Therese Johaug-saken

Gladnyhet for Johaug: Spørsmålet ingen kunne svare på er nå besvart. - Det betyr mye

Fischer kommer nå med kontramelding til Therese Johaug. Selv ikke en hard dopingdom vil skremme vekk skiutstyrsgiganten.

FÅR LIKEVEL STØTTE: Fischer kommer med kontramelding og står bak Therese Johaug uansett hvilken dom hun får. Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
FÅR LIKEVEL STØTTE: Fischer kommer med kontramelding og står bak Therese Johaug uansett hvilken dom hun får. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 4. oktober ble Therese Johaugs liv snudd på hodet for alltid. Dopingprøven var positiv.

- Verden raknet. Jeg hylte og skrek så høyt at Nils Jacob hørte meg nede i gangen da han kom hjem. Etter det har livet mitt vært annerledes, har Johaug uttalt.

Konsekvensene er brutale. Johaugs ryktet er endret. Hun får ikke konkurrere eller trene organisert med sine venninner og trenere så lenge hun er suspendert. Inntekten stuper under den pågående saken. I tilsvarende periode som Johaug nå er suspendert i, vant hun 771 000 norske kroner i premieinntekter i fjor.

Norges Skiforbund har ikke besvart Dagbladets spørsmål om Johaug vil motta lønn eller kompensasjon mens hun er suspendert, men VG skrev forrige uke at utstyrsgiganten Fischer kommer til å bryte avtalen med Johaug ved en eventuell dopingdom.

Det har reist nye spørsmål, som hittil har vært ubesvart: Hvorfor skal Johaugs kontrakt med Fischer avbrytes, mens Justyna Kowalczyk og Martin Johnsrud Sundby, som begge har sonet etter sin dommer, fortsatt går på Fischer-ski?

- JEG FINNER STYRKE GJENNOM KJÆRLIGHETEN: Therese Johaug møtte pressen for første gang siden hun fortalte om den positive dopingprøven for nøyaktig to uker siden. Video: NTB Scanpix Vis mer

Mysteriet

Dagbladet kontaktet en rekke aktører, men verken Johaugs tidligere lagvenninne Vibeke Skofterud, som selv gikk på Fischer-ski, landslagssjef Vidar Løfshus, langrennsekspert Torgeir Bjørn eller Johaugs manager Jørn Ernst kunne gi på hva som var årsaken til det som kunne ligne på forskjellsbehandling.

- Jeg husker ikke hva som sto i kontraktene jeg hadde med Fischer. Her har jeg dessverre ikke noe informasjon å gi, sa Skofterud til Dagbladet.

- Dette er ukjent for meg, men Kowalczyk går på Fischer-ski, ja, bekreftet Løfshus.

- Bør ikke Johaug og Kowalczyk likebehandles hvis førstnevnte får en liknende dom som sistnevnte?

- Det må du ta med Fischer, svarte Løfshus.

INGEN BRUDD: Justyna Kowalczyk fikk fortsette på Fischer-ski etter at hennes dopingdom var ferdigsonet. Det samme får Therese Johaug - uavhengig av eventuell dom.
Foto: Kyrre Lien / Scanpix .
INGEN BRUDD: Justyna Kowalczyk fikk fortsette på Fischer-ski etter at hennes dopingdom var ferdigsonet. Det samme får Therese Johaug - uavhengig av eventuell dom. Foto: Kyrre Lien / Scanpix . Vis mer

- Det burde de, men de brøt kanskje kontrakten for perioden Kowalczyk sonet? spurte Bjørn.

Heller ikke Ernst kunne si noe om saken.

- Jeg har ingen kommentar til dette på nåværende tidspunkt, svarte Ernst.

Fischers kontramelding

Dagbladet har nå vært i kontakt med Fischers internasjonale og norske avdeling. Omsider er de ubesvarte spørsmålene besvart. Nå viser det seg at skiutstyrsgiganten likevel kommer med en gladnyhet til Johaug.

- Vi støtter Therese 100 prosent. Hun har ski tilgjengelig i Fischer når hun begynner å konkurrere igjen, akkurat som Sundby har nå, forteller markedsansvarlig Alf-Roger Holme, på vegne av Fischer, til Dagbladet.

