TRONDHEIM (Dagbladet): - Vi har endt opp der ingen ville, mener Christer Nesset.
Den tidligere nestlederen i supporterklubben til Rosenborg, Kjernen, er tydelig på hva han mener om det pågående verdensmesterskapet i fotball i Qatar.
- VM-historien min fortsetter i 2026, sier Nesset, som ikke vier ett eneste sekund til det som skjer på fotballbanen i Qatar i disse dager.
Harry Arne Solberg, professor i sportsøkonomi ved NTNU, Marius Lien, redaksjonssjef i Josimar, og tidligere assistenttrener for fotballandslaget Ola By Rise, gjestet mandag debatten «Fotballens framtid etter VM i Qatar?» i Trondheim.
Debatten ble ledet av Snorre Valen, redaktør i Trønderdebatt.
By Rise, som er spilleren med nest flest kamper for Rosenborg, mener de premissene som tidligere har vært for å bli tildelt fotball-VM ikke var til stede da Sepp Blatter åpnet konvolutten på FIFA-kongressen i 2010, og mener Qatar aldri skulle hatt mesterskapet.
- De tildelingskriteriene som skal følges ble ikke fulgt, det ser vi nå, sier Rise til Dagbladet etter debatten.
Sportsvasking
Rosenborg-legenden mener det har vært en ukultur i FIFA de siste åra.
- En ukultur der ingen har stilt spørsmål, men har akseptert det som har skjedd, legger Rise til.
Siden VM-tildelingen i 2010, har landet blitt sterkt kritisert. Spesielt migrantarbeidernes rettigheter, og at homofili er ulovlig i Qatar, har blitt hyppig diskutert.

Så mange som 6500 migrantarbeidere skal ha dødd siden landet i 2010 ble tildelt mesterskapet, hevdet en rapport fra 2021, gjengitt i den engelske avisa The Guardian.
- Det er fullstendig uakseptable arbeidsforhold der, sa Lien, redaksjonssjef i Josimar, under mandagens debatt.
Lien er klar på hva hele mesterskapet er.
- Det er en del av sportsvaskingskampanjen til Qatar.

Sjokkbeslutning i Italia
- Mektig imponert
Talen til fotballpresident Lise Klaveness under årets FIFA-kongress i Qatar ble hyllet internasjonalt.
I talen rettet Klaveness, som selv er lesbisk, skarp kritikk mot FIFA, og mente organisasjonen tildelte verdensmesterskapet på «uakseptable måter med uakseptable konsekvenser».
- Det er ikke plass til arbeidsgivere som ikke sikrer VM-arbeidernes frihet og sikkerhet. Det er ikke plass til ledere som ikke kan være vertskap for kvinnefotballen. Det er ikke plass for verter som ikke lovlig kan garantere sikkerheten og respekten til LHBTQ+-personer som kommer dit, sa Klaveness fra talerstolen.
Rise sier han er mektig imponert over måten Klaveness har framstått på, og mener den norske fotballpresidenten er modig som har stått opp slik hun har gjort.
- Det å stille seg på talerstolen foran en veldig konservativ forsamling av menn som sitter og bestemmer, og hun taler rommet rett imot på en konstruktiv måte, sier Rise til Dagbladet, før han fortsetter:
- Jeg er mektig imponert over måten hun har framstått på.

- Jeg er fortrolig med å dø
- Fullstendig knust
Den tidligere nestlederen i Kjernen beskriver seg selv som en som ser på mange fotballkamper.
Det er derimot ikke tilfellet under det pågående mesterskapet i Midtøsten.
- Gleden min ved VM er fullstendig knust. Jeg har ikke oversikt over hvem som er i hvilke grupper engang, sier Nesset, før han videre sier:
- Vi har endt opp der ingen ville!
Rise mener den moderne fotballen er nødt til å koble seg på verdier på en annen måte enn det man gjør nå.
- Det er ingen som vil lukke øynene for at et VM kan tildeles hvor som helst, på et hvilket som helst tidspunkt og under forutsetninger som ikke følger regelboka. Det tror jeg ikke blir akseptert flere ganger, sier RBK-legenden til Dagbladet.

Det norske herrelandslagets markering i 2021 mot menneskerettighetssituasjonen i Qatar fikk internasjonal oppmerksomhet.
Nesset mener det hadde vært interessant dersom de store fotballnasjonene, som Tyskland, Nederland og England, hadde blitt med på en boikott av mesterskapet.
- Da mister du mye av den store sportslige konkurransen. Da blir det interessant, mener Nesset.

VM-sjefen raser: - Rasistisk
- Skuffer meg
I forkant av verdensmesterskapet ble det publisert en rekke kritiske reportasjer, både av nasjonale og internasjonale medier, om blant annet arbeidsforholdene til migrantarbeiderne i Qatar.
Nesset og Rise er enig i at det i forkant av mesterskapet var mye god journalistikk. Nesset er derimot skuffet over det han nå ser.
- Det som skuffer meg, er at det (kritisk journalistikk, journ.anm.) drukner mer og mer. Men det er for tidlig å felle en dom, sier han.
Han får delvis støtte av Rise, som synes det er veldig synd dersom trykket på de kritiske sakene avtar utover i omstridte mesterskapet i Qatar.