Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Gledestårer fra Jana

Jana Novotna (Tsjekkia) - Nathalie Tauziat (Frankrike) 6-4, 7-6. I årets Wimbledon-finale var det to kvinnelige hovedpersoner som satte hverandre under stort press. Til slutt jublet de begge. Den ene var matchvinneren Jana Novotna. Den andre hertuginnen av Kent i den kongelige losjen på tribunen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wimbledon-turneringen blir selv middelmådige finalematcher, som den i går, gjort til uforglemmelig historie.

Den tsjekkiske jenta sikret seg all verdens sypmatier for fem år siden da hun på ubegripelig vis tapte finalen mot tyske Steffi Graf. Novotna ledet 4-1 og 40-15 i siste og avgjørende sett. Likevel klarte hun å gi fra seg matchen.

Det var etter denne finalen Jana Novotna gråt på skulderen til hertuginnen av Kent som delte ut premiene. Og det var da hertuginnen trøstet henne med:

- Slapp av, jeg er sikker på at du kommer til å vinne Wimbledon en gang.

Jana var godt i gang også i fjor, da hun vant 1. settet i finalen mot Martina Hingis med 6-2 på bare litt over 20 minutter. Men så skadet hun seg og det hemmet henne resten av matchen.

Nå eller aldri

I går var det siste sjanse for hertuginnens spådom - og for Novotnas største drøm - til å gå i oppfyllelse.

- Det var nå eller aldri. Jeg var fullstendig klar over at dette var mitt livs sjanse til å nå målet alle tennispsillere har, å vinne Wimbledon, sa Jana Novotna etter at hun hadde grått sine lykkelige tårer på Centre Courten, med troféet i hendene.

Det var nok denne følelsen av «nå eller aldri» som fikk den tsjekkiske jenta til å skjelve da hun hadde 1-0 i sett og bare skulle serve hjem seieren på 5-4-ledelse i 2. sett. Nervøsiteten fikk skikkelig tak, det ble 5-5 og til og med 6-5 til Tauziat.

Og da ble også hertuginnen bekymret, og klappet krampaktig lenge i hendene for å heie fram det beste i Novotna i tie-breaket.

Fem millioner

Jana oppfylte både hertuginnens og sitt ønske og vant tie-break ganske lett med 7-2.

Deretter falt hun ned på knærne i beste Bjørn-Borg-stil, men til forskjell fra svensken ropte hun ikke opp i himmelen. Jana bare gråt, og sjelden har Centre Courten vært så følelsesladet som i det øyeblikket.

Så hadde Jana en lang og hyggelig passiar med sin store fan, hertuginnen, som overrakte henne trofeet. Litt seinere skrev arrangøren ut sjekken på seierspremien: 391500 pund, ca. fem millioner norske kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!