Gladnyhet

Med Messi og Ronaldo på hell, savner fotball-VM en arvtaker. Erling Braut Haaland kan bli arvtakeren, og framtida ser lys ut. Læremester Pep Guardiola vil angivelig forlenge kontrakten med Manchester City.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

LÆRER OG ELEV: Pep Guardiola og Erling Braut Haaland. Foto: NTB
LÆRER OG ELEV: Pep Guardiola og Erling Braut Haaland. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

DOHA (Dagbladet): Fotball-VM i Qatar befinner seg i en slags sportslig sorg i dag.

Lionel Messi (35) var en skygge av seg selv da Argentina tapte 2-1 for Saudi-Arabia i går. Bare timer etterpå havnet Cristiano Ronaldo (37) i overskriftene av andre årsaker enn hva verden er vant til. Han fikk sparken i Manchester United.

I høst har mange snakket om Erling Braut Haaland (22) som arvtakeren til å bli den aller største. Men da er han avhengig av to ting: Videre utvikling - og suksess i Premier League - og at Norge kommer til VM.

I OVERSKRIFTENE: Pep Guardiola er på førstesida av Manchester Evening News i dag. - Mot ny Manchester City-avtale, lyder budskapet. Også det potensielle salget av Manchester United og Cristiano Ronaldos exit pryder førstesida.
I OVERSKRIFTENE: Pep Guardiola er på førstesida av Manchester Evening News i dag. - Mot ny Manchester City-avtale, lyder budskapet. Også det potensielle salget av Manchester United og Cristiano Ronaldos exit pryder førstesida. Vis mer

Premissene for det første ser nå ut til å være i boks. Manchester Evening News skriver at Pep Guardiola (51) vil forlenge kontrakten med Manchester City med to år. Kontrakten går ut etter sesongen.

- City-manageren var i Abu Dhabi nylig. Han nærmer seg en avtale om å forlenge oppholdet i klubben, rapporterer avisa.

Citys eier, sjeik Mansour, befinner seg i Abu Dhabi.

- Guardiola har tidligere ikke vært mer enn fire år i en klubb. Med en ny toårskontrakt fram til 2025 vil han være i Manchester City i ni år, skriver avisa.

DAILY MIRROR: England og verden merker seg nedturen til Lionel Messi og Cristiano Ronaldo. I dag er de overskriftene av andre årsaker enn hva vi er vant til.
DAILY MIRROR: England og verden merker seg nedturen til Lionel Messi og Cristiano Ronaldo. I dag er de overskriftene av andre årsaker enn hva vi er vant til. Vis mer

- Den seks uker lange VM-pausen har gitt Guardiola og klubbsjefene muligheten til å sette seg ned og snakke om framtida. Guardiola var i Abu Dhabi i helga og vil returnere til Golfstaten på treningsleir med laget den første uka i desember.

Der vil også Haaland være med - i og med at han ikke spiller i VM. Spissen måtte melde forfall til Norges privatlandskamper mot Irland og Finland.

Hadde Norge vært med i VM, kunne kysten vært klar for Haaland. Engelske aviser fokuserer i dag på at Messi og Ronaldo ikke lenger skinner og briljerer på verdensscenen.

Begge framstår som Elvis Presley da karrieren sang på siste verset. Navnene er store, men du har ikke lenger noe å bringe til bordet.

THE SUN: Nedturen til Lionel Messi og Cristiano Ronaldo brettes ut i dag.
THE SUN: Nedturen til Lionel Messi og Cristiano Ronaldo brettes ut i dag. Vis mer

Manchester City spiller kamp igjen 22. desember, to dager før jul. Da venter Liverpool i fjerde runde av ligacupen.

Haaland har tidligere snakket om Guardiolas fortreffeligheter. Statusen som verdens beste trener var med på å lokke ham til Manchester.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer