Gla'fotball

Danskene drikker øl, koser seg med damene, og lever livet som vanlig før kveldens kvartfinale mot Tsjekkia. Derfor er de både glade og gode.

PORTO (Dagbladet): For danskene fortsetter i samme stil som de alltid har gjort under mesterskap. De tar det rolig utenfor banen. Etter kampen mot Sverige tok danskene seg rett og slett en ørliten seiers fest i garderoben på stadion. Turneringssponsor Carlsberg fikk beskjed om å levere et par kasser med de grønne flaskene inn i det danske omkledningsrommet, og der satt spillerne nesten i halvannen time til varene var drukket opp. Ikke noe fyll. Men bare kos.

-  Vi er litt sånn i Danmark, og sånn har det alltid vært. Vi har det veldig godt utenfor banen, men det er måten vi spiller på som gjør oss slik, forklarer Milan-stjernen Martin Laursen.

-  Vi blir positive mennesker av fotballen vi spiller. Vi spiller gladfotball, og det gjør oss til positive mennesker privat.

-  Alt for hverandre

Laursen mener danskene skiller seg ut fra svensker og nordmenn på dette området.

-  Vi gjør nok det. Og jeg synes det er trist at Norge til nå har spilt mye lange baller med landslaget. Dere har gode spillere, og kunne kanskje prøve å spille mer fotball, smiler han.

Den danske midtbanegeneralen, Thomas Gravesen, mener danskene også har utviklet et meget godt samhold i laget.

Hundre prosent

-  Jeg har spilt på dette laget i seks år. Jeg opplever at samholdet og kameratskapet bare blir bedre og bedre. Vi er en gjeng med gutter som er villige til å ofre alt for hverandre på banen. Vi har et flatt hierarki på laget. Ingen stjerner, og ingen nykker.

-  Finnes det en egen dansk mentalitet?

-  Ja, og selv om vi er rolige og avslappet utenfor banen, så sparer vi oss til kampen. Der gir vi hundre prosent, he, he, ler Gravesen.

-  System

De fleste danske spillerne har hatt sine respektive koner eller samboere nede i Portugal under turneringen. Men de bor ikke sammen. Og ikke alle spillerne er så opptatt av den liberale danske livstilen.

-  Jeg tror ikke vår avslappende livstsstil er den viktigste grunnen til at vi har suksess. Fotball handler om å lykkes sammen. Og treneren vår, Morten Olsen, har gjennom mange år innarbeidet en stil som vi alle er trygge på. Det gjør at vi spiller bra, sier lynvingen Dennis Rommedahl til Dagbladet.

MÅLBÆRERE AV GLAFOTBALL: Danskene, ved John Dahl Tomassen (t.h), Christian Poulsen, Thomas Kahlenberg og Kenneth Perez snakker varmt om sitt eget spill foran kveldens kvartfinale mot Tsjekkia.