Gledestårene

Det var ikke første gang hun gråt den vinteren, men da Marit Bjørgen hadde sikret seg beviset på at hun var verdens beste skiløper sist sesong, kom tårene. Gledestårene.

Stem fram din kandidat til Folkets Idrettspris 2006. Her stemmer du.

Alle husket vi de tapre tårene fra OL-stadion i Pragelato. Marit Bjørgen sto støtt som en bauta mens tårene rant og hun fortalte hvorfor OL ikke gikk slik hun håpet. En måned seinere kommer tårene igjen. Denne gang i japanske Sapporo. Hun har akkurat mottatt glasskula, beviset på at hun har vært verdens beste skiløper denne sesongen.

Enormt viktig

Etter å ha kjempet en knallhard kamp mot kanadiske Beckie Scott gjennom hele vinteren, ble det ikke avgjort hvem som ville vinne trofeet før helt mot slutten i sesongens siste renn.

-  Dette betyr enormt mye for min del. Det er fryktelig artig å få beviset på at man har vært best gjennom hele sesongen, sa Bjørgen til NRK etter rennet.

Den velkjente sykdommen i forkant av OL, hadde gjort at formen hennes varierte veldig fra renn til renn også etter OL. Fra å være helt uovervinnelig i Vasaloppet, til å være helt på bunn ei uke seinere i Holmenkollen.

-  Jeg var jo ikke i form etter OL heller, jeg var jo egentlig ikke i form etter sykdommen og til jeg avslutta sesongen, har Marit fortalt Dagbladet.

Gikk på viljen

LETTELSE: Etter en vinter med mye motgang betydde det enormt å vinne verdenscupen sammenlagt for Marit Bjørgen. Hun sikret seg sammenlagtseieren først i den siste konkurransen, som gikk i denne vinterens VM-løyper i Sapporo. Foto: HANS ARNE VEDLOG
LETTELSE: Etter en vinter med mye motgang betydde det enormt å vinne verdenscupen sammenlagt for Marit Bjørgen. Hun sikret seg sammenlagtseieren først i den siste konkurransen, som gikk i denne vinterens VM-løyper i Sapporo. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

Derfor var det viljen og den unike evnen til å ville vinne som fikk henne til å ta ut alle kreftene i de siste skirennene, uansett om det var milevis innover de svenske skoger, sprint i Kina eller jaktstart i Japan. Denne viljen tror hun også er årsaken til det andre høydepunktet i fjorårssesongen. Til tross for at hun ikke var i form klarte hun å vinne OL-sølv. Slik har hun beskrevet den siste motbakken i rennet:

-  Jeg trodde ikke det var mulig å gå så sakte som jeg gjorde opp mot toppen i den siste bakken. Jeg trodde ikke jeg skulle komme opp en gang, men det var faktisk flere som slet opp der. Jeg må si jeg var sjokkert da jeg kom i mål og ble nummer to. Jeg var ganske sterk i hodet da. Jeg tror jeg mobiliserte ganske bra, det er kanskje det som skiller den som ikke når helt opp og den som når helt opp.


Fem kjappe:

1. Hva betydde seieren/prestasjonen for deg?

-  Siden OL ikke gikk som det skulle, så betydde det utrolig mye. Å vinne verdenscupen sammenlagt viser jo at man har vært den beste gjennom sesongen.

2. Hva er ditt beste minne knyttet til prestasjonen?

-  Seieren i Vasaloppet. Det var helt rått, en maksdag, det var bare å gå og gå og gå.

3. Hvilken norsk idrettsprestasjon var den største i 2006?

-  OL-gullet til Kjetil André Aamodt.

4. Og hva var den største skuffelsen?

Gledestårene

-  Langrennsløperne i OL.

5. Hva er målet ditt for 2007?

-  To til tre medaljer under VM i Sapporo.

Her stemmer du