Gled dere, England!

Det går ikke an å grue seg for en fotballkamp når du har Wayne Rooney på laget. Nå kan selv England slappe av og la EM-festen fortsette.

LISBOA (Dagbladet): Inntil i går turte engelskmennene knapt å tro at de endelig har laget som kan vinne noe stort.

-  Husk Charleroi, har engelske aviser minnet sine lesere om i flere dager. Ellers er dette en belgisk by med hendelser de fleste vil glemme.

Charleroi i hysterisk engelsk fotballhistorie er stedet der de røk ut av sist EM i puljespillet. Slått av noen rumenere du ikke engang skal forsøke å dra fram navnene på. Ikke fordi rumenensk fotball ikke er verd minnene, men fordi det av og til er grenser for å samle på unyttig informasjon.

I hvert fall hvis du heier på et godt fotballag.

Det er der engelskmennene misser. De dyrker sine nederlag; henter de store tapene fram fra arkivskuffene til sluttspill hvert andre år og gnikker og gnir de inn hos leserne sine slik at en halv fotballgal nasjon tror skjebnen faller ned over landslaget deres hver gang guttene skal ut å spille ball.

DENNE GANGEN

heter skjebnen Wayne Rooney. Da han kom inn i den engelske garderoben etter scoringene mot Sveits forleden, klappet lagkameratene for ham. Det er en uvanlig gest gutta imellom.

Med Rooney er det mye uvanlig i garderoben. Da han som 15-åring skulle bli tatt opp i Evertons A-stall, sjekket klubbledelsen først om barnetrygghetslovgivningen ga dem lov til å la en så ung gutt skifte sammen med voksne.

Kanskje forteller slike forholdsregler mest om et samfunn i seksuell ubalanse, men Rooney lokker fram de rareste følelser. Som Evertons ungdomstrener Ray Hall forteller om sitt første møte på klubbhuset med det lokale sagnomsuste talentet:

-  Der satt jeg som en erfaren talentspeider og skalv med tekoppen. Bare ved å snakke med gutten skjønte du at dette var et sjeldent talent.

ET PAR ÅR ETTER

har det lokale Liverpool-sagnet blitt felles kultur. Det er et eventyr som unger verden over kan leve seg inn i når en 18-åring dunker inn sitt andre langskudd på like mange EM-kamper, og i samme slengen har scoret både med hodet og en klassisk gjennomløpning.

Nå har alle sett at det ikke er noe lykketreff når Rooney scorer. Han kan mer om fotball enn noen andre født i 1985; mer enn de fleste som er eldre også. Dette sjeldne talentet handler knapt om år og erfaring; det bare er der.

HADDE DU FULGT

Rooney i den første halvtimen England var ute av EM, ville du sett tegnene.

Taktisk var det diskutabelt å dette så langt ned på midten som han gjorde. Akkurat da hadde England trengt to spisser for å dra litt i et overbefolket kroatisk midtforsvar og hente inn 0- 1, men her fulgte Rooney bare det avtalte angrepsmønsteret.

Instinktet for hvordan han skulle løse opp flokene, er derimot hans eget. Spissen med tyrenakken og de ekstra kiloene han måtte slanke vekk etter sommerferien i fjor, er ingen primitiv dunker. Han er en medfødt smart ballspiller med øye for de minste mulighetene og smidige føtter til å utnytte dem.

I LØPET AV NOEN ÅR

kan Wayne Rooney gjerne brukes som midtbanespiller, skjønt den tanken skal ingen engang sende i retning av Sven-Göran Eriksson. Han har gode midtbanespillere nok som det er. Mer enn nok fordi de er så like, og de ikke liker å bli brukt slik laget hadde vært tjent med. Med flat midtbanefirer mangler England ofte en defensiv spiller til å plukke opp baller foran en for avventende forsvarsfirer. Dessuten har de savnet lange løp framover.

Det siste bedret seg i går. Da Paul Scholes satte i gang i åpningsminuttene, var grunnlaget lagt for en god engelsk dag. Det endte med den første Scholes-scoring på tre år, masse selvtillit og god grunn til å tro at dette laget er bra nok til å vinne EM.

Nå mangler det bare at David Beckham stiger inn på banen fra sitt eksil på høyrekanten. For du husker vel ham; Det kjekke engelske verdensidolet som ble plaget av plaprende livvakter og dårlige damer?

For noen dager siden var Beckham selve den engelske fotballfortellingen. Nå er handlingen flyttet til banen og Wayne Rooney.

Da kan skjebnen bli engelsk i år.

Englands superhelt Wayne Rooney er toppscorer i EM og blir her omfavnet av sin kaptein David Beckham. England møter Portugal i kvartfinalen på Lysets Stadion i Lisboa torsdag.