Gleder seg for første gang til Dakar-start

På grunn av krasjen i fjor.

ULLEVÅLSETER (Dagbladet.no): Pål Anders Ullevålseter (37) har en uvant følelse foran sitt femte ørkenrally.

Han liker tanken på 15 dagers blodslit og over 9000 km på motorsykkelsetet. Han ser fram til det. Før har han alltid gruet seg.

- Dette er første gang jeg gleder meg til å ta turen nedover Europa på Kielfergen, og komme meg til start, sier Pål Anders til Dagbladet.no.

Årsaken er mest av alt kragebruddet som førte til at han brøt fjorårets løp.

Forvirret?

- Det er vanskelig å forklare. Men da jeg tryna i fjor var det trist å dra hjem. Nå blir det godt å bli en av gutta igjen. Det var vondt å brekke kragebeinet, men det var mer vondt å se de andre i løpet på TV, sier Pål Anders.

Mer overskudd

I tillegg har han bare kjørt ørkenrittet i Dubai i år, ikke flere VM-runder, og er sugen på fart og spenning.

GLEDER SEG VELDIG: Totalt 9043 km skal tilbakelegges før Pål Anders Ullevålseter er i mål i Dakar 15. januar. Alle foto: Gorm S. Andresen
GLEDER SEG VELDIG: Totalt 9043 km skal tilbakelegges før Pål Anders Ullevålseter er i mål i Dakar 15. januar. Alle foto: Gorm S. Andresen Vis mer

- Jeg har mer overskudd og energi i år, sier Pål Anders.

Julaften kommer tidlig for Pål Anders Ullevålseter. I morgen blir det pakker og julefest for motorsykkelkjøreren og familien.

- 17. desember er vår julaften, gliser kona Solveig.

Lillejulaften stikker «gubben» sørover, og på julaften er han i Paris-distriktet - på vei til start i Lisboa nyttårsaften. I år igjen er målet en plass blant de tre beste.

Han tror krasjet i fjor har gjort ham enda bedre på sykkelen.

- Nå har jeg opplevd det òg. Det er godt å ha det bak seg. Jeg er blitt bedre på alt, og er mer aggressiv, sier Pål Anders.

Piper ved 150 km/t

Nytt i årets løp er blant annet fartsgrensa på 150 km/t - eller 160 før bøtene kommer. Ullevålseter tror ørkenracet blir livsfarlig på grunn av endringen, fordi han og de andre 240 motorsyklistene hele tida må sjekke kilometeret i høy fart.

- Jeg har en alarm som piper ved 150 km og lys som skal slå ut, men jeg vet ikke om jeg hører eller ser, sier Pål Anders.

Derfor har han med flere tusen euro i kontanter, til bøter underveis. I fjor kjørte han for fort gjennom alle landsbyene underveis - men slapp unna med kjeft.

- Det er ikke så lett å bremse fra 170 til 30 km/t, sier han.

Sykkelen han skal bruke i årets løp har han ennå ikke fått prøvd. Derfor stilte han opp med sønnens minisykkel på pressekonferansen på Ullevålseteren i dag.

- Det hadde vært artig å lært den å kjenne før start, sier Pål Anders.

Det får han ikke, KTM-sykkelen står klar til start i Lisboa nyttårsaften. I mellomtida får 37-åringen trøste seg med at han i år har ny fjæring på doningen - den samme som de beste bruker.

- Jeg har sykkel og utstyr til å bli blant de tre beste. Men da må alt klaffe, sier lysluggen.

• Din kommentar:
Tror du Pål Anders kommer seg i mål, til en god plassering?

RUNDTUR FOR KAMERAENE: Pål Anders Ullevålseter måtte låne sønnens mikrosykkel - fordi hans egen løpssykkel er hos fabrikken.
STERKERE I ÅR: Motorsyklisten fra Nordmarka sier han er er bedre trent enn noensinne.