Med andre ord: Så raskt Johaug er tilbake i konkurranse, kan hun benytte seg av Fischers utstyr - uavhengig av hvor hard en eventuell dom vil bli.

- Det som kom fram i VG-saken er feil. Gerhard Urain uttalte seg på generelt grunnlag og sa aldri noe om den konkrete Johaug-saken. Hvis man soner en dopingdom, sier det seg selv at kontrakten oppheves i den perioden og at man ikke kan konkurrere med Fischer-utstyr. Men når dommen er ferdigsonet - hvis hun får en dom - er Therese hjertelig velkommen tilbake, avslører Holme.

FORTSATT PÅ FISCHER: Martin Johnsrud Sundby fortsetter samarbeidet med Fischer Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORTSATT PÅ FISCHER: Martin Johnsrud Sundby fortsetter samarbeidet med Fischer Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Når Johaug er utestengt, kan hun uansett ikke konkurrere. I praksis betyr det at 28-åringen fra Dalsbygda kan fortsette samarbeidet og konkurrere med Fischer-ski på samme måte som tidligere.

Det gleder Johaug-leiren stort.

- Therese setter veldig stor pris på at hun får så god støtte fra Fischer. Det betyr mye, forteller Johaugs manager Jørn Ernst til Dagbladet.

Johaugs lyspunkt

En ny opptur kan langrennsprofilen få 4. desember, hvis en dom ikke foreligger før den tid. I henhold til paragraf 12-8 åpnes det nemlig opp for at Johaug kan bli med landslaget på landslagssamling de siste to ukene i suspensjonsperioden:

«Utelukket utøver kan delta i organisert trening de siste to måneder av ilagt utelukkelse, eventuelt siste fjerdedel av ilagt utelukkelse dersom den perioden er kortere.»

En fjerdedel av to måneder tilsvarer altså to uker, som betyr at Johaug kan trene med landslaget fra og med 4. desember og dermed eksempelvis bli med landslaget på høydeopphold i Davos - for å trene, men ikke konkurrere.

- Det visste jeg ikke. Det er jo i så fall positivt, men jeg vil ikke si noe utover det, sier Johaugs manger Jørn Ernst til Dagbladet.

Det forutsetter imidlertid at Johaug-dommen ikke blir klar i løpet av den tid. Trolig vil vi få klarhet i dette spørsmålet før denne problemstillingen blir aktuell.

- Ikke besøksforbud

Positivt for motbakkespesialisten er det også at hun kan trene med Marit Bjørgen og co. på fritiden. Det bekrefter Niels R. Kiær, som er prosessfullmektig for påtalenemnda.

- Å trene med venner på fritiden er lov. Det er organisert trening Johaug ikke får ta del i, men å ta en løpetur sammen med Marit Bjørgen i nordmarka er ikke imot regelverket, opplyser Kiær til Dagbladet.

- Hvor går grensa mellom organisert trening og fritid?

- Hvis treningen er tilrettelagt av et særforbund eller et idrettslag tilknyttet NIF, er det organisert trening. Da kan ikke Johaug delta.

- Kan Johaug stille opp på den nasjonale åpningen på Beitostølen som gjest?

- I utgangspunktet, ja. Hun har ikke noe besøksforbud.

De negative punktene

Men utenom dette er det de negative sidene som dominerer. Johaug går glipp av blant annet følgende goder i suspensjonsperioden på to måneder:

1. Johaug kan ikke konkurrere før Tour de Ski. Dermed mister hun den nasjonale åpningen på Beitostølen, åtte individuelle verdenscuprenn og verdenscupstafetten i La La Clusaz, altså den eneste stafetten før VM i Lahti.

2. Motbakkespesialisten har heller ikke lov til å delta på organiserte treninger og treningssamlinger med resten av lagvenninnene i denne perioden.

3. Johaug går glipp av potensielt saftige premieinntekter grunnet suspensjonen. I tilsvarende renn før Tour de Ski i fjor, som Johaug nå er suspendert fra, vant skiesset 771 000 norske kroner i premieinntekter, etter Dagbladets beregninger.

4. Langrennsprofilen kan ikke motta støtte fra Norges Skiforbund og heller ikke benytte seg av hennes tidligere trener Egil Kristiansen. Han er nå trener for herrelandslaget i skiskyting, i tillegg til å være Johaugs personlige rådgiver.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer