FÅR NEPPE VILJEN SIN: «Grønt og gult til klubben er solgt», er slagordet for protestaksjonen blant Manchester United-fansen. I så fall kan det bli mange år til Old Trafford farges i rødt og hvitt igjen, for i dag skriver flere engelske aviser at investorer fra Midt-Østen har fått avslått et bud på over 14 milliarder kroner - langt mer enn hva De røde ridderne skal være villige til å by for klubben. Foto: REUTERS/Darren Staples
FÅR NEPPE VILJEN SIN: «Grønt og gult til klubben er solgt», er slagordet for protestaksjonen blant Manchester United-fansen. I så fall kan det bli mange år til Old Trafford farges i rødt og hvitt igjen, for i dag skriver flere engelske aviser at investorer fra Midt-Østen har fått avslått et bud på over 14 milliarder kroner - langt mer enn hva De røde ridderne skal være villige til å by for klubben. Foto: REUTERS/Darren StaplesVis mer

Glazer takket nei til 14 milliarder for United

Dødsstøtet for «De røde ridderne»?

||| (Dagbladet): Håpefulle supportere har krysset fingrene for at Glazer-familien går med på å selge Manchester United til «De røde ridderne» allerede i sommer.

Om dagens opplysninger i The Guardian, The Times og Daily Telegraph medfører riktignok, forblir det trolig med drømmen.

Der går det fram at de forhatte eierne har takket ned til en rekke potensielle kjøpere de siste 18 månedene - hvorav det største budet var på formidable 1,5 milliarder pund (ca. 14 milliarder kroner).

Ifølge de to avisene var det investorer fra Midt-Østen som sto bak 14-milliardersbudet.

Langt høyere enn verdien på klubben
Summen er langt høyere enn de 10,9 milliardene finansmagasinet Forbes verdsatte United til i forrige måned, som planetens mest verdifulle klubb.

Til sammenligning skal det forventede budet fra «De røde ridderne» være betydelig lavere enn det avslåtte budet fra Midt-Østen. «»

Første gang investorgruppa bestående av velstående United-supportere ble nevnt, ble det snakket om et spleiselag på 10 milliarder kroner. Daily Telegraph skriver i dag at summen har økt til nærmere 12 milliarder kroner, blant annet etter samtaler med den japanske banken Nomura.

Like fullt er det vanskelig å se hvorfor Glazer-familien skulle la seg overtale til å selge klubben i sommer, for en langt billigere penge enn hva de kunne fått fra konsortiumet fra Midt-Østen.

Glazer-familien har gjentatte ganger, ofte gjennom direktør David Gill, understreket at United ikke er til salgs og at de ser på seg selv som langsiktige eiere.

Ifølge The Guardian ser amerikanerne for seg minst 10 år til på Old Trafford.

Siden de kjøpte opp et gjeldsfritt United i 2005 har de per dags dato påført klubben en gjeld på over sju milliarder kroner. Tidligere i år lyktes Glazer i å erstatte 4,6 milliarder i bankgjeld med obligasjoner, såkalte rentebærende gjeldsbrev.

Bryr seg ikke om protestene
Frykten blant United-supporterne er at den enorme gjelden begrenser klubbens evne til å hente inn spillerne fra aller øverste hylle - og at de drøye 800 millioner kronene fra salget av Cristiano Ronaldo allerede er gått inn i gjeldssluket.

De siste månedene har United-fansen forent seg i protest mot eierne. Grønt og gult-kampanjen har spredt seg som ild i tørt gress, og grønt og gult er nå de dominerende fargene på Old Trafford. Protestorganisasjonen MUST har vokst til 150 000 medlemmer, mens en annen protestorganisasjon, IMUSA, har oppfordret sesongkortinnehavere til å boikotte kampene neste sesong.

Som et mottiltak har United valgt å fryse billettprisene, etter en gjennomsnittlig vekst på 48 prosent siden amerikanerne overtok i 2005.

The Guardian skriver at supporteropprøret uansett gjør minimalt inntrykk på Glazer-familien, og at de ikke tror en eventuell boikott blant enkelte supportergrupperinger vil gjøre stor skade.

De skal også føle at sir Alex Ferguson har fått de pengene han trenger for å bygge et slagkraftig lag, og at påstandene om manglende investeringsvilje i laget mest er et resultat av Abu Dhabi-gruppens kjøpefest i Manchester City.

BRYR SEG IKKE OM PROTESTENE: Avram Glazer og resten av familien tar angivelig ikke supporternes protestaksjon spesielt tungt. Foto: AP Photo/Jon Super
BRYR SEG IKKE OM PROTESTENE: Avram Glazer og resten av familien tar angivelig ikke supporternes protestaksjon spesielt tungt. Foto: AP Photo/Jon Super Vis mer