- Gleden er borte

- Gleden er borte når jeg tenker på 3-mila og jaktstarten. Alt er ødelagt, sier Thomas Alsgaard. Men langrennsløperen er glad juksemakerne blir tatt.

Alsgaard er tydelig preget av dopingavsløringene av Johann Mühlegg, Larissa Lazutina og Olga Danilova. Mange av de gode minnene fra Salt Lake City-OL er overskygget, men et øyeblikk har han fortsatt glede av.

- Stafetten vant vi uansett. Det gullet føler jeg fortsatt stor glede over, sier langrennsløper og OL-gullvinner, Thomas Alsgaard til Dagbladet.

Høy temperatur

Thomas Alsgaard bidro i går kveld til å skape høy temperatur i NRKs «Redaksjon 21». Men verken Alsgaard, skipresident Jan Jensen eller professor Hans B. Skaset var uenige - bruk av ulovlige og prestasjonsfremmede midler må bekjempes.

Men IOC måtte tåle sterk kritikk.

- Med forbehold om at B-prøven er positiv, så synes jeg at IOC må stryke alle tre fra OL-programmet. Det er en skam mot det olympiske idealet og et hån mot utøverne hvis de får beholde medaljene sine, sier Thomas Alsgaard til Dagbladet.

Men IOC mener at de ikke har bevis for at utøverne var dopet gjennom hele OL. Dermed har de ingen juridisk rett til å frata utøverne medaljene de tok før de testet positivt.

Spesialister er derimot ikke i tvil om at utøverne har brukt dopingmidlet NESP, både før og under OL.

- Jeg tror at de startet å dope seg før OL. Virkningen av NESP varer i 14 dager. De har sannsynligvis sprøytet inn en dose før OL. Og for å beholde virkningen ut OL, har de sikkert sprøytet inn en dose også under OL, sier sjef for det IOC-akkrediterte hormonlaboratoriet ved Aker sykehus, Egil Haug til Dagbladet.

Føler seg lurt

Thomas Alsgaard har gått på ski siden han var tre år gammel. Han er stolt over å være langrennsløper, men han har, som mange andre, vanskelig for å forholde seg til uærlige mennesker. Derfor er følelsene for skikollega, Johann Mühlegg, ambivalente.

- Vi har alltid hatt et godt forhold. Men samtidig har han lurt oss trill rundt, og etterpå viser han ingen tegn til anger. Jeg får en vond klump i magen av det, medgir han.

Men den spurtsterke og reflekterte mannen seg lys i tunnellen. Han har tro på at langrennsporten på sikt skal bli en idrett fri for doping.

- Mange mener at fremtida til langrennssporten ser mørk ut. Jeg mener tvert imot. Det er nødvendig med et opprensking. Vi vil tape i starten, men dopingavsløringene er en investering for fremtida. På sikt vil vi få en reinere idrett. For ungdom som vil være med å kjempe på like vilkår, gir dette håp, sier Thomas Alsgaard engasjert.

BØR STRYKES: Thomas Alsgaard er frustrert over dopavsløringene i Salt Lake City. I går kveld deltok han i NRKs «Redaksjon 21».