Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Høye inntekter i Eliteserien og 1. divisjon

Gledelige norske fotballtall. Mot rekordhøye driftsinntekter

Driftsinntektene fra mennenes eliteserie og 1. divisjon går mot rekordhøye 1,8 milliarder kroner. Det gir et samlet overskudd på 80 millioner kroner.

GODE TALL: For Eliteserien. Her feirer Brann-spillerne etter seieren mot Rosenborg på Lerkendal. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
GODE TALL: For Eliteserien. Her feirer Brann-spillerne etter seieren mot Rosenborg på Lerkendal. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Klubblisensnemda i Norges Fotballforbund la torsdag fram gledelige tall for norsk fotball.

- Toppklubbene i Norge viser at de evner å sette tæring etter næring, sier klubblisensansvarlig Rune Nordhaug.

Han sier de har sett en positiv utvikling i norsk fotballøkonomi etter at de innførte det finansielle oppfølgingssystemet i 2009.

- Klubbene er forsiktige med å ta risiko og vurderer investeringer godt før de tar valg. Nå har vi også innført det finansielle oppfølgingssystemet i PostNord-ligaen (2. divisjon). Her har vi en jobb å gjøre med enkelte klubber. Men jeg er sikker på at vi vil se en god utvikling mot målet om å få flest mulig over på bærekraftig drift også her de neste årene, sier klubblisensansvarlig Rune Nordhaug.

Tromsø i rødt

Men alt er ikke bare rosenrødt i de to øverste seriene i norsk fotball. Eliteserielaget Tromsø og 1. divisjonslagene HamKam, Jerv, Nest-Sotra, Sandnes Ulf og Strømmen har havnet i rød kategori for 2017-regnskapene.

I kvinnenes eliteserie (Toppserien) har Røa havnet i rød kategori, mens resten av klubbene ligger i gul og grønn kategori.

Tromsø, Jerv, Nest-Sotra, Sandnes Ulf, Strømmen, HamKam og Røa er alle pålagt av klubblisensnemnda å lage handlingsplaner etter å ha rapportert i rød kategori i det finansielle oppfølgingssystemet.

Sju i 2. divisjon sliter

I 2. divisjon er det sju klubber som er i rødsonen. Dette er Hønefoss, Mjølner, Moss, Nybergsund, Raufoss, Nardo og Skeid. Alle disse klubbene vil bli pålagt å utarbeide handlingsplaner for å justere sin økonomiske drift.

- Med de gode resultatene det finansielle oppfølgingssystemet har gitt i toppdivisjonene på herre- og kvinnesiden, ser jeg nå fram til at vi også skal få dette implementert på en god måte i PostNord-ligaen. Selv om kategoriseringen viser at vi ligger jevnt over i gul og grønn sone, så er det ikke mulig for klubbene å hvile, sier fotballpresident Terje Svendsen.

- Jeg har sagt det før, men gjentar det gjerne: Det er de klubbene som tar seg tid til å bygge stein på stein både sportslig og økonomisk som oftest har suksess over tid, sier Svendsen.

På kvinnesiden er tallene også samlet sett positive. Toppserien hadde en totalomsetning på 152 millioner med et overskudd på 6,5 millioner.

Rosenborg, Molde, Sarpsborg, Lillestrøm og Strømsgodset ble innvilget UEFA-lisens for deltakelse i UEFAs konkurranser i 2018/19. Strømsgodset har ikke behov for lisensen ettersom de ikke er sportslig kvalifisert til UEFAs konkurranser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media