VM i Qatar:

- Gleden er fullstendig knust

Full slakt av Qatar-VM da mesterskapet ble debattert i Trondheim.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

KRITISK: Christer Nesset (nr. 2 fra venstre) sier gleden ved VM er fullstendig knust. F.v. Harry Arne Solberg, professor i sportsøkonomi ved NTNU, Christer Nesset, tidligere nestleder i supporterklubben Kjernen, Marius Lien, redaksjonssjef i Josimar og tidligere assistenttrener for fotballlandslaget Ola By Rise. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet
KRITISK: Christer Nesset (nr. 2 fra venstre) sier gleden ved VM er fullstendig knust. F.v. Harry Arne Solberg, professor i sportsøkonomi ved NTNU, Christer Nesset, tidligere nestleder i supporterklubben Kjernen, Marius Lien, redaksjonssjef i Josimar og tidligere assistenttrener for fotballlandslaget Ola By Rise. Foto: Henrik Einangshaug / Dagbladet Vis mer
Publisert

Alt om VM

TRONDHEIM (Dagbladet): - Vi har endt opp der ingen ville, mener Christer Nesset.

Den tidligere nestlederen i supporterklubben til Rosenborg, Kjernen, er tydelig på hva han mener om det pågående verdensmesterskapet i fotball i Qatar.

- VM-historien min fortsetter i 2026, sier Nesset, som ikke vier ett eneste sekund til det som skjer på fotballbanen i Qatar i disse dager.

Harry Arne Solberg, professor i sportsøkonomi ved NTNU, Marius Lien, redaksjonssjef i Josimar, og tidligere assistenttrener for fotballandslaget Ola By Rise, gjestet mandag debatten «Fotballens framtid etter VM i Qatar?» i Trondheim.

Debatten ble ledet av Snorre Valen, redaktør i Trønderdebatt.

By Rise, som er spilleren med nest flest kamper for Rosenborg, mener de premissene som tidligere har vært for å bli tildelt fotball-VM ikke var til stede da Sepp Blatter åpnet konvolutten på FIFA-kongressen i 2010, og mener Qatar aldri skulle hatt mesterskapet.

- De tildelingskriteriene som skal følges ble ikke fulgt, det ser vi nå, sier Rise til Dagbladet etter debatten.

Sportsvasking

Rosenborg-legenden mener det har vært en ukultur i FIFA de siste åra.

- En ukultur der ingen har stilt spørsmål, men har akseptert det som har skjedd, legger Rise til.

Siden VM-tildelingen i 2010, har landet blitt sterkt kritisert. Spesielt migrantarbeidernes rettigheter, og at homofili er ulovlig i Qatar, har blitt hyppig diskutert.

Redaktør i Trønderdebatt, Snorre Valen, ledet mandagens debatt. Foto: Jil Yngland / NTB
Redaktør i Trønderdebatt, Snorre Valen, ledet mandagens debatt. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer

Så mange som 6500 migrantarbeidere skal ha dødd siden landet i 2010 ble tildelt mesterskapet, hevdet en rapport fra 2021, gjengitt i den engelske avisa The Guardian.

- Det er fullstendig uakseptable arbeidsforhold der, sa Lien, redaksjonssjef i Josimar, under mandagens debatt.

Lien er klar på hva hele mesterskapet er.

- Det er en del av sportsvaskingskampanjen til Qatar.

- Mektig imponert

Talen til fotballpresident Lise Klaveness under årets FIFA-kongress i Qatar ble hyllet internasjonalt.

I talen rettet Klaveness, som selv er lesbisk, skarp kritikk mot FIFA, og mente organisasjonen tildelte verdensmesterskapet på «uakseptable måter med uakseptable konsekvenser».

- Det er ikke plass til arbeidsgivere som ikke sikrer VM-arbeidernes frihet og sikkerhet. Det er ikke plass til ledere som ikke kan være vertskap for kvinnefotballen. Det er ikke plass for verter som ikke lovlig kan garantere sikkerheten og respekten til LHBTQ+-personer som kommer dit, sa Klaveness fra talerstolen.

TALTE TIL FIFA: Fotballpresident Lise Klaveness talte til FIFA-kongressen torsdag. Nå hylles hun internasjonalt. Vis mer

Rise sier han er mektig imponert over måten Klaveness har framstått på, og mener den norske fotballpresidenten er modig som har stått opp slik hun har gjort.

- Det å stille seg på talerstolen foran en veldig konservativ forsamling av menn som sitter og bestemmer, og hun taler rommet rett imot på en konstruktiv måte, sier Rise til Dagbladet, før han fortsetter:

- Jeg er mektig imponert over måten hun har framstått på.

- Fullstendig knust

Den tidligere nestlederen i Kjernen beskriver seg selv som en som ser på mange fotballkamper.

Det er derimot ikke tilfellet under det pågående mesterskapet i Midtøsten.

- Gleden min ved VM er fullstendig knust. Jeg har ikke oversikt over hvem som er i hvilke grupper engang, sier Nesset, før han videre sier:

- Vi har endt opp der ingen ville!

Rise mener den moderne fotballen er nødt til å koble seg på verdier på en annen måte enn det man gjør nå.

- Det er ingen som vil lukke øynene for at et VM kan tildeles hvor som helst, på et hvilket som helst tidspunkt og under forutsetninger som ikke følger regelboka. Det tror jeg ikke blir akseptert flere ganger, sier RBK-legenden til Dagbladet.

Foto: JORGE GUERRERO / AFP
Foto: JORGE GUERRERO / AFP Vis mer

Det norske herrelandslagets markering i 2021 mot menneskerettighetssituasjonen i Qatar fikk internasjonal oppmerksomhet.

Nesset mener det hadde vært interessant dersom de store fotballnasjonene, som Tyskland, Nederland og England, hadde blitt med på en boikott av mesterskapet.

- Da mister du mye av den store sportslige konkurransen. Da blir det interessant, mener Nesset.

- Skuffer meg

I forkant av verdensmesterskapet ble det publisert en rekke kritiske reportasjer, både av nasjonale og internasjonale medier, om blant annet arbeidsforholdene til migrantarbeiderne i Qatar.

Nesset og Rise er enig i at det i forkant av mesterskapet var mye god journalistikk. Nesset er derimot skuffet over det han nå ser.

- Det som skuffer meg, er at det (kritisk journalistikk, journ.anm.) drukner mer og mer. Men det er for tidlig å felle en dom, sier han.

Han får delvis støtte av Rise, som synes det er veldig synd dersom trykket på de kritiske sakene avtar utover i omstridte mesterskapet i Qatar.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer