GLIDENS PRIS: Hvem har ansvaret?

Glansbildet slår sprekker

Plutselig gikk norske langrennsløpere stadig fortere på oppsiktsvekkende raske ski. Men gliden hadde sin pris.

STORHETSTID: Bjørn Dæhlie sekunderes av landslagstrener Inge Bråten på femmila i Holmenkollen i 1993. Foto: Espen Bratlie / Samfoto / NTB scanpix
STORHETSTID: Bjørn Dæhlie sekunderes av landslagstrener Inge Bråten på femmila i Holmenkollen i 1993. Foto: Espen Bratlie / Samfoto / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEN direkte og ruvende landslagstreneren Inge Bråten var en gang frontfiguren for det nye gullalderen i norsk langrenn. Da han overtok som trener for det norske herrelandslaget i 1990, kom resultater som sporten nesten aldri hadde sett.

Allerede vinteren etter under Bråtens første verdensmesterskap som trener, ble Norge klart beste nasjon. Så ble det rene parademarsjen med oppvisningen i Albertville-OL i 1992, et nytt strålende VM i Falun og deretter eventyret på norsk snø på Lillehammer.

Alt med Inge Bråten på seiersbildene sammen med skiheltene Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie, Thomas Alsgaard og mange flere.

DETTE var slett ikke hans egne trenertriumfer. Suksessen kom med en ny sterk generasjon løpere, sammenbruddet i sovjetisk langrenn, nøye planlagte lange treningsleirer i tynnluft, den norske hemmeligheten med steinslipte ski og et lag som endelig hadde fått samme raske fluorsmøring som konkurrentene.

Det var jo den ekstreme fluorgliden som i starten hjalp Gunde Svan til å utklasse de norske løperne etter at italienerne hadde delt hemmeligheten sin. De norske løperne ble først innvidd i fluorens renkespill under væromslaget natta før 5-mila i Calgary-OL 1988.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.