TIL KAMP: Grønt og gult har blitt symbolfargene for Manchester United-supporternes protest mot de amerikanske eierne, og gjelden de har bragt med seg til Old Trafford.Foto: SCANPIX/AFP/ ANDREW YATES
TIL KAMP: Grønt og gult har blitt symbolfargene for Manchester United-supporternes protest mot de amerikanske eierne, og gjelden de har bragt med seg til Old Trafford.Foto: SCANPIX/AFP/ ANDREW YATESVis mer

- Glazers har gjort en strålende jobb

Premier League-sjefen forsvarer de forhatte eierne.

||| • Følg den spennende Premier League-avslutningen i studio fra kl. 17 i morgen!

(Dagbladet): I morgen skal Manchester United gjennomføre sin siste krampetrekning i kampen om seriegullet denne sesongen, men det eneste som er sikkert på Old Trafford er at det kommer til å være supportere med grønne og gule skjerf på tribunene.

Protestaksjonen mot klubbens amerikanske eiere og deres gjeldsbyrde har tiltatt i styrke den siste tida, og før helga ble det også klart at de såkalte «Red Knights» nå er i ferd med å formalisere et bud på klubben.

Men en som ikke er bekymret for Glazer-familiens tak på Manchester United, er Premier League-direktør Richard Scudamore.

Han mener Glazer-familien har gjort en strålende jobb på Old Trafford.

- Jeg frykter ikke for Manchester United som klubb, sier Scudamore, ifølge The Times.

- Fra et fotballståsted har United hatt enorm suksess også etter at Glazers kom inn. Jeg skjønner bekymringen til green-and-gold-brigade, jeg hører det og leser det, men jeg føler det ikke. Manchester United er absolutt en av de best drevne klubbene i verden. Ser du bort fra det rent følelsesmessige ved dette, har Glazers gjort en fantastisk jobb, sier Scudamore.

Tror på Liverpool-gjenreising
De bekymrede United-supporterne fikk enda et skudd for baugen i går, da flere engelske aviser skrev at de forhatte eierne har takket nei til en rekke potensielle kjøpere de siste 18 månedene - hvorav det største budet var på formidable 1,5 milliarder pund (ca. 14 milliarder kroner).

OPTIMIST: Direktør i Premier League Richard Scudamore er ikke bekymret for tilstanden i Englands største klubber, og mener situasjonen er under kontroll. Foto: SCANPIX
EPA/PA/TOM HEVEZI
OPTIMIST: Direktør i Premier League Richard Scudamore er ikke bekymret for tilstanden i Englands største klubber, og mener situasjonen er under kontroll. Foto: SCANPIX EPA/PA/TOM HEVEZI Vis mer

Ifølge avisene var det investorer fra Midt-Østen som sto bak 14-milliardersbudet, en langt høyere sum enn det United ble verdsatt til i forrige måned, og dermed trolig langt mer enn det de såkalte Red Knights vil kunne legge på bordet.

Samtidig er en annen gjeldstynget storklubb i ferd med å skifte hender.

Liverpool ble lagt ut for salg i april, men eier Tom Hicks mener det kan ta to år før han og makkeren George Gillett er ute av klubben. I går ble det i tillegg kjent at Liverpool tapte en halv milliard før skatt i fjor.

Richard Scudamore ser imidlertid ikke negativt på Liverpools situasjon heller.

- Jeg frykter ikke for Liverpool. Det betyr ikke at jeg tror de kommer til å vinne Premier League i morgen, men de er fortsatt en enormt attraktiv, svært verdifull klubb med en enorm internasjonal supporterskare. De kan holde seg flytende, selv om Martin Broughton har kommet inn som styreformann for å løse en del problemer, sier Premier League-direktøren.

Forsvarer frislipp av investorpenger
Scudamore opplevde for første gang på 18 år at en klubb måtte settes under administrasjon denne sesongen, da Portsmouth til slutt ikke var i stand til å møte de økonomiske kravene.

Hendelsen med Portsmouth har fått blant andre Uefa-president Michel Platini til å rette hard kritikk mot Premier Leagues manglende evne til å holde kontroll over klubbenes økonomi, og Uefa har også prøvd å legge fram en plan for å bremse kunstig tilførsel av penger til engelske klubber.

Premier League på sin side har avvist å legge bånd på pengesummene klubbene bruker så de står i i forhold til inntekter, slik Uefa har foreslått.

RYDDEGUTT: Styreformann i Liverpool Martin Broughton har fått i oppdrag å finne en kjøper til Liverpool. I går avviste han at det blir nødvendig å selge klubbens stjernespillere.Foto: SCANPIX/REUTERS/Nigel Roddis
RYDDEGUTT: Styreformann i Liverpool Martin Broughton har fått i oppdrag å finne en kjøper til Liverpool. I går avviste han at det blir nødvendig å selge klubbens stjernespillere.Foto: SCANPIX/REUTERS/Nigel Roddis Vis mer

Direktør Richard Scudamore mener engelsk fotball må tåle tilbakeslag som Portsmouth for at ligaen skal kunne ha en viss uforutsigbarhet.

- Dersom du innfører et helt sentralisert, overregulert system, så sementerer du bare den naturlige tilstanden slik den er her og nå. Da kan du like gjerne droppe opprykk og nedrykk. Du kan like gjerne gi Manchester United ligagullet i august, fordi de har de største inntektene. Da hadde vi ikke fått Tottenham inn i topp fire, eller Fulham i en Europa League-finale. Dette er engelsk fotball, og det er handelen vi har gjort med sporten, sier Scudamore.

- Fotball er en bransje som belønner spekulasjon. Supporterne forlanger spekulasjon. Men dersom folk tror det som skjedde med Portsmouth betyr at alle klubber er slik, så er det synd og urettferdig mot fotballen. Vi driver ikke ligaen sånn. Vi har regler og lover som langt overgår dem som gjelder i forretningsverdenen. Men når alt kommer til alt så er det suksessrike forretningsmenn med god risikoforståelse som driver klubbene. Det er bare noe ved fotball som noen ganger driver dem til irrasjonelle avgjørelser, sier Premier League-sjefen.

Scudamore og Premier League-ledelsen har imidlertid strammet inn kravene for økonomisk styring i ligaen.

Alle klubber må framover legge fram sine regnskapstall for Premier League, og dersom økonomien er for stram kan Premier League for eksempel pålegge klubben overgangsstopp eller nye budsjettkrav.