HVEM BLIR?: Nora Mørg og Karoline Dyhre Breivang er to av spillerne i Larviks stjernetropp. Nå står klubben i fare for å miste flere av sine spillere. Her etter en kamp mot Györ i februar i fjor. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
HVEM BLIR?: Nora Mørg og Karoline Dyhre Breivang er to av spillerne i Larviks stjernetropp. Nå står klubben i fare for å miste flere av sine spillere. Her etter en kamp mot Györ i februar i fjor. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpixVis mer

Glassverket-treneren: - Sunt for Norge å ha et flaggskip som Larvik

Får støtte av håndballekspert.

(Dagbladet:) I går kom det frem at Larvik håndballklubb er i store økonomiske problemer, og er truet av konkurs etter en feilsatsing på Jippi Lekeland.

Det kan få dramatiske konsekvelser for storklubben. Dårlig økonomisk styring er nå grunnen til at Larvik mangler minst fem millioner kroner.

Klubben kan ende opp med å måtte selge flere spillere fra den stjernespekkede troppen sin, enten til andre klubber i Norge, eller til europeiske klubber.

- Bra for produktet Kenneth Gabrielsen trener Glassverket som ligger på andreplass i GRUNDIGligaen, fem poeng bak stormakten Larvik.

- Forhåpentligvis klarer de å rydde opp i den økonomiske situasjonen de er i. Larvik er et flaggskip i norsk håndball, og de må klare å stable seg på bena igjen innen neste sesong, sier Gabrielsen til Dagbladet,

Larvik har vunnet 15 NM-gull og 16 seriemesterskap de siste 20 årene, og er overlegne i norsk damehåndball. Gabrielsen synes dette er en positiv ting.

- Det er sunt for Norge å ha et lag som sannsynligvis skal spille «Final Four» (de fire beste lagene i Europa, journ. anm.). Det er veldig bra for produktet. Vi er heldige som har noen som er så gode her hjemme, sier Gabrielsen.

Må bruke ressursene sine Ettersom Larvik nå står i fare for å miste mange av sine stjernespillere, åpner det seg en mulighet for europeiske og andre norske klubber med å skaffe seg forsterkninger fra Norges beste lag. Gabrielsen tror ikke det vil ha noe å si for storklubben.

- Stallen til Larvik har kvalitet i alle ledd. Hvis noen andre lag klarer å være konkurransedyktige på lønn her i Norge, kan man jo sikre seg de som eventuelt må gå. Men man kan fort gå i en fallgruve og bruke mer penger enn man har. Mange av Larviks spillere holder et godt europeisk mål, men om det er realistisk for de andre norske klubbene å få tak i noen av spillerne spørs, sier Gabrielsen.

Glassverkets trener ser opp til Larvik på alle punkter, bortsett fra det administrative for øyeblikket.

- For å komme opp på Larviks nivå må vi andre lagene tenke kontinuitet og bruke de ressursene vi har. Vi må ikke opp på samme nivå økonomisk. Jeg håper en dag at et norsk lag kan heve seg opp på en lik standard, uavhengig av hvilken situasjon Larvik er i og hvor mange spillere de har, sier han.

Skremmende Den tidligere håndballspilleren, nå advokat og TV2s håndballekspert, Randi Gustad sier til Dagbladet at det er sjokkerende og trist at Larvik har havnet i den situasjonen de nå er i.

- De har vært en foregangsklubb i mange år som har levert plusstall, men nå har de satset på ting de ikke kan. Det er skremmende hvor fort det gikk fra den dårlige økonomistyringen i høst, til konkurstrusselen nå, sier Gustad.

På kort sikt tror den tidligere landslagsspilleren at det vil være en krise for norsk håndball, men på lang sikt vil det kanskje ikke være så gærent.

- Larvik kommer helt sikkert til å klare seg, men spillerne som må gå - for de må kutte brutalt og slanke stallen, kommer til å ende opp i europeiske klubber som satser. Da mister vi flaggskipet vårt til Europa, forteller hun.

- Gosser meg ikke Det er helt sikkert håndballinteresserte som vil synes en Larvik-kollaps vil være en fordel for andre lag. Det tror ikke Gustad.

- Larviks arena, sportslige nivå og økonomiske muskler er noen av grunnene til at laget er der de er i dag. De har gjort mye bra for håndball-Norge. Larvik har en skyhøy treningskvalitet, og de har klart å både beholde og tiltrekke seg spillere. De andre klubbene har mye å lære, for eksempel at de har hatt de samme kjernepersonene i klubben i mange år.

Hun er sikker på at klubben rir av stormen, selv om de er i en kritisk situasjon og må ha penger.

- Jeg gosser meg ikke nå, og jeg vil ikke gjøre det i en eventuell Larvik-kollaps, sier Gustad.

PÅ ANDREPLASS: Kenneth Gabrielsen mener det er sunt for Norge å ha et lag som Larvik. Her med Ole G. Gjekstad (t.h.) og Monica Iversen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
PÅ ANDREPLASS: Kenneth Gabrielsen mener det er sunt for Norge å ha et lag som Larvik. Her med Ole G. Gjekstad (t.h.) og Monica Iversen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer