er det ingen grunn til å tolke fraværene i rulleskirennene som et negativt tegn.

- Personlig er jeg livredd hver gang det er rulleskirenn. Jeg er ikke noe glad i det, sier Mikkelsplass til Dagbladet.

Han har de siste åra fungert som Johaugs trener. Nå bidrar Mikkelsplass med sin kompetanse for å hjelpe Østberg.

- De verste dagene i året var når Therese gikk rulleskirenn. Marginene er så små. Det er større risiko for skader. Det har vi ikke råd til. Vi må ikke gjøre noe dumt som gjør at Ingvild får ødelagt treningshøsten med skader.

Han kommer med en gladmelding når han overfor Dagbladet oppdaterer grundig om Østbergs tilstand og status i dette intervjuet.

GLADMELDING: Ingvild Flugstad Østberg er på vei tilbake. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GLADMELDING: Ingvild Flugstad Østberg er på vei tilbake. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Flugstad Østbergs treningssommer og høst har vært oppløftende og lovende, forteller Mikkelsplass, som er optimist på 31-åringens vegne.

- Ingvild har hatt en bra treningssommer og -høst.

- Har hun trent like bra som i sine beste sesonger?

- Ja, hun har egentlig det. Vi var på en høydesamling som fungerte veldig bra. Ingvild er en utøver som fungerer ekstremt bra i høyden. Det har hun alltid gjort. Ingvild storkoste seg der. Det gir en boost utover høsten. Hun responderte godt, har vært skadefri og det har gått veldig bra også etter høydeoppholdet, forteller Mikkelsplass til Dagbladet.

Gode målinger

Østberg har vært 17 dager på høydesamling i Seiser Alm og Livigno, hvor Mikkelsplass var med på halve oppholdet og kjæresten den resterende halvdelen.

Gjøvik-jenta har respondert svært godt på høydeoppholdet, med laktatverdier som lover meget godt.

- Kvalitetsøktene i høydeoppholdet var på et veldig bra nivå når vi ser på laktatnivåene. Farten er bra, teknisk ser det bra ut, og når vi da ser at laktatnivåene ikke er høyere ut ifra belastning, lover det godt, forteller Mikkelsplass.

OPTIMIST: Pål Gunnar Mikkelsplass. Foto: Thomas Rasmus Skaug /
OPTIMIST: Pål Gunnar Mikkelsplass. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Vis mer

- Hva kan vi håpe på til vinteren?

- Hun har konkurrert lite de siste åra. Jeg er trygg på at hun vil gå fort i vinter, men hun trenger nok noen konkurransehelger for å bli trygg på de situasjonene igjen. Å spå resultater er vanskelig, men hun er i bra form nå.

- Er det mulig at Ingvild kan bli så god som hun var i VM i Seefeld igjen?

- Ja, alt er mulig. Vi vet fra tidligere at Ingvild på sitt beste har vært nærmest Therese. Ut ifra problematikken hun har slitt med, må hun være flink hver dag på det hun gjør nå. Trening og ernæring må gå hånd i hånd.

STORFORNØYD: Ingvild Flugstad Østberg tok sin andre medalje på et døgn i ski-VM, men hun er usikker på om det lar henne gå ankeretappen. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Har gjort treningsgrep

På Dagbladets spørsmål om Østberg har gjort noen endringer i treningsplanen, forteller Mikkelsplass at 31-åringen har redusert noe av volumet i mengdetreningen. I stedet har hun hatt et økt fokus på styrketrening og mer eksplosiv trening i visse perioder.

- Hvorfor har Ingvild redusert volumet av mengdetrening?

- Fordi hun har trent ekstremt mye i mange år. Det er lett å bli blind på det man driver med og at man har veldig troa på det og glemmer at andre ting kan utvikle deg mer, for eksempel mer fokus på styrke og annen trening.

- Hvor mye mindre mengdetrening er det snakk om?

- Kanskje 10 prosent mindre, på det meste om sommeren. En del tretimers turer blir to og en halvtimers turer for eksempel. En halvtime her og en halvtime der gjør at volumet blir noe lavere i en del perioder.

Ingvild Flugstad Østberg (31) var i ferd med å komme seg i praktslag. Så kom beskjeden som sørget for den verste perioden i karrieren hennes. Video: Anton Lier. Reporter: Ragna Kristine Sandholt. Vis mer

Slik trener hun nå

Tidlig i karrieren var hurtigheten til Østberg en av hennes store styrker, før hun ble mer og mer en kapasitetsløper som et resultat av å trene mer og mer likt som Therese Johaug.

- Skal Ingvild finne tilbake til de kvalitetene hun hadde da hun minnet mer om Marit Bjørgen i løpertype tidlig i seniorkarrieren?

- Jeg tror ikke Ingvild skal tilbake som en sprinter. Det har ikke vært fokus. Men å gjøre en forandring slik at hun går litt mer i den retningen, det stemmer jo. Man kan si mye om rennprogram, men det er mye som går på rask kunstsnø på skarpt føre hvor også eksplosive egenskaper behøves, hvor man trenger litt mer kraft og hurtighet. Det er ikke så ofte det er snøvær og sørpeføre, sier Mikkelsplass.

KOSER SEG: Marit Bjørgen ler av Therese Johaugs festbilder. Video: Løkås/Godø. Klipp: Therese Johaug / Instagram Vis mer

Han påpeker at - til tross for mindre mengdetrening og perioder med mer styrketrening og høyintesitetstrening - er det ingen revolusjon i de treningsendringene de har gjort.

- Hvordan legges hardøktene til Ingvild opp nå?

- Hardøktene kan være for eksempel 6 x 5 min intervaller og elghufs. Ellers er det mye I3-intervaller (intensitetssone 3 av 5) på 4 x 10 min og 5 x 8 min – med variasjon i stilartene og terrenget. Vi kjører intervaller både i staking og i motbakker. I den perioden vi nå er inne i, er det mer I4-trening (intensitetssone 4 av 5), etter høyden. Så blir det kanskje mer I3 igjen. Og mer I4 igjen inn mot sesongstart. Det er begrenset hvor mye hun trenger av det.

OVERRASKER: Petter Northugs sommerform har fått flere til å reagere. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

Comeback-planen

Flugstad Østbergs første konkurranse i comebacket er planlagt å skje i den nasjonale åpningen på Beitostølen 18-20. november.

- Hun trener ikke for å gå norgescuprenn. Verdenscuprenn og etter hvert VM er målet. Det er mange muligheter fram mot jul for å få vist seg fram i verdenscupen, så Beito er ikke så avgjørende for Ingvild, påpeker Østbergs trener.

- Hvordan er dialogen med landslaget nå?

- Dialogen med landslaget er ekstremt bra. De har et stort ønske om å få Ingvild tilbake. Jeg håper at jeg etter Beito-rennene, kan overlate mer av ansvaret til Sjur Ole og landslaget. Ingenting hadde vært bedre enn det.

Likheter til Johaug

- Hva tenker «team Østberg» om at hun ikke ble tatt ut på landslaget denne sesongen?

- Det har vi ikke brukt noe tid på. Vi har ikke pratet om det i det hele tatt. Å falle ut av et lag, er snakk om et halvt år. Gjør du en bra nok jobb, er man raskt inne igjen.

Mikkelsplass forteller at Østberg likevel har trent en del med de landslagsjentene som bor i Oslo, i tillegg til pensjonerte Therese Johaug iblant.

- Du som har trent begge, hvilke likheter har Ingvild og Therese?

- Viljen til å trene er veldig lik. Det er mange likheter mellom de to, i trening og treningsfilosofi. Thereses suksess er et resultat av kontinuitet på treningsfronten over så mange år. I tillegg er hun flink til å tråkke på bremsen når det behøves. Hun var sjeldent skadet. Ingvild er også veldig treningsivrig og gjør mye bra, sier Mikkelsplass.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer