Gledes-sjokket

CALGARY (Dagbladet): Da den fantastiske tida 1.15,37 kom opp på lystavla, fikk Edel Therese Høiseth (34) fullstendig gledessjokk. Veteranen jublet og skreik og var plutselig midtpunktet under verdenscupstevnet i Canada.

- Jeg måtte bare få ut gleden over endelig å vinne. Jeg er så lykkelig at det ikke kan beskrives, sier Edel Therese til Dagbladet. Dette var hennes andre verdenscupseier noensinne. Den forrige kom på 1000-meter i Roseville for fire år siden.

Edel Therese synes imidlertid gårsdagens seier var mye større. Tida er årsbeste i verden på 1000-meter - og ny norsk rekord.

Seieren sikret henne også andreplass på distansen i verdenscupen sammenlagt bak tyske Monique Garbrecht.

- Denne seieren betyr mer enn noen forstår, og beviste at alle som hadde avskrevet meg, tok feil. Når du har gått på så mange smeller som meg opp gjennom årene, lærer du å sette pris på øyeblikket, sier Edel Therese.

Etter løpet måtte hun bare gå runde etter runde for å ta imot hyllesten fra publikum.

VM-favoritt

Nå seiler hun opp som en av favorittene til VM-gullet på 1000- meter i Nagano om en drøy måned og sprint-VM i Korea. Og Edel forstår nå at sjansen er der.

- Klart jeg kan bli verdensmester, og for å få til det, må alt klaffe samtidig. Jeg må litt nærmere de beste på 500-meter. Men vær snill å ikke kall meg VM-favoritt. Husk at jeg hadde vanvittig klaff i dag.

Ikke ferdig likevel

Edel Therese Høiseth takker først og fremst sin nederlandske trener Ingrid Paul for framgangen. Gårsdagens løp var personlig rekord med 2.57 sekunder.

- Omtrent hele Norge, Olympiatoppen inkludert, trodde jeg var ferdig som skøyteløper. Ingrid fikk meg til å tenke nytt, og fra den dagen hun kom til Norge, har det gått bare én vei, sier Edel Therese Høiseth.

- Det var et sinnssykt løp. Hun skjøt jo fart de siste 200 meterne. I Nagano tror jeg Edel Therese blir verdensmester på distansen, sier verdensrekordholder Catriona Lemay-Doan til Dagbladet.

KONSENTRERT: Edel Therese Høiseth i fint driv.
JUBEL: Og så glad ble hun da hun så tiden sin på lystavla.