- Gleden var borte

Drømmen om en VM-semifinale endte i fiasko for de norske håndballjentene. Etter uavgjort mot Nederland er det bare æren igjen å spille for.

ST. PETERSBURG (Dagbladet): -  Jeg skjønner ikke hvorfor, men gutsen og gleden var helt borte da vi trengte det som mest, sier en superskuffet Marianne Rokne til Dagbladet drøye 45 minutter etter nok et skuffende resultat - nok en nedtur, og en sikker plass utenfor lørdagens semifinaler.

Fjorårets europamester kan nå i beste fall ende på 5. plass i Russland.

Mens det sprudlet og var stor optimisme i det nederlandske spillet, så var det noe dødt over Norge hele veien:

De nederlandske jentene hadde en helt annet glød i jubelen etter sine scoringer. Det slo også Marianne Rokne.

-  Vi klarte aldri å slippe oss løs. Det virket som om vi bandt oss hele tida. Som om vi var preget av stundens alvor.

-  Var dere slitne?-  Nei, vi var ikke det. Problemet må ligge i topplokket. Og det hjalp jo i andre omgang, da ble det litt sånn; «kom igjen nå, dette skal vi klare». Men så lyktes vi ikke i forsvar og avsluttet på for dårlige sjanser. Nei, dette var skikkelig surt. Jeg har defintivt hatt bedre dager enn dette, sier Rokne.

Spørsmål om ære

At Norge allerede er ute av medaljekampen mener hun er grunn god nok til at jentene nå må kline til for fullt i de kampene som er igjen.

DEPPET ETTER FIASKO: Da drømmen om VM-semifinale brast, klarte ikke Kari Mette Johansen (t.v.) Ragnhild Aamodt og Camilla Thorsen å skjule sin store skuffelse. Nå gjenstår det bare å spille om æren før det blir julefeiring. Foto: Bjørn Langsem
DEPPET ETTER FIASKO: Da drømmen om VM-semifinale brast, klarte ikke Kari Mette Johansen (t.v.) Ragnhild Aamodt og Camilla Thorsen å skjule sin store skuffelse. Nå gjenstår det bare å spille om æren før det blir julefeiring. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

-  Medalje blir det ikke, og nå må vi ikke bruke mer energi på det, for nå er det for seint. Men vi har fortsatt æren igjen å spille for. Vi må bruke de kampene som er igjen til å vise at vi kan så mye bedre enn dette. Vi vil ikke at folk skal sitte med følelsen av at det har vært helt dødt for Norge i VM, sier Rokne.

Med norsk seier ville det fortsatt vært en teoretisk mulighet for medalje. Og det så lyst ut da Kristine Lunde (25) sendte Norge i ledelsen 30-29 to minutter før slutt. Men så glapp det igjen.

Droppet timeout

Landslagssjef Marit Breivik vurderte å be om timeout 45 sekunder før slutt, men lot det være.

-  Da fryktet jeg at det kjapt ville komme en arm for passivt spill etterpå, sier Breivik.

Anette Hovind Johansen skjøt i mål 18 sekunder før slutt, men målet ble annullert og Norge fikk i stedet frikast. Da burde Breivik slengt det grønne timeout-kortet på sekretariatets bord og organisert de norske jentene. Hun gjorde det ikke, fordi hun «ikke rakk det».

-  Frikastet ble tatt veldig fort. Sett i ettertid burde jeg gjort det, erkjenner landslagssjefen. Angrepet endte med at Hovind Johansen ti sekunder før slutt skjøt på en dårlig sjanse - og bommet.

-  Jeg trodde det bare var et par sekunder igjen og at jeg derfor måtte skyte. Det er tross alt bedre enn at tida går ut uten at jeg får skutt. Hadde jeg visst at det var ti sekunder igjen ville jeg ikke skutt der, for det var ingen god skuddmulighet. Noen burde kanskje ropt til meg hvor lenge som var igjen, sier en deppet Anette Hovind Johansen.

Og la til:

-  Lang natt

-  Jeg sover aldri godt etter skuffende kamper. Dette kan bli en lang natt, men forhåpentligvis har jeg iallfall lært litt til neste gang.

Breivik klandrer ikke Danmarks-proffen, men mener at hun skuddet kom altfor tidlig.

-  Det var ikke et taktisk fornuftig valg, sier Breivik til Dagbladet.

Det tar hun deler av skylda for selv:

-  Vi har ikke trent nok på hva vi skal gjøre når det gjenstår 40 sekunder og vi trenger en scoring. Det er noe vi må tak tak i, sier Breivik til Dagbladet.

NB! Som en forklaring på fiaskoen er det ikke mulig å se vekk fra at Norge har spilt uten kvartetten Gro Hammerseng, Linn-Kristin Riegelhuth, Vigdis Hårsaker og Katja Nyberg - som tilsammen scoret 128 av Norges 259 mål i EM i Ungarn 2004. Altså hele 49,4 prosent.

BANDT SEG: Marianne Rokne var utrolig skuffet.