Gladnyhet etter kaoset

Hopprennet i Innsbruck blåste bort i dag. Kanskje kunne det vært reddet med flomlys i bakken. Men aldri så galt at det ikke er godt for noe. To nordmenn får sjansen igjen: - En gave fra oven, sier Johann André Forfang.

KAOTISK DAG: Landslagstrener Alexander Stöckl og landslagssjef Clas Brede Bråthen får med alle sju hopperne i kvaliken i Bischofshofen. Foto: Geir Olsen / NTB
KAOTISK DAG: Landslagstrener Alexander Stöckl og landslagssjef Clas Brede Bråthen får med alle sju hopperne i kvaliken i Bischofshofen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

INNSBRUCK (Dagbladet): Det avlyste rennet blir erstattet av et nytt renn i Bischofshofen klokka 16.30 onsdag. Men det er også bestemt at det blir ny kvalik før rennet.

Det betyr at det som skjedde i kvaliken mandag - der både Johann André Forfang og Fredrik Villumstad røyk ut - strykes.

Begge kommer nå inn igjen og får være med i den nye kvaliken i Paul Ausserleitner-bakken i morgen.

Det er godt nytt for Norge-sjefene Alexander Stöckl og Clas Brede Bråthen. Og for Forfang kom beskjeden helt uventet:

- Jeg ble utrolig glad da jeg fikk høre det. Det var en gave fra oven, sier han til Dagbladet.

FÅR NY SJANSE: Johann André Forfang. Foto: Geir Olsen / NTB
FÅR NY SJANSE: Johann André Forfang. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Jeg vet ikke helt hvordan regelverket er. Men de har i alle fall besluttet at det blir sånn i denne sammenhengen, sier Bråthen.

Renndirektør Sandro Pertile opplyser at kvaliken gjennomføres på nytt fordi hopprennet flyttes til en ny bakke.

- I dag avlyste vi rennet i Innsbruck og erstatter det. Det betyr at vi starter på null igjen, sier Pertile til Dagbladet tirsdag kveld.

Også torsdag blir det både kvalik og renn i Bischofshofen. Alt fordi vinden ble for sterk i Bergiselbakken i Innsbruck i ettermiddag.

FÅR NY SJANSE: Fredrik Villumstad. Foto: Geir Olsen / NTB
FÅR NY SJANSE: Fredrik Villumstad. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Men spørsmålet kommer hvert år: Hvorfor er det ikke flomlys i Bergisel, en av verdens mest kjente hoppbakker?

På den måten kunne det tredje rennet i Hoppuka blitt arrangert på kvelden. Da er det tradisjonelt mer vindstille, i et område som er utsatt for vind.

Trener Alexander Stöckl kjenner området som sin egen bukselomme. Østerrikeren forklarer her hvorfor det ikke er flomlys og hvorfor rennet må gå på dagtid:

PRAKTFULLT: Bergiselbakken har den beste utsikten i byen. Her slår Alexander Stöckl av en prat med TV 2-ekspert Anders Bardal. Foto: Geir Olsen / NTB
PRAKTFULLT: Bergiselbakken har den beste utsikten i byen. Her slår Alexander Stöckl av en prat med TV 2-ekspert Anders Bardal. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Flomlys får vi ikke her. Årsaken er at det er mange private beboere i området som ikke vil ha flomlys. De har mye å si i Innsbruck. Å bo her er ganske dyrt.

Han fortsetter:

- Det er litt som i Holmenkollen: Du får ikke kjørt heisen i tårnet på maks fart. Noen som bor i nærheten, mener at det bråker for mye. De vil ikke ha bråket. Derfor er det fartsbegrensning på heisen.

Bergiselbakken har litt av en utsikt over Innsbruck. Men det var også det mest praktfulle med dagen i dag.

Resultatet av vinden ble mye venting. Det blåste åtte til ti meter i kastene. Og ingen reagerte på avlysningen.

- Det var en helt riktig avgjørelse. Det blåste mye, så det var dessverre ikke mulig å hoppe, sier Stöckl.

AVLYST: Assistenttrener Magnus Brevig (t.v.), landslagssjef Clas Brede Bråthen og Daniel-André Tande konstaterer at det ikke blir noe renn. Foto: Geir Olsen / NTB
AVLYST: Assistenttrener Magnus Brevig (t.v.), landslagssjef Clas Brede Bråthen og Daniel-André Tande konstaterer at det ikke blir noe renn. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Bare 20 minutter før avlysningen annonserte arrangøren at det ville bli renn. Det skjedde etter gjentatte utsettelser, og det hele virket kaotisk. Men på grunn av manglende flomlys, satte arrangøren en endelig stopper klokka 15.00. Etter dette begynte mørket å sige innover alpebyen Innsbruck.

Fra sidelinja kunne det virke kaotisk. Men som NRKs Arne Scheie alltid sa: «Hopp er en utendørssport. Alt kan skje.»

- Vi må jo prøve, påpeker Stöckl.

- Midt i Alpene kan vinden plutselig bli borte. Til slutt ble hoppere fraktet opp i tårnet. Men da ble det verre igjen. Rennet måtte avlyses.

NY SJANSE I MORGEN: Marius Lindvik forlater Bergiselbakken i Innsbruck. Han ligger på andreplass, bak japaneren Ryoyu Kobayashi. Foto: Geir Olsen / NTB
NY SJANSE I MORGEN: Marius Lindvik forlater Bergiselbakken i Innsbruck. Han ligger på andreplass, bak japaneren Ryoyu Kobayashi. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

De som jublet mest var muligens Johann André Forfang og Fredrik Villumstad. Forfang var frustrert på forholdene da han ble slått ut mandag.

- Dette var en skrell, konstaterte Dagbladet.

- Er det dette du kaller det? Jeg kaller det håpløse forhold, svarte Forfang.

- Var det bakvind?

- Det er vel ikke et spørsmål en gang. Den vinden her er veldig forutsigbar. Du ser når det er oppdrift, så kan du telle ti hoppere. Etter det er det garantert baktrekk. Det er skikkelig surt.

DRIKKENDE UT AV BAKKEN: Halvor Egner Granerud må konstatere at det ikke ble hopprenn i dag. Foto: Geir Olsen / NTB
DRIKKENDE UT AV BAKKEN: Halvor Egner Granerud må konstatere at det ikke ble hopprenn i dag. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Nå får han sjansen igjen.

Hopperne kjører fra Innsbruck til Bischofshofen i kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer